GÜNCELLENDİ - Hatay Valisi: 33 asker şehit oldu

GÜNCELLENDİ - Hatay Valisi: 33 asker şehit oldu
İdlib'de Suriye hükümetinin Türk askerlerine saldırı düzenlediği açıklandı. Saldırıya ilişkin açıklama yapan Hatay Valisi Rahmi Doğan, saldırıda...

İdlib'de Suriye hükümetinin Türk askerlerine saldırı düzenlediği açıklandı. Saldırıya ilişkin açıklama yapan Hatay Valisi Rahmi Doğan, saldırıda 33 askerin şehit olduğunu, 32 askerin is yaralandığını bildirdi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ise Rusya lideri Putin ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında bir telefon görüşmesi yapıldığını ve yüz yüze görüşme kararı alındığını söyledi. Görüşmede Putin'in Erdoğan'a başsağlığı dilediği açıklandı. Türkiye'nin talebi üzerine gerçekleşen ve İdlib konusunun ele alındığı olağanüstü NATO toplantısının ardından konuşan Genel Sekreter Jens Stoltenberg de, "Rusya ve Esad rejimine saldırıları durdurma ve uluslararası hukuka uyma çağrısı yapıyoruz" dedi. Stoltenberg, NATO'nun hava savunması dahil Türkiye'ye destek verdiğini belirtti.

DİYARBAKIR YENİGÜN - İdlib’de Türk askeri birliğine saldırı düzenlendi. Hatay Valisi Rahmi Doğan ilk açıklamasında, Suriye ordusunun hava saldırısında 9 askerin şehit olduğunu açıkladı. Doğan, “İdlib’de rejim kuvvetleri tarafından TSK unsurları hava saldırısına uğramıştır. Bu saldırı sonucu 9 Mehmetçiğimiz şehit olmuştur. Ağır yaralılarımız var, yaralılarımızı Cilvegözü Sınır Kapısından Türkiye’ye aldık. Tedavileri devam ediyor” dedi. Vali sabahın ilk saatlerinde yaptığı bir diğer açıklamada ise 33 askerin şehit olduğunu, yaralıların ise hayati tehlikesinin olmadığını belirtti.

‘32 yaralımız var’

Doğan  “İdlib'te TSK mensuplarına karşı yapılan saldırı sonucu 29 Mehmetçiğimiz şehit oldu, diye paylaşmıştık. Ağır yaralılarımızın olduğunu ifade etmiştik. Ağır yaralı olan askerlerimizden 4 tane Mehmetçiğimiz daha şehit olmuştur. Hava saldırı sonucu 33 Mehmetçiğimiz şehit olmuştur. Diğer yaralılarımızın tedavileri devam etmektedir. Şuan itibariyle 32 yaralımız var ve bu yaralı askerlerimizin hiçbirinin hayati tehlikesinin olmadığını söyleyebilirim.Bu yaralılarımızın bütün tedavileri sağlık personelimiz tarafından yerine getirilmektedir” dedi.

‘Suriye’de uçuşa yasak bölge uygulanmalı’

İletişim Başkanı Fahrettin Altun ise Suriye’deki operasyonların devam edeceğini söyledi. Sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Altun, “Türkiye kendini savunma hakkını kullandı ve İdlib’de insani felaketi önlemek için operasyonlarını uluslararası yasalara saygılı şekilde yürütüyor. Suriye’de uçuşa yasak bölge uygulanmalı” ifadelerini kullandı. Altun, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Karadan ve havadan tüm rejim pozisyonlarını hedef alıyoruz. Astana Süreci tarafları başta olmak üzere tüm uluslararası toplumu üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeye çağırıyoruz. İdlib’de Ruanda ve Bosna’dakiler gibi soykırımların tekrarlanmasına izin verilemez” ifadelerine yer verdi. Altun açıklamasına, “Kahraman askerlerimizin kanı yerde bırakılmayacak. Suriye’deki operasyonlarımız devam edecek” şeklinde devam etti.

Putin Erdoğan'a başsağlığı diledi

Bu arada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya lideri Putin telefonla görüştü. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, “İki liderin en kısa sürede yüz yüze görüşmeleri kararlaştırıldı” açıklamasını yaptı. Kremlin tarafından da aynı açıklama yapılarak, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı arayarak başsağlığı dilediği belirtildi. Liderlerin görüşmede İdlib’de yaşanan süreci ve saldırıya ilişkin bilgileri de paylaştığı öğrenildi. Fahrettin Altun Rus tarafına, Suriye yönetiminin Soçi mutabakatına uymasının beklendiğinin iletildiğini ve bugün ABD, Fransa, Almanya ve İngiltere devlet başkanları ile Erdoğan arasında da görüşmeler olacağını açıkladı.

NATO'dan Rusya ve Suriye'ye uyarı

NATO, Türkiye'nin Suriye'deki durumun değerlendirilmesi talebi çerçevesinde Belçika'nın başkenti Brüksel'de olağanüstü toplandı. Toplantı sonrası basına açıklamalarda bulunan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "NATO müttefikleri Türk askerlerinin kaybıyla ilgili olarak en derin taziye dileklerini sunmuştur ve Türkiye ile tam dayanışma içinde olduklarını ifade etmiştir. Türkiye çok değerli bir NATO müttefikidir" ifadelerini kullandı. Rusya ve Suriye'ye çağrıda bulunan Stoltenberg, "Rusya ve Esad rejimine saldırıları durdurma ve uluslararası hukuka uyma çağrısı yapıyoruz. Çünkü sivillerin hedef alındığını görüyoruz. Suriye ve Rusya'yı, Suriye'deki çatışmalara barışçıl bir çözüm bulma konusunda Birleşmiş Milletler liderliğindeki çabalara tam olarak katılmaya çağırıyoruz. Türkiye bu çatışmalardan en fazla etkilenen NATO üyesidir. Türkiye ile NATO arasında iletişim yolları açık olacaktır" dedi.  NATO'nun hava savunması dahil Türkiye'ye destek verdiğini söyleyen Stoltenberg, "NATO olarak pratikte de destek olmaya devam edeceğiz. Müttefikler, Türkiye için daha fazla ne yapılabileceğine bakıyor" diye konuştu. (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.