Tanrıkulu: Öğretmenler neden ifade hürriyetiyle mücadele ediyor?

Tanrıkulu: Öğretmenler neden ifade hürriyetiyle mücadele ediyor?
Diyarbakır CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e yazılı soru önergesini sundu.

İlknur FİDAN/YENİGÜN HABER - Diyarbakır Milletvekili Av. Dr. M. Sezgin TANRIKULU, 29 Aralık 2023 tarihinde Şanlıurfa’nın Halfeti ilçesinde görev yapan 3 okul müdürünün, 28 Aralık 2011 yılında Şırnak’ın Uludere ilçesinde meydana gelen ve 34 sivil insanın yaşamını yitirdiği Urfa Halfeti saldırının yıl dönümünde sosyal medya üzerinden yaptıkları paylaşımlar nedeniyle gözaltına alınmalarını sorgulayan bir dizi soruyla Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na başvuruda bulundu.

Tanrıkulu'nun yazılı açıklamasında öne çıkan sorular şu şekildedir:

  1. İfade Özgürlüğü Soruşturmaları: Bakanlığınıza bağlı İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerinin ifade özgürlüğünü kısıtlamaya yönelik idari soruşturmalarından Bakanlığınızın bilgisi var mıdır? Varsa, hangi gerekçeyle bu idari soruşturmalara izin verilmiştir?
  2. Müdürlerin Görevden Alınma Nedenleri: Önce kınama cezası alan okul müdürlerinin ivedi bir kararla müdürlük görevlerinden alınmaları ve farklı ilçelere sürgün edilmelerinin sebebi nedir?
  3. Kaymakamın Tutumu ve İddiaların Doğruluğu: Kamuoyuna yansıdığı gibi Halfeti Kaymakamı’nın kınama cezasına rağmen okul müdürleriyle ilgili “Halfeti’de görmek istemiyorum” ifadelerinin ardından sürgün edildikleri iddiaları doğru mudur?
  4. İdari Soruşturma Sonuçları: Haklarında kesinleşmiş hüküm olmayan okul müdürlerine; ilgili Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından idari soruşturma açıldığı ve sonuçlandırıldığına dair Bakanlığınızın bilgisi var mıdır?
  5. İdari Soruşturma Şartları: Bakanlığınız ve bağlı İl, İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından okul müdürlerine, müdür yardımcılarına ve öğretmenlere dönük idari soruşturma açılmasının şartları nelerdir?
  6. Mağduriyet Gerekçesi: Haklarında hiçbir kesinleşmiş hüküm bulunmayan okul müdürlerinin; derin mağduriyetlere yol açacak biçimde müdürlük görevlerinden alınma ve farklı ilçelere tayin edilmelerinin gerekçesi nedir?

Kaynak:Yenigün Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.