Kürt aktivist Halide Dündar hayatını kaybetti

Kürt aktivist Halide Dündar hayatını kaybetti
Kürt siyasi aktivist Halide Dündar, 61 yaşında hayatını kaybetti.

Devrimci Demokratik Kadınlar Derneği’nin (DDKAD) yöneticisi Halide Dündar hayatını kaybetti.

1962'da Diyarbakır'ın Lice ilçesinde dünyaya gelen Halide Dündar, Devrimci Demokratik Kadınlar Derneği’nin (DDKAD) yöneticiliğini işkenceye maruz kaldığı cezaevinden 2 yıl sonra tahliye edildi.

Cezaevindeyken yaşadığı sancılar nedeniyle askeri hastaneye kaldırıldı ve ameliyata alındı. Ameliyatta yumurtalığının alındığını yıllar sonra bir tedavi sırasında doktorundan öğrendi. Dicle Üniversitesi'nden mezun olan Halide Dündar, uzun yıllardır yaşadığı İstanbul’da matematik öğretmenliği yapıyordu. Siyasi aktivist olarak her zaman toplumsal olaylara karşı duyarlılığını koruyan Dündar, Fatma Kayhan ile Roza kadın dergisini çıkardı. Ardından Roza dergisinden ayrılarak, 1996'da kurduğu bir ekiple Jujîn isminde bir kadın dergisi çıkarmaya başladı.

Halide Dündar kim

Dicle Üniversitesinden mezun olan Halide Dündar, uzun yıllardır yaşadığı İstanbul'da matematik öğretmenliği yapttı. Siyasi aktivist olarak her zaman toplumsal olaylara karşı duyarlılığını koruyan Dündar, Fatma Kayhan ile birlikte Şujin isminde bir kadın dergisi çıkardı. Birçok alanda aktif rol üstlendi.

2000 yılına kadar yayın hayatını sürdüren Jujîn dergisinde ağırlıkta Kurmanci lehçesiyle yazılmış Kürtçe yazılar yayınlandı. 61 yaşındaki Halide Dündar’ın kalp yetmezliği nedeniyle İstanbul’da bir hastanede 25 gündür entübe edildiği ve bu sabah saatlerinde hayatını kaybetti.

Arkadaşlarının verdiği bilgiye göre, Halide Dündar’ın cenazesi yarın Diyarbakır’ın Lice ilçesinde toprağa verilecek. (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.