Dört eski HDP’li vekile toplam 27 yıl hapis cezası

Dört eski HDP’li vekile toplam 27 yıl hapis cezası
Eski HDP’li vekiller Aysel Tuğluk, Halil Aksoy, Nazmi Gür ve Adil Zozani’ye ‘örgüt propagandası’ndan toplam 27 yıl hapis cezası verildi.

Mezopotamya Ajansı’nın aktardığına göre Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ve HDP Onursal Başkanı Ertuğrul Kürkçü, HDP Eski Eşgenel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk ve siyasetçiler Nazmi Gür, Esat Canan, Adil Zozani, Halil Aksoy ve Hüsamettin Zenderlioğlu hakkında ‘örgüt propagandası’ iddiasıyla açılanan davanın 11’inci duruşmasında karar çıktı.

Hakkari 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya, Marmara Kapalı Cezaevinde tutsak olan Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) eski Ağrı Milletvekili Halil Aksoy ve Sincan 2 Nolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevinde tutulan siyasetçi Nazmi Gür, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi’yle (SEGBİS) katıldı. Siyasetçi Adil Zozani ise duruşma salonunda hazır bulundu. Siyasetçilerin avukatları da duruşmaya katıldı.

Siyasetçilerden Figen Yüksekdağ, Ertuğrul Kürkçü ve Hüsamettin Zenderlioğlu’nun dosyası önceki duruşmalarda tefrik edilerek, yargılandıkları diğer dosyalarla birleştirildi.

Duruşmada ek savunma yapan Halil Aksoy, ‘çözüm süreci’ olarak adlandırılan dönemde ‘bir çaba gösterildiğini bu kapsamda Meclis dahil komisyonların oluşturulduğunu’ söyledi. O dönem milletvekili olduğunu belirten Aksoy, ‘yaptığı açıklamalar nedeniyle yargılanmasının hukuki olmadığını’ savundu Aksoy, açıklamalarının ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu belirtti.

Siyasetçi Nazmi Gür, iddianamenin usulüne uygun hazırlanmadığını belirterek, “Milletvekilliği yaptığım dönemde Meclis’e gelen bir fezleke söz konusu değildir. Dosyada aleyhe bir delil bulunmamaktadır. Dosya kolluğun düzenlemiş olduğu tutanaktan ibarettir. Dosyanın usul yönünden ret edilmesi gerektiğini düşünüyorum, bu yöndeki talebimi tekrar ediyorum” dedi.

İddia makamı tevsii tahkikat talebinin reddine karar verilmesini idtedi. Mahkeme, tüm talepleri reddetti. Kararını açıklayan mahkeme, Adil Zozani’ye yedi yıl altı ay, Halil Aksoy’a yedi yıl altı ay, Aysel Tuğluk’a altı yıl, Nazmi Gür’e altı yıl hapis cezası verdi.

Mahkeme, Esat Canan’ın beraatine karar verdi.

Ne olmuştu?

23 Temmuz 2012 tarihinde Hakkari Şemdinli’de iki hafta kadar süren çatışma nedeniyle aralarında Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Emek Partisi (EMEP), Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP), Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) yetkililerinden oluşan bir heyet, 17 Ağustos 2012 tarihinde bölgeyi ziyaret etti.

Dnüş yolunda Bağlar köyü mevkiinde dört PKK’lının heyetin yolunu kesip, ‘kimlik kontrolü’ yaptığına dair basına yansıyan görüntüler nedeniyle haklarında heyette yer alan siyasetçiler Aysel Tuğluk, Figen Yüksekdağ, Ertuğrul Kürkçü, Adil Zozani, Nazmi Gür, Halil Aksoy, Hüsamettin Zenderlioğlu ve Esat Canan hakkında 2021 yılında ‘örgüt propagandası’ iddiasıyla dava açılmıştı.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.