İYİ Partili ve HDP'li kadınlar siyasette daha aktif

İYİ Partili ve HDP'li kadınlar siyasette daha aktif
PODEM, Türkiye'de kadınların siyasete katılımını raporlaştırdı. PODEM'e göre Türkiye'de kadınların yüzde 21'inin siyasete ilgi duyuyor. İYİ Parti...

PODEM, Türkiye'de kadınların siyasete katılımını raporlaştırdı. PODEM'e göre Türkiye'de kadınların yüzde 21'inin siyasete ilgi duyuyor. İYİ Parti ve HDP'ye oy veren kadınlar ise siyasette daha aktif.

DİYARBAKIR YENİGÜN - Kamusal Politika ve Demokrasi Çalışmaları Derneği’nin (PODEM) gerçekleştirdiği araştırma, Türkiye’de kadınların sadece yüzde 21’inin siyasete ilgi duyduğuna işaret ediyor. Araştırmaya göre siyasete en çok ilgi gösterenler orta yaş, en az ilgi gösterenler ise elli yaş üstü yaş grubundan.

Türkiye’nin on iki şehrinden ve farklı siyasi görüşlerden 2832 kadının katılımıyla gerçekleştirilen “Kadınların Gözünden Türkiye: Siyaset, Ekonomi ve Toplumsal Meseleler” konulu araştırmaya katılan kadınların yüzde 76’sı hayatlarında hiçbir siyasi etkinliğe katılmadıklarını belirtti.

 ‘İyi parti ve HDP’li seçmenler daha aktif’

31 Mart yerel seçimleri öncesinde gerçekleştirilen araştırmada Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı seçmeni kadınların siyasete ilgilerinin birbirine yakın oranlarda olduğu görülürken, İYİ Parti ve Halkların Demokratik Partisi’ne oy veren kadınların siyasete dahil olma konusunda daha aktif oldukları görüldü. PODEM’in proje yöneticisi Zeynep Gülöz Bakır, HDP’nin eş başkanlık sisteminin, İYİ Parti’nin ise kadın bir lidere sahip olmasının bu duruma etkisi olduğunu belirtiyor.

Bakır, araştırmaya katılan kadınların geçmişten bu yana siyasette ve toplumda daha görünür hissettiklerini, fakat bu durumun toplumsal eşitsizlikleri bertaraf etmeye yetmediğini ekliyor.

 ‘Siyaset kadınlara ‘oy verme’ ve ‘gerilim’ kavramlarını anımsatıyor’

Anket sonuçlarına göre, siyaset sözcüğü kadınlara en çok “oy verme” ve “gerilim” kavramlarını anımsatıyor. PODEM’in anonim kaynaklardan derlediği verilere göre, siyaset sözcüğü kadınlara “erkekliği” ve “takım elbise giymiş erkekleri” çağrıştırıyor. Siyasetçi dendiğinde ise akla ilk olarak liderler figürleri, milletvekilleri, seçimler, ardından ise tartışma ve gerilim geliyor. Araştırmaya katılan kadınların yüzde 54’ü gündemdeki siyasi gerilimlerin huzurlarını kaçırdığını, yüzde 40’ı ise siyasetin hayatlarını etkilediğini düşünüyor. BBC Türkçe’ye konuşan Kadın Adayları Destekleme Derneği’nden Hilal Dokuzcan, bu durumun sebebini siyasette aktif olarak kullanılan dil ve alışkanlıklar ile açıklıyor. Dokuzcan, “Erkeğin siyasette kullandığı dil şiddetle örülmüş bir duvar. Bu ayrım şiddetten ve gerilimden doğuyor. Kadın zaten ayrımcılığa uğrayan bir kesimin içinde, oradaki çatışma kültürü de kadını iyice uzaklaştırıyor” diyor.

Kadınların bu durumu aşmak için umut verici bir pozisyonda olduğunu belirtiyor Dokuzcan ve ekliyor: “Barış ve huzur zaten siyasette eksik olduğu için erkekler de bir noktada tıkandı.” Bu düşük ilgi ve katılıma rağmen, araştırmaya katılanların yüzde 63’ünün kadınların katılımının siyaseti olumlu yönde etkileyeceğine inandığı görülüyor. (BBC Türkçe)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.