Meral Akşener Diyarbakırlı mı?

Meral Akşener Diyarbakırlı mı?
Meral Akşener’in Diyarbakırlı olduğuna yapılan vurguyu araştırdık. Akşener’in ailesi nereli? Diyarbakır ile ilişkileri babadan mı, anneden mi? Merak edilen soruları sizler için derledik.

İlknur FİDAN/YENİGÜN HABER – İYİ Parti Genel Başkanı Akşener, parti içi sorunlarıyla bugünlerde gündemde.

Başarılı siyasetçinin hayatı bugünlerde en merak edilen konuların başında geliyor.

1956’da İzmit’te (Kocaeli) dünyaya gelen Meral Akşener, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü mezunudur, yüksek lisans, ardından doktora yaparak "tarih doktoru" unvanını almıştır.

Siyasete 1994 yerel seçimlerinde Doğru Yol Partisi'nden İzmit Büyükşehir Belediyesi başkanı adayı olarak giren Akşener, 1995 ve 1999 Türkiye genel seçimlerinde Doğru Yol Partisi milletvekili olarak meclise girdi.

Akşener, 1996 ile 1997 yılları arasında Necmettin Erbakan tarafından kurulan koalisyon hükûmetinde İçişleri Bakanı olarak görev yaptı. Milli Savunma Komisyonu ile İçişleri Komisyonu üyelikleri yaptı. 4 Temmuz 2001 tarihinde DYP’den istifa ederek, 3 Kasım 2001 tarihinde MHP’ye katıldı. 19 Kasım 2006 tarihli MHP 8. Olağan Büyük Kurultayında MYK üyeliğine seçilen Akşener, 2007, 2011 ve Haziran 2015 Türkiye genel seçimlerinde Milliyetçi Hareket Partisi milletvekili olarak meclise girdi. Kasım 2015 genel seçimlerinde partisinden milletvekili adayı gösterilmedi. 2017'de MHP'den istifa etti ve İYİ Parti'yi kurdu. 2018 cumhurbaşkanlığı seçiminde partisinin cumhurbaşkanı adayı oldu.

AİLESİ DİYARBAKIR’DAN GÖÇ ETTİ

Akşener’in ailesi, Yunanistan'da Doğu Makedonya bölgesinin en büyük şehri ve aynı adı taşıyan ilin (Nomos) merkezi olan Drama'dan Türkiye'ye göç etmiş muhacir bir aile.

Meral Akşener, 18 Temmuz 1956 tarihinde Kocaeli'nin İzmit ilçesine bağlı Gündoğdu mahallesinde doğdu. Baba Tahir Ömer, annesi ise Sıddıka'dır.

Baba tarafı, Diyarbakır'ın Küçükkadı köyü ve bölgenin sayılı Alevi Türkmen köylerinden olan Büyükkadı'dan Balkanlar'a göç ettirilmiş bir aileden gelmektedir. Aile daha sonra tekrar Türkiye’ye dönüyor.

Meral Akşener’in Diyarbakır Erganili bir vatandaşla sohbet ederken dile getirdiği “Benim babamın ailesi de Diyarbakır’dan Yunanistan’a gönderilmiş. Küçük Kadıköy ve Büyük Kadıköy Kadıhanlı diye iki köy var oralı.”

27 Mart 1994`te Refah Partisinden Diyarbakır Sur Belediyesi Başkanlığı yapan Cemal Toptancı, bir televizyon programında Meral Akşener’in Ermeni olduğunu iddia ederek, 1895 yılındaki olaylara vurgu yaparak şu ifadeleri kullanır:

“Yaşanan hadise şudur; Osmanlı döneminde Diyarbakır Sur içerisinde isyan çıkar ve bu isyan 101 gün boyunca sürer. Ardından şehrin nüfusunun 3’te biri göç eder ve isyan bastırılır. Osmanlı devleti Ermenilerin ileri gelenlerini ve isyana katılanları Selanik’e sürgün eder. Gönderilenler sadece Ermeniler olduğuna göre Akşener’in baba tarafı ne zaman gönderildi diye sordum. Ancak muhatabım cevap vermek yerine önce engelledi beni ve ardından yerel mahkemeye hakaret davası açtı. Mahkeme bunun bir hakaret olmadığına hükmetti. Şubat ayında yerel mahkemeyi kazandım. Yani iddia ettikleri hakaret davasında, hakaret etmediğimi, sadece bir soru sorduğumu tescillediler. 10 Şubat itibariyle bana dava açanlar istinaf mahkemesine gitti. Durum şu an yüksek mahkemede ve dosya beklemede.”

Toptancı, Akşener’in açtığı davayı kaybeder.

Diyarbakır’dan Selanik’e, Selanik’ten Kocaeli’ye göç eden Türk kökenli bir aileden gelen Meral Akşener, babası Tahir Ömer Gürer’in ailesine daha önce de değindiğini (2017 Aralık ayında Şırnak ve Cizre’ye gitmek için indiği Diyarbakır Havalimanı’nda açılan pankartlardaki Türkçe ve Kürtçe “Baba ocağına hoş geldin” ifadelerinin hatırlatılması üzerine) şöyle söylemişti:

“Babamın ailesi Yunanistan’a Diyarbakır’dan gitme. Burada Küçükkadı köy ile Büyükkadı köyü var, oradan gitme. Ben bunu yıllardır söylüyorum ama genel başkanlığına yürüyünce o zaman duyuruldu. DYP’de ilk seçildiğim dönemlerde Salim Ensarioğlu’na derdim, benimle iyi geçinin yoksa Diyarbakır’dan aday olurum diye. Babamın tarafı buralıdır.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.