DEM Parti MYK’sı Van’da toplandı

DEM Parti MYK’sı Van’da toplandı
Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı mazbatasının seçimde ikinci olan AK Partili Abdulahat Arvas’a verilmesi kararına tepki göstermek için kentte birçok siyasetçi ve sivil toplum örgütü temsilcisi Van’a gitti. DEM Parti MYK’sı Van’da toplandı

YENİGÜN HABER – DEM Parti Van Belediyesi Eşbaşkan Adayı Abdullah Zeydan'ın seçildiği Van'da mazbatanın AK Parti adayına verilme kararı sonrası DEM Parti MYK toplantısını Van'da gerçekleştirdi.

Van'a giden DEM Parti, TİP ve CHP heyetlerini olduğu heyet KESK binasından çıkmak istediği esnada polis ablukasına alındı.

Heyetin yürüyüşüne izin verilmeyince Fekiye Teyran Parkı'nda açıklama için toplanan halk binaya doğru yürüyüşe geçti.

Toplanan halk KESK binasına ulaştığı sırada polis müdahalesi başladı. Heyet gaz bombaları arasında kalınca yeniden bina içine girdi. Bina girişi polis tarafından kapatıldı.

Polis daha sonra heyetin dışarı çıkarak Fekiye Teyran Parkı'na doğru Cumhuriyet Caddesi'nde yürüyüşüne izin verdi.

DEM Parti Eş Başkanları Tuncer Bakırhan, Tülay Hatipoğulları, TİP Başkanı Erkan Baş, İstanbul Milletvekili Ahmet Şık ve Genel Başkan Yardımcız Doğan Ergün, CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Sevdar Erdan Kılıç, Mahmut Tanal, Leyla Zana, Başak Demirtaş, Abdullah Zeydan, Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya'nın eşi Aslı Kaya, Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Neslihan Şedal ve çok sayıda DEM Parti üyesinden oluşan heyet açıklama yaptı.

Demirtaş: Vanlılarla onur duyuyoruz

DEM Parti Eş Genel Başkanları Tuncer Bakırhan ve Tülay Hatimoğulları’nın ardından Başak Demirtaş konuştu. Demirtaş, "Van halkının bu iradesi karşısında ne kadar onur ve gurur duyduğumuzu söylemek için, bu irade karşısında saygıyla eğilmek için buradayız. Selahattin (Selahattin Demirtaş) de Selçuk Mızraklı’nın da Van halkına selam ve sevgileri var. Selahattin başkan dedi ki ‘Wan’a gidersen de ki Van halkı 14 sıfır yaparak hücrelerimizde bizleri onurlandırdı, gururlandırdı.’ Van halkıyla onur ve gurur duyuyoruz. Bu onurlu irade karşısında hiçbir gücün duramayacağını biliyoruz” diye konuştu.

Zana: Kürtlere saygı duyun

Siyasetçi Leyla Zana, "Van, Kürt halkının ve Kurdistan’ın baş tacıdır. Duruşunuzu ve iradenizi kutluyorum. Bu iradeniz ve sahiplenmeniz tüm Türkiye’ye, her yere ulaştı. Sizin direnişiniz şeref ve onur direnişidir. Gün direniş günüdür. Size yapılan bu hukuksuzluğu, bu zulmü kabul etmiyoruz. Hiç kimse Kürt halkının iradesine basit yaklaşamaz. Hukuk size de lazım olacak. Yarın öbür gün siz de hukuka ihtiyaç duyacaksınız. Cumhurbaşkanına sesleniyorum; Kürt halkına saygı duyun ve bu karardan dönün” çağrısı yaptı.

CHP heyeti Van’da

Aralarında Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun da bulunduğu CHP heyeti DEM Parti il binasını ziyaret ederek destek mesajları verdi Tanrıkulu yaptığı açıklamada" Van halkına açıkça pusu kurulmuştur. İradesi gasp edilmek isteniyor"

DEM Parti’den YSK’ya iptal başvurusu

Öte yandan DEM Parti, Van Büyükşehir Belediye Başkanlığına seçilen Abdullah Zeydan'ın mennu haklarının iadesi kararının iptal edilerek başkanlığının düşürülmesi kararı üzerine YSK'ye başvurdu.

Başvuruda, Van İl Seçim Kurulu kararının iptali istendi.

Konuyla ilgili DEM Parti’den açıklama yapıldı. Açıklamada şöyle denildi:

“AKP’nin itirazı üzerine Van İl Seçim Kurulu’nun oy çokluğu ile Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanımız Abdullah Zeydan’ın adaylığının iptal edilmesi ve mazbatanın AKP adayına verilmesi kararına ilişkin itirazımızı Yüksek Seçim Kuruluna yaptık. Büyükşehir Belediye Başkanımız Abdullah Zeydan ve avukatlarımızın bugün saat 10:05’te yaptığı başvuruda Van İl Seçim Kurulunun kararının iptal edilmesi talebinde bulunuldu.”

Zeydan ve parti avukatları, Van İl Seçim Kurulu kararının iptal edilmesi talebini içeren itiraz dilekçesini YSK'ye gönderdi.

Van İl Seçim Kurulu Başkanlığı, Abdullah Zeydan'ın "seçilme yeterliliği olmadığı" gerekçesiyle "seçilmemiş sayılmasına" ve sonraki en çok oy alan ve seçilme yeterliliğine sahip ikinci sıradaki adaya mazbatanın teslim edilmesine oy çokluğuyla karar vermişti.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.