“Kanser hastaları kendini gizliyor”

“Kanser hastaları kendini gizliyor”
2. Olağan Kongresini gerçekleştiren Diyarbakır Yeniden Yaşam Kanserle Mücadele Derneği’nde Şükrü Abay yeniden başkanlığa seçilerek güven tazeledi....

2. Olağan Kongresini gerçekleştiren Diyarbakır Yeniden Yaşam Kanserle Mücadele Derneği’nde Şükrü Abay yeniden başkanlığa seçilerek güven tazeledi. Yeniden başkanlığa seçilen Abay, kanser hastalarının kendini gizlediğine dikkat çekerek,, “Gizlemelerinin altındaki en büyük neden toplumun kanserli hastalara başka bir gözle bakması” dedi

Rıdvan KÖSEN

DİYARBAKIR Yeniden Yaşam ve Kanserle Mücadele Derneği’nin 2. Olağan kongresi gerçekleştirildi. Cigerxwin Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen kongreye Ak Parti Diyarbakır İl Başkanı Süleyman Serdar Budak, AK Parti MKYK üyesi Alaattin Parlak,  ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Dicle Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nden Prof. Dr. Hamdi Temel ile çok sayıda dernek üyesi katıldı. Tek listenin ile gidilen kongrede Şükrü Abay yeniden başkanlığa seçildi.

 “Kanser hastaları kendini gizleme ihtiyacı duyuyor”

Yeniden başkanlığa seçilen Şükrü Abay, “Değerli dostlar yaklaşık iki buçuk yıl oldu derneğimiz Diyarbakır’da kurulalı. Çalışmalarımızda kanser hastası kader arkadaşlarımızla yerine göre birlikte güldük yerine göre ağladık. Sayın valimiz ve Eski Kayapınar Belediye Başkanı Ozan Balcı’nın bize çok büyük destekleri oldu. Huzurunuzda onlara ayrı ayrı teşekkürlerimizi sunuyoruz.  Sayın divan ve misafirler iki buçuk yıl önce derneğimizi kurduğumuzda üç kişiyle yola çıktık. Kanser hastalarına nasıl ulaşabiliriz diye düşünüyorduk. 6 aylık zorlu bir süreç geçirdik; bu altı ay içersinde ancak kanser hastası 8 kişiye ulaşabildik. Neden bu kadar yoğun kanser hastasının olduğu bir ilde 8 kanser hastası bulabildik. Çünkü kanser hastaları kendilerini gizliyorlar. Gizlemelerinin altındaki en büyük neden toplumun kanserli hastalara başka bir gözle bakması tıpkı benim 25 sene önce kanser olduğumda 12 yıl boyunca eşimin haricinde ailemde kimse bilmiyordu. Derneğimizin en önemli görevlerinden birisi hem toplumun kanserli hastalara bakışı hem de kanserli hastalarının kendini gizleme ihtiyacı duymayıp rahatlıkla ben kanserim diyebilmesi” şeklinde konuştu.

“Farkındalık yaratmaya çalışıyoruz”

Kanser ile ilgilik farkındalık yaratmaya çalıştığını vurgulayan Abay sözlerini şöyle sürdürdü;

“İnsanlar kanser hastası kişileri kanser kelimesinden anıyorlar. Bu eskiden zorumuza giderdi ama artık gitmiyor.  Ben dört kanser geçirdim bunlardan ilki cilt kanseriydi. Cilt kanseriyle burnumun yarısı gitti. Çoğu insan niye burnunu estetik yapmıyorsun diye sorardı. Ben de bunu fırsat bilip kanseri anlatıyordum. Yani burnumu estetik yapmak gibi bir endişem yoktu. Tam aksine burnum sayesinde kanseri anlatarak bir farkındalık çalışması yapıyordum. 2017’nin sonunda bölgemizde bir anket çalışması başlattık. İki buçuk aylık anket çalışmamızda 6 bin 300 kanserli hastanın olduğu sonucuna vardık. Bunlardan 1 bin 700 meme kanseri. Aynı zamanda yazın yaptığımız bir buçuk aylık araştırmamızda da 85 kişiyi akciğer kanserinden kaybettik.”

‘Plastik hayatlar ve kanser’ sunumu gerçekleştirildi

Kongreye katılan AK Parti Diyarbakır İl Başkanı Süleyman Serdar Budak, kongreye davet edildiği için teşekkür ederken, kanser ile mücadelede dört kanser atlatan Şükrü Abay’ı örnek gösterdi. Yapılan teşekkür konuşmalarının ardından Dicle Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nden Prof. Dr. Hamdi Temel ‘Plastik hayatlar ve kanser’ konulu bir sunum gerçekleştirdi. Temel, son zamanlarda artan kanser vakalarının nedenlerine değindi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.