Karacadağ pirincinde ekim azaldı

Karacadağ pirincinde ekim azaldı
Tarım sektörünü etkileyen mazot, gübre ve ilaç gibi girdilerdeki artış Karacadağ pirincini de etkiledi. Çiftçiler, "Böyle giderse pirinç ekmeyi bırakacağız"...

Tarım sektörünü etkileyen mazot, gübre ve ilaç gibi girdilerdeki artış Karacadağ pirincini de etkiledi. Çiftçiler, "Böyle giderse pirinç ekmeyi bırakacağız" dedi

Diyarbakır ile Siverek arasında bulunan Karacadağ bölgesinde çeltik (pirinç) yetiştiren çiftçiler, gübre, mazot ve ilaca gelen zamlardan dolayı zarar ettiklerini söylediler. Mezopotamya Ajans’ta yer alan habere göre masrafların çok fazla olmasından dert yakınan üretici Mahmut Sarıçiçek, zamların devam etmesi durumunda ekimi bırakacaklarını dile getirdi.

Çiftçi ucuza satıyor

Her geçen yıl durumlarının kötüye gittiğini, bir önceki yılı arar olduklarını, bu şekilde devam etmesi durumunda bu işi yapabilecek kimsenin kalmayacağını ifade eden Sarıçiçek, “Yılsonu kazancımızın olup olmayacağı belli olmuyor. Masrafları çok fazla olmuş. Eskiden bir torba gübreyi 50 liraya alırken şimdi 190 liraya alabiliyoruz. Biz bu yıl kötü diyoruz, eminim gelecek sene bu yıl için daha iyiydi diyeceğiz. 3- 4 yıl önce daha iyiydi. Kilosunu 4 liradan satıyoruz. Fabrikadan çıktıktan sonra ise pahalıya satılıyor. Bizim elimize geçen bir şey olmuyor. İnsanlar geçimini zar zor sağlayabiliyor” dedi.

 ‘Yarı yarıya düştü’

Ağabeyi ile birlikte çeltik eken Velat Sarıçiçek de, “Pirincin yetişmesi için 5 ay bekliyoruz. Dedelerimiz bu işi yapıyordu. 4 ton ekmişiz masrafı 80 bin lira oldu. Eskiden 4 ton ektiğimizde masrafı 15 bin liraydı. Şimdi 80- 100 bin arasında. Masraflar yüksek olduğundan kazancımız yarı yarıya düşüyor. Tohumun kilosu 5 lira olmuş, mazot, gübre ve ilacı da ekleyince bize bir şey kalmıyor” diye belirtti.  Eskiden Diyarbakır’dan gidenlerin bu işi yaptığını ve dedelerinin onlardan öğrendiğini dile getiren Mehmet Fırat Ay, 10 yıldır çeltik ektiğini söyledi. Ekime Mayıs ayında başladıklarını hatırlatan Ay, "İlacıdır, suyudur, gübresidir 5-6 ay mücadele ediyoruz. Masrafları çok. Bazen hiç kazanamıyoruz. Fırtına, dolu 40 tane belası var. Bunlar olunca tamamen kaybediyoruz. Son 2-3 yıldır kuraklıktan baraj dolmuyor. Kuraklık var. Geçen yıl idare ettik” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.