Sokağa çıkma yasağı ilan edilen Kerkük’te neler oluyor?

Sokağa çıkma yasağı ilan edilen Kerkük’te neler oluyor?
Kerkük'te güvenlik güçleri, kent merkezindeki yolların Heşdi Şaabi destekçileri tarafından kapatılmasına tepki gösteren Kürt göstericilerin üzerine ateş açtı. Kentte sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Olayların çıkış sebebi ve tepkiler neler?

YENİGÜN HABER – Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, 18 Aralık 2023'te yapılacak il meclis seçimleri öncesinde Kerkük’te daha önce KDP'ye ait olan ve sonradan Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı’na verilen binanın boşaltılarak partiye devredilmesi talimatını vermişti.

Bu kararın ardından 25 Ağustos günü karargahın önünde çadır kurup nöbet tutan bir grup Heşdi Şabi taraftarı Kerkük-Erbil otoyolunu trafiğe kapattı. Çoğu Kerkük’ün çevresindeki Arap köylerinden ve bir kısmı da Diyala ile Bağdat’tan getirilen göstericiler, binanın KDP’ye devredilmesini protesto ediyor.

Gösterilere, Heşdi Şabi bünyesinde Kays el-Hazali liderliğindeki Asayib Ehlilhak Hareketi de destek veriyor.

GÖSTERİCİLER DIŞARIDAN ARAPLAR GETİRİLİYOR

Bağdat'tan bir heyet, KDP’nin Kerkük’teki genel merkezini parti yönetimine devretmek üzere bugün kente gitti.

Bu gelişmelerin ardından Heşdi Şabi taraftarları Hewice başta olmak üzere çevredeki Arap yerleşim yerlerinden gösterilere katılmaları için çok sayıda kişiyi kente getirdi.

Kerkük’te bir haftadan beridir Heşdi Şabi taraftarları, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) merkezinin partiye iadesine karşı gösteriye başlamış, çadır kurarak yolları kapatmıştı.

Kentte yolların kapatılmasını protesto eden Kürtler bugün öğleden sonra Rehimawa semtinde gösterileri düzenledi.

GÖSTERİCİLERE ATEŞ AÇILDI

Güvenlik güçleri, Arap eylemcilerin kurduğu çadıra doğru ilerlemeleri üzerine Kürt göstericilere ateş açtı.

Güvenlik güçleri tarafından açılan ateş sonucunda Hawkar Muhammed (38) isimli bir gösterici hayatını kaybederken, bazı göstericiler de yaralandı.

Kameralara yansıyan görüntülerde bazı askerlerin silahların yönünü göstericilere doğrulttuğu görüldü.

Kerkük'te yaşananlar sonrası kentteki Türkmen ve Araplar gösteri yapan tarafların birbirleri ile çatışmasından endişe duyuyor.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İLAN EDİLDİ

Bu gelişmelerin ardından Kerkük polisi, şehir sakinlerine evlerine dönmesi çağrısı yaparak, sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini duyurdu.

Kerkük Polis Müdürlüğü Sözcüsü Amir Şivani, gösteriler sırasında 7 kişinin yaralandığını, bir kişinin de hayatını kaybettiği bildirdi.

Şivani, olaylar nedeniyle kent genelinde bir günlük sokağa çıkma yasağı kararı alındığını belirterek sükunet çağrısı yaptı.

KDP’DEN AÇIKLAMA

Durumun hassasiyeti nedeniyle Rûdaw'ın ulaştığı Kerkük'teki KDP yetkilileri yorum yapmaktan kaçındı. Söz konusu bina henüz KDP Kerkük-Garmiyan Teşkilatı’na devredilmedi.

KDP’den yapılan açıklamada, "Kerkük'te Kürtlere ait çok sayıda merkez, ev ve mülk işgal edildi. Irak Başbakanı’nın iade kararına rağmen bu karar uygulanmadı” denildi.

IRAK GENELKURMAY BAŞKANI KERKÜK'TE

Öte yandan Irak Genelkurmay Başkanı Abdulemir Raşid Yaralla, Ortak Operasyonlardan Sorumlu Genel Yardımcısı ve Kara Kuvvetleri Komutanı ile birlikte bugün Kerkük’teki Ortak Harekat Komutanlığı karargahına geldi.

Ziyaretinin amacının Kerkük'teki güvenlik durumu ve kuvvet konuşlandırılması hakkında bilgi edinmek olduğu aktarıldı.

KERKÜK ARAP PROJESİ: KDP GERİ DÖNMELİ VE YER VERİLMELİ

Kerkük'teki Arap Projesi temsilcisi Halid el-Mafraci bugün düzenlediği basın toplantısında, "Bu kriz çözülebilir. Oy devşirmek ve konuyu gündeme getirerek gerilim yaratmaya çalışan kişi ve partilerle siyasi pazarlığa gerek yok” dedi.

Bu tür yaklaşımların kentteki durumu daha da karmaşık hale getirdiğini belirten el-Mafraci, “Soruna acil ve kararlı bir çözüm bulmak için ilk etapta Başbakandan siyasi partilere kadar tüm temasları kurduk ve çabalarımız sonuç verdi. Artık duruma müdahale edip tüm tarafları razı edecek bir karar almak Başbakanın inisiyatifinde” diye konuştu.

Halid el-Mafraci protestoların dışında pek çok seçenek bulunduğunu, bunlardan birinin de mahkemeye başvurmak olduğunu söyledi.

Arap temsilci, “Diğer bir seçenek de KDP’ye başka bir merkez binası verilmesidir. Biz bunu destekliyoruz. KDP’nin Kerkük'e dönmeye ve siyasi sürece katılma hakkı var” dedi.

Basın toplantısında konuşan Irak Parlamentosu Türkmen Grubu Başkanı Erşed Salihi de Kerkük vilayeti ile ilgili toplulukların temsilcilerine danışılmadan alınacak her türlü kararın güvenlik ve toplumsal uzlaşmayı bozacağını söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.