İHD’den bölge raporu

İHD’den bölge raporu
İHD Diyarbakır Şubesi, “Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi 2018 Yılı İnsan Hakları İhlalleri Raporu”nu açıkladı DİYARBAKIR YENİGÜN - İnsan...

İHD Diyarbakır Şubesi, “Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi 2018 Yılı İnsan Hakları İhlalleri Raporu”nu açıkladı

DİYARBAKIR YENİGÜN - İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, “Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi 2018 Yılı İnsan Hakları İhlalleri Raporu"nu dernek binasında açıkladı. İHD Eş Genel Başkan Yardımcısı Rehşan Bataray Saman, 2 yıl boyunca toplumsal yaşamın her alanına nüfuz eden OHAL sürecini, hukuk ve demokratik yaşamın yapısını zedeleyen ve tahribatlar oluşturan, insan hakları ve özgürlükleri tamamen baskı altına alan, yargı mekanizmasının siyasi söylemlerin etkisinde kalarak adalet ve hakikat anlayışını derinden yaralayan bir süreç olarak tanımladı.

“Örgütlenme özgürlüğüne sınırsız tehdit”

Yargının siyasetin vesayetine girdiğini ileri süren Bataray, Türkiye’de, düşünce, ifade ve örgütlenme özgürlüğünün sınırsız bir tehdit altında olduğunu iddia etti. Düşüncelerini ifade ettikleri için bugün binlerce siyasetçi, akademisyen, gazeteci ve hükümet politikalarına muhalif insanların tutuklandığını kaydeden Bataray, “uzun tutukluluk hali ve verilen maddi-manevi cezaların, siyasi iktidar karşısında muhalefet gösteren toplumsal ve bireysel kimlikleri ortadan kaldırmayı amaçlayan bir cezalandırma aracına dönüştürüldüğünü” savundu.

“Bin 154 hasta mahpus ölüme terk edildi”

Bölgede 2018 yılında işkence, kötü muamele, hapishanelerdeki ihlaller, toplanma, gösteri hakkına yönelik yasaklar, müdahaleler, düşünce, ifade, basın özgürlüğü, kadın ve çocuklara yönelik şiddet, ekonomik, sosyal haklardaki kayıplar gibi pek çok değişik ve kategorik konularda hak ihlallerinin ortaya çıktığını ileri süren Bataray, “İşkencenin yaygın ve sistematik olarak gündeme geldiği bir başka alan ise hapishanelerdir. Sağlık hakkı, işkence ve kötü muamele, disiplin soruşturmaları, tecrit etme, haberleşme, iletişim, aile görüşü haklarının kısıtlanması gibi ihlaller hapishanelerdeki başlıca hak ihlalleridir. Derneğimiz tarafından tespit edilen verilere göre hapishanelerde 402'si ağır olmak üzere toplam  bin 154 hasta mahpus adeta ölüme terk edilmiştir” dedi. Bataray, Abdullah Öcalan ve aynı hapishanede bulunan 3 siyasi tutuklunun avukatları ve aileleriyle görüştürülmemesinin insan hakları ihlali olduğunu vurguladı. Bu durumun Kürt sorununun çözümü açısından da çok ciddi riskleri barındıran bir hal almakta olduğunu belirten Bataray, DTK Eş Başkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven başta olmak üzere cezaevlerinde bulunan 280’i aşkın siyasi tutuklunun farklı tarihlerde, İmralı politikalarını protesto etmek amacıyla süresiz ve dönüşümsüz olarak açlık grevleri eylemlerine başladıklarını ifade etti..

“Çatışmalı ortamın bitmesini istiyoruz”

Bataray, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bizler insan halkları savunucuları olarak, hayatımızdaki ihlallerin önlenebilir olduğuna inanıyoruz. Bu nedenle insan hakları ihlallerinin oluşumuna yol açan OHAL’in yarattığı tahribatların TBMM araştırma komisyonlarıyla ortaya çıkarılmasını ve giderilmesi talebinde bulunuyor, çatışmalı ortamın bir an önce son bulmasını, kalıcı bir çatışmasızlık halinin ve çözüm sürecinin yeniden müzakere edilmesini umuyoruz. Her koşul altında dil, din, ırk, milliyet, cinsiyet, etnik ve kültürel farklılık ayrımı yapmadan, yaşam hakkının kutsal olduğu vurgusunda bulunuyor ve özgürlüklerle dolu, onurlu bir yaşam temenni ediyoruz.” Bataray ardından konuşan İHD Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölge Temsilcisi Abdusselam İnceören, 2018 yılında bölgede yaşanan hak ihlalleri raporunu açıkladı. İnceören’in açıkladığı raporda, 54’ü çocuk 2 bin 837 kişinin gözaltına alındığı, 2 bin 368 eve baskın yapıldığı, 5 kent ve bağlı 16 ilçedeki 565 köy ve mahalle 16 kez sokağa çıkma yasağı ilan edildiği kaydedildi. (MA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.