Kayyım atamaları sürer mi?

Kayyım atamaları sürer mi?
Pazar gece yarısı HDP’nin elinde olan 3 Büyükşehir Belediyesine yönelik operasyonun başladığı yönünde duyumlar sosyal medyada paylaşıldı. İddianın...

Pazar gece yarısı HDP’nin elinde olan 3 Büyükşehir Belediyesine yönelik operasyonun başladığı yönünde duyumlar sosyal medyada paylaşıldı.

İddianın ilk ortaya atıldığı saatler gece yarısını biraz geçe sosyal medyada büyük hızla yayıldı.

Kayyum atamaları ile ilgili iddialara gece 01.00'de yayımladığı bir twitter mesajı ile kesinlik kazandırdığı söylenen kişi gazeteci Altan Sancar’dı.

Sancar, gece 02.19'da yayımladığı özür mesajında iddianın sosyal medyada yayılması üzerine kendisine uzun süredir güvenilir bilgiler sağlayan bir kaynak ile yaptığı görüşmede 'Bakanlıkta HDP'li belediye başkanları için strateji konuşuluyor' bilgisini aldığını, görüşmenin ilerleyen aşamasında kaynağının kendisine 'Basına yansıyan açıklama resmi değil, ancak uzaklaştırma söz konusu' bilgisini iletmesinin ardından "refleks ile" bu bilgiyi sosyal medya hesabı üzerinden paylaştığını söyledi.

Gün ışıyınca detaylar netleşti üç büyükşehrin belediye başkanlarının yerine kayyım atamaları yapıldığı resmi ağızdan İçişleri Bakanlığı tarafından açıklandı.

Böylelikle HDP’nin elindeki üç büyükşehir, Valilerin atandığı kayyımlarla yönetileceği duyuruldu.

Aynı saatlerde 29 ilde yapılan operasyonlarla 418 kişinin gözaltına alındığı, A Haber canlı yayınına bağlanan ATV Ankara Temsilcisi Şebnem Bursalı ise HDP’li 3 belediye başkanının görevden alınmasıyla bağlantılı olarak, Diyarbakır, Van ve Mardin’de 350 belediye çalışanının da gözaltına alındığını ileri sürdü.

Daha sonra ard arda üç büyükşehrin eşbaşkanları, HDP, BDP, DTK ve bazı kurumlardan tepki açıklamaları geldi. Açıklamalarda, kayyım uygulamalarının demokrasiye darbe olduğu ve muhalefetin yan yana durması gerektiği yönündeydi.

Bu arada MHP lideri Bahçeli’den İçişleri Bakanı Soylu’yu önceleyen ve öven yönde ilginç bir açıklama geldi.

Bir güne sığan üç kayyım ataması ve yaşananlar kısaca böyle.

Merak edilen akıllardaki soru şu: Kayyım uygulaması diğer il ve ilçelere de yapılacak mı?

8 Ağustos’ta Mülki İdare Amirleri Atama Kararnamesi yayımlanmasıyla Diyarbakır’ın Silvan, Yenişehir, Dicle, Kulp, Kocaköy, Eğil, Hazro, Lice, Bağlar ilçe kaymakamları değişmiş; atamaların yeni kayyım uygulamalarının habercisi olduğu yönünde iddialar yer almıştı.

Dün Büyükşehir Belediyesi önünde olan Silvan Belediyesi eşbaşkanı Naşide Toprak, Silvan’da belediye binasına girişlerin engellediğini söylüyordu.

Suriye’deki oluşumların özellikle güvenli bölge ekseninde tartışıldığı bugünlerde genel manzara; uygulamanın yakın zamanda diğer yerlerde de yapılacağı yönünde.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.