“İş için göç mü edelim!”

“İş için göç mü edelim!”
Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın 3 bin 243 sürekli işçi alımı yapacağını duyurması üzerine İŞKUR Diyarbakır İl Müdürlükleri önünde uzun kuyruklar...

Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın 3 bin 243 sürekli işçi alımı yapacağını duyurması üzerine İŞKUR Diyarbakır İl Müdürlükleri önünde uzun kuyruklar oluştu. Sabahın erken saatlerinden itibaren İŞKUR önünde sıraya giren vatandaşlar birbirleriyle yarıştı. Batı illerinde işverenlerin çalışacak eleman bulamadığını, bölgede ise bu durumun tam tersi olduğunu söyleyen Emrah Alkış, “Ne yapalım bunun için göç mü edelim” dedi

Rıdvan KÖSEN/Yenigün Özel

DİYARBAKIR YENİGÜN - Türkiye İş Kurumu’nun (İŞKUR) açıkladığı verilere göre Türkiye’de son bir yılda 1.3 milyon kişi daha işsiz kalırken, toplam işsiz sayısı 3.8 milyona yükseldi. İŞKUR verilerine göre Ocak 2019’da işsizler ordusuna 266 bin kişi daha katılırken, veriler kayıtlı işsiz sayısını gözler önüne serdi. Kayıt dışı işsiz sayısı verilere yansımazken, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın açıkladığı sürekli işçi alımı duyurusu ise işsizlere umut oldu. İŞKUR üzerinden gerçekleştirilecek olan 3 bin 243 kişilik istihdam başvuruları dün başladı. 15 Şubat’ta sona erecek başvuruları duyan Diyarbakırlılar, saban erken saatlerinden itibaren İŞKUR’a akın etti.  Diyarbakır İŞKUR İl Müdürlükleri önünde uzun kuyruklar oluşturan vatandaşlar, burada uzun süre sıra bekledi.

“Bölgede çalışacak eleman çok iş yok”

Yaklaşık 3 aydır işsiz olan ve sabah saatlerinden itibaren İŞKUR önüne gelerek kuyruğa giren Emrah Alkış, batı illerinde işverenlerin çalışacak eleman bulamadığını, bölgede ise bu durumun tam tersi olduğunu söyledi. Alkış, “İşverenler batı tarafında çalışacak eleman bulamıyor. Doğu bölgesinde ise çalışacak eleman çok iş yok.  Ne yapalım bunun için göç mü edelim.  Sabahtan beri bu kuyruktayız. Çoğumuz ne alımı olduğunu bilmiyor.  11 Temizlik elemanı alınacakmış. Bu 3 günde başvuranların haddi hesabı yok. Bazı arkadaşlar gece 2 de sıraya giriyorlar. Buraya gelen arkadaşların hepsi bir umutla başvuruyorlar. Acaba ismim çıkar mı çıkmaz mı diye? Ama biliyoruz ki alınacak elemanlar daha önceden seçilmiş. Biz de “Neden başvurmadık, keşke bizde başvuru yapsaydık” diye pişman olmamak için başvuruyoruz” dedi.

“5 kişi alınacaksa 5 bin kişi başvuruyor”

İş bulabilmek için kapısında gitmedik kurum bırakmadığının altını çizen Alkış,

“5 kişi alınacaksa 5 bin kişi başvuruyor. 3 aydır işsizim ama kapısına gitmediğim kurum kalmadı. Ama sonuç elde kocaman bir işsizlik ve gidip gelmemdeki masraflarda kendi cebimden gitti. İlkokul mezunundan üniversite mezununa kadar kuyrukta her eğitim düzeyinden arkadaşlar var.  Bölgenin zenginlerinin iş adamlarının bölgede yatırım yapmamalarının da büyük etkisi var. Bölge insanı kenti düşünmüyor. Batı illerinde yatırım yapıyorlar. Yatırımları bölgelerinde yapsalardı halk bu halde mi olurdu. Sabahtan beri bir asgari ücret için sıradayız. Ki asgari ücret hiç bir masrafa yetmiyor.  Benim çocukların yemesi içmesi servisleri okul aidatları var asgari ücret hangisine yetecek. En son çalıştığım yerde aylığı 10 binden aşağı olan insan yok ama kapıcı fazla geliyor diye bir asgari ücret veremediler ve beni işten çıkardılar” diye konuştu.

 “En kötü evin kirası 800-900 lira”

Yaşam koşullarının çok kötü olduğunun altını çizen Emrah Alkış şunları söyledi;

“Geçenlerde bodrum katını su basmasından dolayı bir kapıcı ve ailesinin yaşamını yitirmesi üzerine artık bodrum dairesini kapıcılara vermiyorlar. Müteahhit’e diyorlar kapıcıya en az 40 metre kare bir daire yapmalısın müteahhit bunu en minimuma indiriyor. Yaşadığım yer 40 metrekare 5 metreyi balkona vermişler 35 metresi bana kalmış.  Ebeveyn olarak benim kendi yatak odam yok ki çocuklara ayrı oda vereyim. Kız çocuklarında erkek çocuklarında özel hayatı var büyüdüklerinde beraber yaşayamazlar. Yaşam koşulları kötü olan bi mahallede 2-3 sene yaşadım. Evin rutubet kokmasından dolayı evden çıktığımda bütün eşyalarımı çöpe attım  var. Böylesi bir yerde bile ev kiraları en az 800-900 liradan aşağıda değil.”

“Millet işsiz evine ekmek götüremiyor”

Ekmek parası için saatlerdir kuyrukta olduklarını kaydeden Nasır Dinç isimli vatandaş ise “Millet işsiz evine para götüremiyor. Saatlerdir kuyruktayım arkadaşlarımda benim gibi ekmek parası için kuyruktalar. Kaç kişinin alınacağı hangi alanlar için alınacağını hakkında bir bilgim yok bildiğimiz tek şey iszilik gittikçe büyüyor. Bunun tercümesi yok. Hepimizin eğitim durumu aynı olmasa da şimdi  Hepimiz aynı durumdayız. Diyecek başka bir şey yok” şeklinde konuştu.

“Sürekli çalışacağım bir iş istiyorum”

Geçici işlerle ailesinin geçimini sağlamaya çalışan Hamdi Özer de, “Aslında bu tablo ne çektiğimizi ne halde olduğumuzu açıklıyor. 10 kişi alınacaksa 10 bin başvuru oluyor. Bu yetmezmiş gibi bazı kurumlar vaad edilen asgari ücreti de vermiyorlar. Çalışacak kişinin bu işe muhtaç olduğunu bildikleri için bu kadar veriyoruz ister kabul et, ister çık diyorlar. Çoğu arkadaşım eski asgari ücretle çalıştıklarını söylüyorlar. 2-3 senedir işsizim hep geçici işlerle ailemin geçimini sağladım. Saatlerdir kuyruktayım sürekli çalışacağım bir iş istiyorum” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.