Kayyum atamasının iptali için mahkemeye başvuru

Kayyum atamasının iptali için mahkemeye başvuru
Görevden alınarak yerlerine kayyum atanan belediye eşbaşkanları Selçuk Mızraklı ve Ahmet Türk, yürütmenin durdurulması istemiyle idare mahkemesine başvurdu. DİYARBAKIR YENİGÜN...

Görevden alınarak yerlerine kayyum atanan belediye eşbaşkanları Selçuk Mızraklı ve Ahmet Türk, yürütmenin durdurulması istemiyle idare mahkemesine başvurdu.

DİYARBAKIR YENİGÜN - İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınarak yerlerine kayyum atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı ve Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Ahmet Türk, kayyum atama işlemi yürütmesinin durdurulması ve işlemin iptali için İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Mezopotamya Ajans’ta yer alan habere göre Mızraklı, avukatı Mehmet Emin Aktar aracılığıyla Diyarbakır 1'inci İdare Mahkemesine, Türk ise avukatı Erdal Kuzu aracılığıyla Mardin 2'nci İdare Mahkemesine dilekçe ile başvuruda bulundu.

‘Siyasi saiklerle yapıldı’

Başvuruda, İçişleri Bakanlığı'nın Anayasa'nın 127/4 maddesi ile 5393 sayılı Kanunun 47'nci maddesi gereğince geçici bir tedbir olarak görevden uzaklaştırıldığı ifade edilerek, işlemin Anayasa'nın 127/4 maddesinin belediye başkanlarının görevden alınmasının "görevleriyle ilgili suç işleme" nedeniyle kesin hükme kadar geçici bir tedbir olarak görevden uzaklaştırılabileceği hükmünün bulunduğu, ancak görevden alınmanın ise görev öncesi açılan dava ve soruşturmalara dayandırıldığı kaydedildi. Görevden uzaklaştırmanın görevle ilgili olması gerektiği belirtilen dilekçede, belediye başkanlarının, henüz mazbatalarını almadan 31 Mart seçimlerinin ertesi günü yani 1 Nisan günü görevden alınması için ilgili illerin valililerin dilekçeyle istemde bulunmasının işlemin hukuki olmadığını ve siyasi saiklerle yapıldığını ortaya koyduğu ifade edildi. Söz konusu işlemin konu ve sebep unsurları yönünden hukuka aykırı olduğu vurgulanan başvuruda, Olağanüstü Hal (OHAL) döneminde, Kanun Hükmünde Kararnameyle (KHK), OHAL ile sınırlı kalması gereken bir değişikliğin görevden alınmalara yasal dayanak yapılmasının Anayasa'ya aykırılık teşkil ettiği aktarıldı.

‘Masumiyet karinesine aykırı’

Görevden uzaklaştırma işleminin herhangi bir suçtan dolayı mahkeme kararı olmadan yapıldığı ve bununla masumiyet karinesi ilkesinin ihlal edildiği ifade edilen başvuruda, masumiyet karinesinin ihlalinin ulusal ve uluslararası mevzuata aykırılık teşkil ettiği belirtildi. Görevden uzaklaştırılma nedeniyle belediye tüzel kişiliği adına yapılacak her türlü işlemin telafisi imkansız zararların oluşmasına sebebiyet vereceği işaret edilen başvuruda, işlemin hukuka aykırılık teşkil ettiği ivedi olarak durdurulması talep edildi. Başvuruda, Mızraklı ve Türk'ün görevden uzaklaştırılmasının işleminin öncelikle yürütülmesinin durdurulması ve duruşmalı olarak yapılacak yargılama neticesinde işlemin iptal edilmesi istendi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.