Irak Kürdistan Bölgesi’nde petrol gelirleri Bağdat’ın denetiminde

Irak Kürdistan Bölgesi’nde petrol gelirleri Bağdat’ın denetiminde
Irak Kürdistan Bölgesi'ndeki petrol gelirleri, Irak Meclisi'nde alınan kararla merkezi yönetim tarafından denetlenecek. Vilayetlerin bütçe yetkisinin de Irak Başbakanı'na devredilmesini içeren bütçe yasa tasarısının onaylanması, Kürt siyasi partileri arasında yeni bir krize yol açtı.

Meclis'te yasa tasarısı üzerinde 3 gün süren tartışmaların ardından, Kürtler için kritik olan 14. madde, 11 Haziran'daki oylamada kabul edildi. Bütçe yasası ile Irak Kürdistan Bölgesi'nin (IKB) petrol geliri artık Bağdat'ın denetiminde olacak. Kürtler ise Erbil merkezli bir bankada, ortak bir heyet tarafından denetlenmesini talep ediyordu.

BAFİL TALABANİ SUÇLANIYOR

Kürtler arasında kriz çıkması asıl olarak Bafil Talabani liderliğindeki Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin, Süleymaniye vilayetinin bütçesini Erbil'i baypas ederek direkt Bağdat'tan almasının önünü açmak için Şiilerle girdiği ittifaktan kaynaklanıyor.

KYB, Şiilerle ortak hareket ederek "vilayetlerin bütçe yetkisinin Irak Başbakanı'na devredilmesini” içeren 14. maddenin onaylanmasına müsaade etti.

BARZANİ: KÜRDİSTAN BÖLGESİ BİZİM İÇİN ÖLÜM ÇİZGİSİDİR

Kürdistan Demokrat Partisi (kdp) lideri Mesut Barzani, 11 Haziran'da yaptığı yazılı açıklamada, onaylanan bütçe yasasının IKB'nin ulusal güvenliğini tehdit ettiğini belirterek, "Kürdistan Bölgesi'ni yok etmeye yönelik her türlü girişime, saldırganlığa ve kayıtsızlığa şiddetle karşı çıkıyoruz. Kürdistan Bölgesi bizim için sadece kırmızı çizgi değil aynı zamanda ölüm çizgisidir" ifadelerini kullandı. Barzani, IKB'yi yok etmeye yönelik her türlü girişime, saldırganlığa ve kayıtsızlığa karşı çıktıklarını belirtti.

IKB Başbakanı Mesrur Barzani de 12 Haziran açıklamasında, isim vermeden KYB'yi “Kürdistan'a ihanet etmekle” suçladı. Barzani, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, IKB'nin bu durumdan daha güçlü çıkacağını, tarihin de “vatanını satanların kirliliğini yazacağını” belirtti.

KDP'nin açıklamalarının ardından KYB'nin resmi internet sitesi PUK Media'da 12 Haziran'da yayımlanan açıklamada, KDP'nin aksine vilayet bütçelerine ilişkin maddenin onaylanması ile bölgede “tüm vilayetlerin çok daha iyi bir şekilde bütçeden yararlanacağı” ifade edildi. KYB'nin Başkanlık Konseyi Üyesi Letif Nirveyî'nin ifadelerine yer verilen açıklamada, KYB'nin söz konusu maddeyi tasarıya dahil ettiği ve bu vesile ile vilayetlerin bütçelerinin garanti altına alındığı kaydedildi.

ABD’DEN IKB’NİN GELECEĞİYLE İLGİLİ UYARI

Amerika'nın Sesi Radyosu Kürtçe Servisi’nin 8 Haziran'da paylaştığı habere göre, Irak'ın başkenti Bağdat'ta yapılan toplantıda, ABD'nin Bağdat Büyükelçisi Alina Romanowski, IKB'nin geleceği ile ilgili bazı “uyarılarda” bulundu. Haberde, Romanowski’nin, “IKB'nin son birkaç yıl içerisinde demokrasi sürecinde ciddi şekilde gerilediğine dikkati çektiği” belirtildi. Romanowski'nin ayrıca, "ABD, Peşmerge güçlerinin birleştirilmesine ilişkin yürütülen reform sürecinden memnun değil" ifadelerine yer verildi. (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.