“İhraçlar işlerine iade edilsin”

“İhraçlar işlerine iade edilsin”
Amed İhraç Platformu, yasal düzenleme yapılarak KHK’lilerin işlerine hemen iade edilmesini istedi DİYARBAKIR YENİGÜN - Amed İhraçlar Platformu, barış...

Amed İhraç Platformu, yasal düzenleme yapılarak KHK’lilerin işlerine hemen iade edilmesini istedi

DİYARBAKIR YENİGÜN - Amed İhraçlar Platformu, barış bildirisini imzalayan akademisyenlerin ihraçlarının yıl dönümü nedeniyle basın toplantısı düzenledi. Eğitim Sen 1 No'lu Şube'deki toplantıya, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Diyarbakır Şubeler Platformu ve TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu yöneticileri ile ihraç edilen kamu emekçileri katıldı. Platform adına açıklamayı Prof. Dr. Alaattin Selçuk Ertekin yaptı.

“Akademisyenler sessiz kalamazdı”

Bölgede uygulanan sokağa çıkma yasaklarında; ev, hastane ve okullar başta olmak üzere yaşam alanlarının tahrip edildiğini hatırlatan Ertekin, bireylerin temel ihtiyaçlarını karşılayamaz duruma geldiğini söyledi. Yaşanan dramların etkisinin kolay geçmeyeceğini dile getiren Ertekin, insanların davranış ve ruh sağlığının da olumsuz etkilendiğini söyledi.  11 Ocak 2016 tarihli “Bu Suça Ortak Olmayacağız” barış bildirisinin 2 bini aşkın akademisyen tarafından imzalandığını hatırlatan Ertekin, “Akademisyenlerin devletin bölgede uyguladığı şiddet politikalarından derhal vazgeçmesi çağrısı yaparken, ‘Müzakere koşullarının hazırlanması ve kalıcı bir barış için çözüm yollarının kurulması’ istendi” şeklinde konuştu. Ertekin, Barış İçin Akademisyenleri susturmak, sindirmek, itibarsızlaştırmak ve üniversitelerden atmak üzere aylar süren bir linç kampanyası yaşandığını savundu.

“Herkes vicdan özgürlüğüne sahiptir”

15 Temmuz 2016 tarihinde yaşanan darbe girişimin ardından ilan edilen OHAL ile birlikte diğer kamu kurumları yanında üniversitelere yönelik cadı avının başladığını savunun Ertekin, “Yaşanan şey tam anlamıyla bir ‘akademik kıyımdı’. Darbe girişimi ile bağlantısı olmadığı halde, OHAL KHK’lerle binlerce çalışanın yanı sıra 500’e yakın barış imzacısı haksız bir şekilde akademiden uzaklaştırıldı. Anayasamızın 24, 25 ve 26’ncı maddelerine göre, herkes din, vicdan ve kanaat özgürlüğüne sahiptir. Türkiye’nin taraf olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 9 ve 10’uncu maddeleriyle Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin 18 ve 19’uncu maddelerine göre herkesin din, vicdan, düşünce ve bunları ifade etme özgürlüğü vardır” diye ifade etti. Kaostan çıkmanın tek yolunun parlamenter demokrasinin yeniden inşasıyla eşitlik, özgürlük, barış ve adalet taleplerinin karşılanması gerektiğinin altını çizen Ertekin, barış akademisyenlerinin barışı her platformda savunmaya ve anlatmaya devam edeceklerini söyledi. (MA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.