Dünya Anadil Günü’nde Meclis’te Kürtçe sansürü

Dünya Anadil Günü’nde Meclis’te Kürtçe sansürü
CHP İstanbul Milletvekili Türkan Elçi’nin meclisteki konuşmasında Kürtçe bir sözcük nedeniyle mikrofon kapatıldı.

21 Şubat Dünya Anadil Günü’nde TBMM’de konuşma yapan CHP İstanbul Milletvekilli Türkan Elçi’nin mikrofonu metin içinde geçen Kürtçe bir cümle nediyle kapatıldı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Türkan Elçi, Meclis Genel Kurulu’nda Dünya Anadil Günü kapsamında söz aldı.

'Bu ülkenin utancı olarak kaydedilsin'

Elçi’nin mikrofonu, konuşmasında Kürtçe kelimeler geçtiği için MHP Milletvekili ve Meclis Başkan Vekili Celal Adan tarafından kapatıldı.

Konuya ilişkin X hesabından yaptığı paylaşımda Elçi “Türkçe roman yazan, şiir yazan biri olarak kendi anadilimden bir sözcüğe gösterilen tahammülsüzlük bu ülkenin utancı olarak kaydedilsin isterim” dedi.

Konuşmanın tam metni

Elçi X hesabından yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Dünya Anadil Günü'nde Meclis'te yaptığım konuşmamda “Çavayî başî” sözcüğünün akabinde mikrofonun kapatılmasından duyduğum rahatsızlığı ifade etmekte zorlandığımı belirmek isterim. Türkçe roman yazan, şiir yazan biri olarak kendi anadilimden bir sözcüğe gösterilen tahammülsüzlük bu ülkenin utancı olarak kaydedilsin isterim. Konuşma metnimi paylaşıyorum. “Bugün uluslararası anadil günü. Kürtler için de anadili, herkesin anadili gibi kıymetlidir. Çünkü Kürtler de başkaları gibi kendi anadiliyle dünyaya gözlerini açar. Anneleri kendi çocuklarını sözcükleriyle severken hayatı bu dille anlamaya başlar. Kürtçe sevinir Kürtçe kederlenir, Kürtçe ağlar, Kürtçe güler. Yaşadığımız bu topraklarda dilin yok sayılmasının, kamusal alandan dışlanarak ev içine hapsedilmesinin Kürtler açısından zorluğu, acıtıcılığı, rencide ediciliği hiçbir zaman görülmek istenmedi. Kimileri dili seçim meydanlarında oy devşirmek için “çawayî başî?”ya sıkıştırıp kürtleri selamlarken kimileri sadece iki sözcükle slogan atmak için kullandı. Oysa Kürtçe seçim meydanlarındaki iki kelimeden, sadece slogan atmak için başvurulan bir aparattan ibaret değildir. Böyle görmek en hafif tabirle riyakarlıktır. Kürtçe bir halkın yok olmayan, zengin ve özbeöz anadilidir.”

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.