Ahmet Baran yazdı: Kent Gündemi

Kent hafızası geçtiğimiz hafta siyasette yaşananlara tanıklık etti.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavılığı tarafından haklarında başlatılan soruşturmalar nedeniyle kayyum atanan HDP’li Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı hafta başında gözaltına alındı.

Mızraklı ile beraber Kayapınar Belediyesi Eşbaşkanı Keziban Yılmaz, Kocaköy Belediyesi Eşbaşkanı Rojda Nazlıer ve Bismil Belediye Eşbaşkanı Orhan Ayaz da gözaltına alındı.

Yoğun güvenlik önlemleri altında jandarma tarafından adliyeye getirilen Mızraklı ve Ayaz, savcılık ifadesi ardından tutuklanma talebiyle Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi. Hakimlikte ifadesi alınan Mızraklı, “örgüt üyesi olmak” ve “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla tutuklanırken, Bismil Belediye Eşbaşkanı Orhan Ayaz ise, sevk edildiği mahkemece adli kontrol tedbiriyle serbest bırakıldı.

Aynı gün geç saatlerde Kayapınar ve Kocaköy Belediyesi Eşbaşkanları da tutuklanma istemiyle sevk edildikleri Nöbetçi Sulh Hakimliği’nce tutuklandı.

Ardından da üç belediyeye kayyım atandı.

Tutuklamalar sonrası HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, kayyumları ve gözaltıları protesto etmek için üç gün boyunca Meclis çalışmalarına katılmayacaklarını duyurdu.

Diyarbakır’a gelen eşbaşkan ve milletvekilleri üç gün boyunca düzenlenen eylemlere katılmalarının ardından kentten ayrıldılar.

HDP önünde oturma eylemi yapan ailelerin bekleyişleri geçen hafta da sürdü. 56. Gününe giren eylemde ailelerin çocuk hasretinde bir gelişme yaşanmadı.

Haftanın ilk günü Çınar ilçe merkezinde öğle saatlerinde aniden bastıran sağanak yağış sebebiyle bazı ev ve iş yerlerini su bastı.

Hem Diyarbakır Valiliği hem de Belediye Başkan Vekilliği yapan Hasan Basri Güzeloğlu, kentin sorunlarına olduğu kadar insanlarına da dokunuyor.

Peynirciler Çarşısı ve Vakıflar Hanı ziyaretinde açıklamalarda bulunan Güzeloğlu, Gazi Caddesi’nde yapılacak çalışmalarla ilgili anket yapıp esnaf ve vatandaşların görüşlerini alacaklarını, onların görüşleri doğrultusunda çalışmalara başlayacaklarını belirterek, peynirciler çarşısının yenileme çalışmasıyla üst katın kahvaltı salonu şeklinde dizayn edileceğini kentte gelenlerin Sur manzarası eşliğinde kahvaltı yapma şansı yakalayacaklarını söyledi.

Diyarbakır’da 2017 Nevroz kutlamasında üniversite öğrencisi Kemal Kurkut’un öldürülmesine ilişkin polis memuru Yakup Ş.’nin ‘kasten öldürme’den tutuksuz yargılandığı davanın 7’nci duruşması Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.

Mahkeme heyeti, sanık polis Yakup Ş.’nin tutuklama talebini yeniden reddetti. Mahkeme heyeti ATK Genel Kurulu’nun hazırlayacağı bilirkişi raporunun beklenmesine karar vererek duruşmayı 14 Ocak 2020’ye erteledi.

Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesi Huzurevleri semtinde çayın fazla yazıldığı iddiasıyla çıkan silahlı kavgada, 1’i ağır 2 kişi yaralandı. Ağır yaralanan genç ise kurtarılamayarak hayatını kaybetti.

Diyarbakır’da tarım işçilerini taşıyan minibüsün özel bir otomobille çarpışarak devrilmesi sonucunda meydana gelen kazada aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 18 kişi yaralandı.

Kayapınar’da bulunan Süleyman Muazzez Ersönmez Ortaokulu’nda bir baba ve iki oğlu, davranışlarından rahatsız olduğu öğrenciyi okul yönetimine bildiren öğretmeni okulun avlusunda darp ederek dövdü. Olayın ardından baba ve oğlu tutuklandı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Arşivi