VİDEO HABER - Kalıpları yıkıp, tespih ustası oldu

VİDEO HABER - Kalıpları yıkıp, tespih ustası oldu
https://www.youtube.com/watch?v=IuKsoSY2ZBI&feature=youtu.be   Taha Enuştekin, 'Erkek işi' kalıbını yıkarak Diyarbakır’ın tek, Türkiye'nin...

Taha Enuştekin, 'Erkek işi' kalıbını yıkarak Diyarbakır’ın tek, Türkiye'nin dört kadın tespih ustasından biri olmayı başardı. Enuştekin, kadın olmasından kaynaklı özellikle tespih meraklıları tarafından ilgi gördüğünü ve müşterilerin kadın elinden çıkan tespihin zarafetini rahatlıkla görebildiklerini söylediğini belirtiyor

 

Şivan Oktay GÖRER/Şehriban ELEFTOZ

DİYARBAKIR - Türkiye'nin dört kadın tespih ustasından biri olan ve aynı zamanda Diyarbakır’ın ilk ve tek kadın tespih ustası olan Taha Enuştekin, 'erkek işi, yapamazsın’ diyenlerin önyargısını yıkarak tespih ustası oldu. Üç yıldan beridir sırasıyla çıraklık ve kalfalık yaptıktan sonra kendi iş yerini açan Enuştekin, ilk açtığı süreçlerde zorluklar ile karşı karşıya kalsa da zamanla her şeyi yerine oturtmuş. Diyarbakır’’ın ilk ve tek kadın tespih ustası Taha Enuştekin, Diyarbakır'daki atölyesinde işe nasıl başladığını ve tespih yapımının zorluklarını gazetemize anlattı.

'Zorlu süreçlerden geçtim ama başardım'

Enuştekin, bir arkadaşının aracılığı ile mesleğe başladığını belirtti. 1,5 yıl eğitim gördüğünü 7-8 yıldır da mesleği yaptığını ifade eden Enuştekin, "Çok güzel insanlarla tanıştım. Ustam gittikten sonra da kendi iş yerimi açtım. İlk açtığım dönemlerde çok zorlu süreçlerden geçtim. Ailemin karşı çıkması, çevre tarafından tanınmıyor oluşum vs sebeplerden dolayı bayağı zorluklar geçti. Ama daha sonra yavaş yavaş kendiliğinden işler oturmaya başladı. Ne kadar sürer nereye kadar gider hiç bir fikrim yok " dedi.

'Malzemeyi elimize aldığımızda, içimizde korkular olur'

Tespih yapımının hem güven hem de zorlukları olduğuna değinen Enuştekin, "Sonuçta bayan olarak erkek işi yapıyorsunuz. Tabi zorlukları olacak. Şunu söyleyebilirim; malzemeyi elimize almaya başladığımız zaman içimizde korkular olur. Sıfır çalışmamız gereken tespihler vardır. Kesimde hata yapabiliriz, yahut imamesini kırabiliriz. Bir yerde, bir sorun çıkmasından çok korkarız. Bunlar bizim zorluklarımızdır. Bu zorlukları aşabiliyor muyuz? Ne kadar sorunları aştık dersek de yine mutlaka bir yerlerde karşımıza çıkıyor. Galiba bu böyle devam edecek" şeklinde konuştu.

'Kadının elinde çıkan zarafet'

Yaptığı tespihleri hem Türkiye'ye sattığını hem de yurt dışınada gönderdiğini ifade eden Enuştekin, "Tespih işi güven isteyen bir iş. Zaman zaman sahtekâr ve dolandırıcılık oluyor, bu yüzden güven çok önemli. Eski tespihi alıp onun yerine farklı bir tespih verenler oluyor. Bu yüzden hemen her tespih tutkununun bir ustası vardır. Benim de düzenli gelen özel müşterilerim var ve Türkiye'nin birçok yerinden sipariş alıyorum" diyor. Özellikle kadın olduğu için insanlar tarafından çok güzel ilgi gördüğünü belirten Enuştekin, "Müşterilerimin talebi hep şu, kadın elinden çıkan tespihin zarafetini rahatlıkla görebiliyoruz. Bu bile büyük bir onur" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.