Manşetimiz TBMM gündemine taşındı

Manşetimiz TBMM gündemine taşındı
Diyarbakır’da, Hizbullah tarafından uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitiren gazeteci Hafız Akdemir adının verildiği park, eski Kayapınar Belediye Başkan Vekili Ünal Koç’un talimatıyla Yeşilkuşak olarak değiştirilmesi gazetemiz Yenigün’de yer almasının ardından Yeşil Sol ve CHP milletvekilleri tarafından TBMM’ye taşındı.

Neval AKYÜZ/YENİGÜN HABER - Dönemin HDP’li Kayapınar Belediyesi yönetimi, Kantar Kavşağı’ndaki parka, 8 Haziran 1992 tarihinde Diyarbakır’da Hizbullah tarafından uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden gazeteci Hafız Akdemir’in adı verildi. İçişleri Bakanlığı’nca HDP’li belediye yöneticileri görevden alınmasının ardından kayyum olarak atanan eski Kayapınar Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Ünal Koç, gazeteci Akdemir’in ismini parktan silip, Yeşilkuşak Parkı olarak değiştirdi. Konunun Diyarbakır medyasında gündeme gelmesiyle Yeşil Sol Parti Milletvekili Ceylan Akça Cupolo ile CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Hafız Akdemir’in isminin parktan silinmesi ile Ünal Koç hakkındaki iddialara ilişkin TBMM’de gündeme getirdi. CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu tarafından İçişleri Bakanı Ali Yelikaya’nın yanıtlaması istemiyle Meclis’e verilen soru önergesinde, Hafız Akdemir Parkı’nın adının neden değiştirildiği ile Ünal Koç hakkındaki yolsuzluk iddiaları sordu. Tanrıkulu’nun Bakan Yerlikaya’nın yanıtlaması istediği sorular arasında Ünal Koç’un merkezi bütçeden yapılması gereken harcamaları belediye bütçesinden yaptığı, tamamı 21/b ve 21/f (davet usulü) yöntemiyle Diyanet İşleri Başkanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve TÜGVA için (bu kurumların kendi bütçeleri olmasına karşın) belediye bütçesinden yapılar inşa ettiği, belediye bütçesinden diğer kurumlar için yapılan harcamalar 50 Milyon TL’nin üzerin olduğu, 3 maaş aldığı, AK Parti’lilerin referansıyla 45 kişinin işe alındığı iddialar yer aldı.

KAYYUM “KENDİ İNİSİYATİFİ” İLE KARAR VERME YETKİSİNE SAHİP MİDİR?
Yeşil Sol Parti Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça Cupolo ise, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya, Hafız Akdemir Parkı’nın adının değiştirilmesine kayyum “kendi inisiyatifi” ile karar verme yetkisine sahip olup olmadığını sordu. Cupolo’nun Bakan Yerlikaya’nın yanıtlamasını istediği soru önergesi ise şöyle: “12 Kasım 2018’de ilçe Kayapınar Belediyesi’ne kayyum olarak atanan Ünal Koç’un, çoğunluğu HDP’den oluşan Belediye Meclisi’nin feshedilmesi sonrası kendi inisiyatifi ile 8 Haziran 1992 tarihinde Hizbullah tarafından katledilen Hafız Akdemir adının verildiği parkın adını "Yeşilkuşak Parkı" olarak değiştirdiği ortaya çıkmıştır.
Bu bağlamda;
-Hafız Akdemir Parkı’nın adı neden değiştirilmiştir?
-Hafız Akdemir Parkı’nın adının değiştirilmesine kayyum “kendi inisiyatifi” ile karar verme yetkisine sahip midir?
-Hafız Akdemir Parkı’nın adının değiştirilmesine karar verilirken belediye meclisinin onayı alınmaması il ilgili bir soruşturma açılmış mıdır?
-Hafız Akdemir Parkı’nın adının değiştirilmesindeki kamu yararı nedir?

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.