İl Yenilik Platformu kuruldu

İl Yenilik Platformu kuruldu
Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan V. Hasan Basri Güzeloğlu, düzenlediği basın toplantısıyla kamu ve özel sektör arasında koordinasyonu...

Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan V. Hasan Basri Güzeloğlu, düzenlediği basın toplantısıyla kamu ve özel sektör arasında koordinasyonu sağlayarak Ar-Ge ve yenilik çalışmalarına yön verilmesine katkı sunmak amacıyla İl Yenilik Platformu'nun kurulduğunu açıkladı.  İlgili paydaş kurumlarla görüş alışverişinde bulunarak Türkiye ve dünyadaki başarılı örneklerini inceleyerek platformun kurulması için uzun zamandır çalıştıklarını ifade eden Güzeloğlu, gelişen ve kalkınan bütün ekonomilerde taşıyıcı sektörün bilgi sektörü olduğunu vurguladı

DİYARBAKRI YENİGÜN - Diyarbakır Valiliği öncülüğünde kamu ve özel kurumlarının paydaşı olduğu İl Yenilik Platformu kuruldu. İl Yenilik Platformu, Kayapınar İlçesinde bir otelde gerçekleşen basın toplantısıyla Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan V. Hasan Basri Güzeloğlu, tarafından tanıtımı gerçekleştirildi. Tanıtım toplantısına Güzeloğlu’nun yanı sıra platformun paydaşı olan Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talip Gül, Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Hasan Maral, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, Diyarbakır Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Ramazan Özkılıç, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Alican Ebedinoğlu ve Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Odabaşı katıldı.  Platformun tanıtımını gerçekleştiren Güzeloğlu, “Bugün Diyarbakır'da Diyarbakır'ın gelişme ve kalkınma perspektifinde ortaya koyduğumuz önemli hedeflerden birini daha gerçekleştirmenin mutluluğu içerisindeyiz. İlimizin her yönüyle 21. yüzyılda stratejik olarak bölgesinin merkezi ili ve Türkiye'nin uluslararası ilişkiler babında taşıyıcı bir merkezi olması hedefinde Diyarbakır İl Yenilik Platformumuzun kurulduğunu paylaşmak istiyorum” dedi. İlgili paydaş kurumlarla görüş alışverişinde bulunarak Türkiye ve dünyadaki başarılı örneklerini inceleyerek platformun kurulması için uzun zamandır çalıştıklarını ifade eden Güzeloğlu, gelişen ve kalkınan bütün ekonomilerde taşıyıcı sektörün bilgi sektörü olduğunu kaydetti.

‘Hedeflere uygun bir altyapı sağlamalıyız’

Güzeloğlu, “Bilgi ekonomisi özellikle bilgi ve yenilik kavramlarının çok gerekli kılıyor. Bu perspektifte bu temelde tüm kurumların bu anlamda bizim şu anda paylaştığımız gibi kentlerin yeniden yönetim organizasyonlarını tanımlaması işbirliklerini bu anlamda yorumlaması ve hazır olması gerekmektedir. Özellikle uluslararası alanda rekabet doğrudan bilgiye dayalı üretim ile ancak mümkün olmaktadır. Ülkemizde Cumhurbaşkanımızın liderliğinde başlayan değişim ve dönüşüm sürecinde özellikle son 17 yılda bu anlamda gayri safi yurt içi hasıla bu hedefler doğrultusunda çok önemli dönüşümler gerçekleşmiştir. 2003 yılında tüm gayri safi yurt içi hasıla içerisindeki Ar-Ge harcamalarının Payı yüzde 0.47 iken 2018 yılında geçtiğimiz yıl bu oran yüzde 1.03 ulaştı. Bu Türkiye ekonomisinin bugüne kadar ulaştığı en yüksek rakamdır. Bunun ekonomik olarak değeri de 8.2 milyar dolar olarak gerçekleşti. Aynı zamanda bu iyileşme personel istihdamı anlamında da kendini hissettirdi. 2003'te çalışan Ar-Ge personeli 38 bin iken bu sayı 2018 yılında 172 bini aşmıştır. Bu açıdan ülkemizi 2023 gelişme Kalkınma hedeflerine ulaştıracak olan 11. kalkınma planı hedeflemesinde 2023 sonunda tüm araştırma geliştirme harcamalarının payının yüzde 1.8'e, tam zamanlı araştırma-geliştirme personel sayısının da 300 bine çıkarılması hedeflenmektedir. Tabii bu açıdan baktığımız zaman bizim de Diyarbakır olarak bu hedeflere uygun bir hazırlığımızı yapmamız alt yapıyı sağlamamız ve bu doğrultuda çalışmamız gerekmekte” şeklinde konuştu.

‘Birlikte yönetim anlayışla önemli kazanımlar elde edildi’

Diyarbakır Valiliği görevine başladığı günden itibaren Diyarbakır'ın yönetim anlayışına dönük yönetimin tüm paydaşlarını kapsayan, çağdaş, sürdürülebilir, verimli ve kalkınma hedefli olması için çabaladıklarını anlatan Güzeloğlu, “Bu anlamda mutlulukla belirtmek istiyorum ki geriye dönük süreçte ilimizde bu birliktelikle bu yönetim anlayışıyla çok önemli kazanımlar gerçekleştirildi” dedi. İlin geleceğine katkı sunacak bir ekonomik ve sosyal proje hayata geçirdiklerini aktaran Vali Güzeloğlu, Valilik ile Büyükşehir Belediyesi’nin desteği ile tüm paydaşların katılımıyla kentte çok önemli kazanımlar elde edileceğini vurguladı. Platform ile birlikte kentteki tüm ar-ge ve yenilik çalışmalarının ortak vizyon çerçevesinde gelişeceğine işaret eden Güzeloğlu, Dicle Teknokent başta olmak üzere ilgili tüm kurumsal yapıların etkinliğinin ve farkındalığının arttırılması ve özellikle işbirliklerinin geliştirilmesi noktasında hizmet edeceğini kaydetti.

İl Yenilik Platformu’nun yapısını ve çalışma alanları

Güzeloğlu, Diyarbakır İl yenilik Platformu yapısı ve çalışmaları ile ilgili şunları söyledi:

“Diyarbakır İl yenilik Platformu, Diyarbakır Valisi başkanlığında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Dicle Üniversitesi, Diyarbakır Ticaret Sanayi Odası, Diyarbakır Ticaret Borsası, Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi, Karacadağ Kalkınma Ajansı, Diyarbakır Sanayi Teknoloji İl Müdürlüğü, KOSGEB Diyarbakır İl Müdürlüğü, Dicle Teknokent ve özel sektör temsilcilerinden oluşacaktır. Platform en geç 3 ayda bir araya gelecek ve ilin Ar-Ge ve yenilik çalışmalarını gözden geçirip bir hedef çerçevesinde kısa, orta, uzun dönemli çalışmaları planlayacaktır. Diyarbakır İl Yenilik Platformunun doğrudan ilk çalışmaları bugünden itibaren özel sektörün katma değer artışına doğrudan katkı sunan ve önemli destek unsurlarını barındıran Ar-Ge ve tasarım merkezi sayısının artırılması olacaktır. İlimizde çok yoğun bir şekilde bugün eksikliğini hissettiğimiz Ar-Ge ve tasarım merkezi yokluğunu gidermek zorundayız. Tüm sanayi üreticilerinin, özel sektörde üretim yapan işletmelerin, ölçeğine göre belki de hepsinin kısa bir dönem içerisinde Ar-Ge ve tasarım merkezi ile buluşması ve ilde bu sayıların her ay gözden geçirilerek belli bir hedefe doğru arttırılması çok önemli hedefimiz.

Her okulumuzda bir kodlama sınıfı ve eğitimi verilecek’

Aynı zamanda işletmelerin Marka Patent endüstriyel tasarım ve faydalı model konusunda bilgilendirmeleri de yapılacaktır ve bu konuda başvurularının sağlanmasını da katkı sunulacaktır. Özellikle bunun altını çizmek istiyorum; artık bugün bildiğiniz gibi bir marka ve patent tescili hem sahibine hem de bununla ilgili üretimi yapana bir anda çok büyük ekonomik kazançlar getiriyor. İcat çıkarmamız gerekiyor, icada çocuklarımızı yönlendirmemiz gerekiyor. Gençlerden başlayarak bu bakışı bir anlamda ilin genelinde yaygınlaştırmamız gerekiyor. Bu yüzden il Valiliği olarak İl Milli Eğitim Müdürlüğünü destekleyerek il genelinde ilkokullardan başlayarak tasarım robotik kodlama benzeri sınıfların eğitimlerin yapılmasına çok önem veriyoruz. Yeni dönemde her okulumuzda bir kodlama sınıfı ve eğitiminin verileceği, çocukların özgün ve özgürce tasarım geliştirecekleri beceri atölyeleri kuruyoruz. Diyarbakır değişimini sağlayacak konuların bu noktada olduğunu bir kez daha vurgulamak istiyorum.

‘Diyarbakır’ı evrensel perspektifte değerlendiriyoruz’

Diyarbakır’ı evrensel perspektifte değerlendiriyoruz. Küresel ölçekteki bütün gelişmeleri il bazında uygulamayı bu noktada dönüşümü sağlamayı da hedefliyoruz. Dicle Teknokent en kısa sürede içerisinde Diyarbakır Valiliği ve Büyükşehir Belediyemizin de yer aldığı bir perspektifte değerlendirilecek etkin, aktif, sürekli ve sürdürülebilir bir önemli değişim ve dönüşüm merkezi olacak. Dicle Teknokentin kısa dönemde özellikle 2020'de öne çıkarılması İl Yenilik Platformumuzun temel hedeflerinden biri. Aslında bugüne kadar yaptığımız çalışmaların bir sonucunu da aldık. Platformumuzun çalışmalarını destekleyecek en önemli gelişmelerden biri Karacadağ Kalkınma Ajansı Diyarbakır Yatırım Destek Ofisinin Türk Patent Kurumu tarafından Bilgi ve Doküman Birimi olarak yetkilendirilmesi oldu. Kalkınma Ajansına bağlı Diyarbakır Yatırım Destek Ofisimizin Türk Patent Kurumuna doğrudan bir bağının tesis edilmesi sanayicilerimize Ar-Ge çalışmaları yapan ve yapacak olan kişi kurum ve kuruluşlarımıza sınai mülkiyet haklarına ilişkin güncel uygulama ve gelişmeler konusunda bilgilendirme sağlayacak. ARGE ve yenilik ekosisteminin önemli ayaklarından bir tanesi de özel sektöre ait Ar-Ge ve tasarım merkezlerinin oluşturulması. Bu doğrultuda Sanayi Teknoloji İl Müdürlüğümüz tüm sanayicilerimizi ve firmalarımızı ziyaret etmeye başladılar. Sonuçları İnşallah önümüzdeki kısa dönemde paylaşacağım ama 2020 için Diyarbakır'da hedefimizi buradan paylaşıyorum. En az 10 adet özel sektöre ait Ar-Ge ve tasarım merkezini İnşallah Diyarbakır'a kazandıracağız. Bu çok önemli ve iddialı bir hedeftir ama biz inanıyoruz ki Diyarbakır'ın büyük birikimi tarihten gelen derinliği özel sektörün hızla değişen dinamik hale dönüşen bu anlamdaki evrimi bu hedefimizi mümkün kılmakta. Bu çalışmalar doğrultusunda 2023 yılında ilimizin Kalkınma Bölgesi'nin Ar-Ge harcamaları bakımından 26 bölge içerisinde ilk 10’a getirmeyi ve Ar-Ge personelimizi de en az 4 bin 500 kişiye çıkarmayı hedeflemekteyiz. Bugün paylaştığım Diyarbakır İl Yenilik Platformu aslında hükümetimizin Türkiye'de kalkınma planı hedefleri ile tam uyumlu ve özellikle 2023'e hedeflerine bizi ulaştırmada en iddialı konunun başlığını teşkil etmekte. Diyarbakır'da çok önemli bir değişim ve dönüşüm sürecindeyiz. Hamdolsun huzur ve güven ortamında Diyarbakır'ın bölge merkezi konumu her geçen gün gelişmekte ve uluslararası alana yansıyan ve uzayan yönü de güçlenmekte. İl Yenilik Platformumuzda buna hizmet edecek çok önemli bir dönüşüm ve değişim süreci olacak. Ben bugün paylaştığımız ve kuruluşunu sizlerle vatandaşlarımıza ve Diyarbakır'a ilan ettiğimiz Diyarbakır İl Yenilik Platformumuzun tüm üyeleri ile birlikte hayırlı olmasını, beklentilerimiz doğrultusunda özellikle ilimize kazanç ve kazanımlar getirmesini diliyor hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum.” (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.