Emekliye yapılacak zam oranı

Emekliye yapılacak zam oranı
Türkiye'de 2024 yılında belirlenen asgari ücretin 17 bin 2 lira olarak açıklanmasının ardından, emekli maaşlarındaki zam oranları merak konusu haline geldi.

YENİGÜN HABER- Asgari ücretin 2024 yılında brüt 20 bin 2 lira 50 kuruş, net 17 bin 2 lira 12 kuruş olarak belirlenmesiyle birlikte, emekli ve memur maaşlarındaki artışlar gündemde önemli bir yer tutuyor. Bu dönemdeki hayat pahalılığına bağlı olarak emekli ve memur maaşlarındaki artış oranları, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde benzeri görülmemiş bir seviyede olabilir.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI 11.500-12.000 TL

3 Ocak Çarşamba günü Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), aralık ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) oranını açıklayacak. Bu oranlar, emekli ve memur maaşlarındaki artışları belirleyen önemli faktörlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Temmuz-Aralık dönemi TÜFE oranı da maaşlardaki artışları etkileyecek ve merakla bekleniyor.

Memur ve memur emeklilerinin maaş artışları genellikle toplu sözleşmelere göre belirleniyor. 7. dönem toplu sözleşmesi ağustos ayında gerçekleşti ve enflasyon farkı da dahil olmak üzere maaş artış oranı yüzde 45 olarak belirlendi. Aralık ayı TÜFE oranı, bu artışa eklenerek maaşları etkileyecek. Ankara kulislerinde en düşük emekli maaşının 11.500 ile 12.000 lira arasında olacağı konuşuluyor.

YILLIK ENFLASYON YÜZDE 65

Uzmanlara göre, yıllık yüzde 65'lik enflasyon hedefinin gerçekleşmesi durumunda, SSK ve Bağ-Kur emeklileri için öngörülen aylık artışlar yüzde 38 seviyelerinde olacak. Net artışlar 3 Ocak'ta belirlenecek ve hükümetin vereceği refah payıyla birlikte SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin durumu daha net bir şekilde ortaya çıkacak.

Şu anda yapılan öngörülere göre, yüzde 65'lik enflasyon gerçekleşirse SSK ve Bağ-Kur emeklileri yüzde 38, memur ve memur emeklileri ise yüzde 50'ye yakın bir maaş artışı yaşayacak. Ancak, asgari ücrete yapılan yüzde 49 oranındaki zam bile milyonlarca SGK ve Bağ-Kur emeklisinin maaşının, 17 bin 2 liraya yükseltilen asgari ücretin altında kalma endişesine neden oluyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum