Kara Cuma dedikleri!

Bir “kara cuma”dır tutturmuşlar…

Her yerde reklamları özellikle internet üzeri alışverişin son trendi.

Alışveriş çılgınlığı, cuk oturmuş.

Nasıl ortaya çıktı?

O da ithal. Kendimiz bulmuş olsak ona da yanmayacağım.

Kara Cumartesi, Kara Pazar. Hadi kendimizi aşıp “kara”dan da vazgeçip beyz, pembe, vizon bir şeyler başına eklesek de olurdu.

Ama olmaz, illa ithal ve orijinal olmalı.

Gelelim, nasıl ve nereden geldiğine.

Black Friday olarak da bilinen Kara Cuma, Amerika Birleşik Devletleri’nde kutlanan Şükran Günü’nden sonraki haftaya denk gelen cuma günü. Bir şekilde kötü şansa işaret olmamasına rağmen kara lakabını almıştır. Özel bir gün olarak tarihe geçmiş ve kültürlerde yer etmiş olmasının ise tek bir açıklaması olacaktır. Bu açıklama ise belirtilen günün Yılbaşı ve Noel dönemleri öncesi alışveriş döneminin başlangıç günü olarak geçmesi.

Yılbaşı ve Noel öncesi alışveriş döneminin başlangıç günü düşüncesi insanlarda 1932 yılından beri vardır. Ancak günü özel bir isimle adlandırmak akıllarına ilk kez 1961 yılında gelmiştir.

Kara Cuma, insanlara hayatta kalma maliyetlerini kısa bir sürelik bile olsa daha az miktarlar ödenerek daha fazla mal alınacak şekilde destekler görülmüştür. İndirimler ve kampanyalar sayesinde dükkanlar yüksek karlar elde etmiş ve bu yüksek kazançlarından faydalanabilmenin doruklarına ulaşmak amacıyla sabah erken saatlerde dükkanlarını açıp gece geç saatlere kadar çalışmışlardır. Bu durumdan yararlanmak amacıyla sadece çalışma saatlerinde değil fiyatlarda da yüksek miktarlarda cezbedicilik içeren değişiklikler görülmüş ve insanları ihtiyaçlarından fazlasını almaya ve para harcamaya itmiştir.

Kısaca, market temelli bir gün olan kara cuma aslında markaların insanları avlamak için geliştirdiği günümüz etkinliklerinden biri.

Günümüze evrim geçirerek gelmiş.

Cuma ne alaka, asıl amaç para kazanmak.

Alalım ilginç tepkiler!

“Biz Efsane Cuma bilmiyoruz, paramız olunca alıyoruz. Bildiğim bir Cuma var o da mübarek Cuma”

Alış-veriş çılgınlığının adını ''Kara Cuma'' koymuşlar. Cuk oturmuş valla :) Kaç gündür internet kilitlenmiş iş yapamıyoruz. Bazen Ekonomi Bakanı Berat Albayrak'a inanasım geliyor. Harbiden de nasıl krizmiş bu? Iphone için mağaza kapılarına yatanların pejmürde fotoları dönüyor sitelerde.

Görgüsüz cemaat kredi kartlarına takla attırıyor. Rahmetli anam, ''sen sona bak sona'' derdi bu durumlarda.

Ümmete hayırlı Cumalar dileğini esirgemeyen ehli Müslimin kardeşlerimin, Cumayı karartan münafıklara söyleyecek bir çift sözü yok mu?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Arşivi