Mim Yavuz Binbay

Mim Yavuz Binbay

Kamu Görevi – Reddi Miras ve çocuklarının ebeveyn suçlarındaki sorumluluğu - 2

Diğerlerine bakacak olursak;

HDP’den milletvekili olan, ayrıca eş başkanlığını da yapan Ertuğrul Kürkçü’nün; dedesi Kadri Ahmet Bey'in 1. Meclis’te milletvekili iken öz yönetiminde talebinde bulunan Kürtlerin isyanını bastırmak için Meclis’ten izin alarak orduya katıldı. Dersim ve Koçgiri katliamında özel kuvvetlerde görev yaptı.

İsyan hafızalarımıza ve yüreğimize kazındığı gibi kanlı bir şekilde bastırıldı. Kadri Ahmet Kürkçü’nün de yer aldığı hukuk tarihine aldığı kararlarla kara bir leke olarak yer alan istiklal Mahkemesi, 12 Ekim 1921’de Alişan Bey, Haydar Bey, Alişer Bey ve eşi Zarife ile ayrıca 95 isyancıyı idama, 180 isyancıyı ise müebbet hapse mahkûm etti. İdama mahkûm edilen Alişan Bey’in cezalandırılmasını önlemek maksadı ile Ankara Hükümeti, Mustafa Kemal’e ve Türkiye Millet Meclisi’ne Dersim aşiretleri namına telgraflar ve mazbatalar yazılmış ve gönderilmiştir.

Bu müracaatlar neticesinde Mustafa Kemal, Dersimli Baytar Nuri ve Koçgirili Alişêr dışındaki tevkif edilmiş olanları af ve tahliye eder. İkinci bir af ile de Dersim’i terk etmek üzere Alişan Bey’e ve mahiyetindeki Koçgirilileri af etmiştir. 1924 yılında, Alişan ve Haydar Bey kardeşlerin tekrar vatanlarına dönmelerine izin verilmiş ise de, Alişan Bey, 14 Mart 1924’te İmranlı’daki evinde bombalı bir saldırıyla öldürülmüştür. Tam da bu tarihte, meclise bu sefer de Siverek vekili olarak dönmüş olan Kadri Ahmet Kürkcü, taltif edilmiş ve rütbesi binbaşılığa yükseltilmiştir.

MHP’li Altemur Kılıç’ın babası Ali Kılıç’ın da yer aldığı İstiklal Mahkemeleri’nde üye olarak görev yapan Kadri Ahmet Bey, Cemîlê Çeto,  3 oğlu ve Koçgiri isyanına katılan 96 Kürt hakkında da idam kararı verdi.

Ömer Vehbi Hatipoğlu’nun da doğruladığı bilgiye göre, “Kadri Ahmet Bey Diyarbakır Jandarma Alayında Yüzbaşı rütbesindeyken Birinci Meclis’e milletvekili olarak atanmıştır. Ardından da İkinci Meclis’te Urfa Mebusu olarak görevlendirilmiştir. Ancak rütbesi bu iki dönem arasında yüzbaşılıktan binbaşılığa çıkartılmıştır. Bu rütbe artışının neye bağlı olduğunu sorguladığımızda, kendisinin milletvekiliyken izin alarak Koçgiri isyanını bastırmak üzere orduya girdiğini, isyanın bastırılmasında görev aldığını ve Şark İstiklal Mahkemeleri’nde bulunduğu görülüyor.”

HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, seçim çalışmaları kapsamında yaptığı açıklamalarda, kendisinin Diyarbakır’a ve Kürtlere yabancı olmadığını, dedesi Kadri Ahmet Bey’in Diyarbakır halkı tarafından TBMM’ye gönderildiğini hatırlatarak, “Kendimi Mersin’e de Diyarbakır’a da hiç yabancı hissetmiyorum. Daha doğrusu Kürtlerin olduğu hiçbir yerde yabancı hissetmiyorum. Dolayısıyla benim Diyarbakır’la böylesi tarihi, siyasi bir geçmişim var. İşte bu bağ nedeni ile Kürtlerin olduğu her yerde kendimi evimde hissediyorum” demişti.

Oysa Kadri Ahmet Kürkcü, sadece babasının görevi sebebiyle Diyarbekir’de doğmuş ve asker olarak yetiştirilmiş. 1919’da da kıdemli yüzbaşı olarak Diyarbekir Jandarma Alayı’na gönderilmiş. Bu görevdeyken de bir seçimle değil belli kesimlerce yukarida sayilan fiillerin ödülü olarak meclise vekil olarak atanmıştır. (Devam Edecek)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mim Yavuz Binbay Arşivi