DEDAŞ: Borcunu vermeyenin enerjilerini keseceğiz

DEDAŞ: Borcunu vermeyenin enerjilerini keseceğiz
Dicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas, çiftçilerin 2024 yılı itibarı ile gecikme bedeli de ödemeye başlayacaklarını belirterek, “Bu nedenle enerjiden dolayı çiftçinin yükü daha da artacak. Borcunu ödemek istemeyen çiftçilerimizin enerjilerini keseceğiz, trafolarını toplayacağız ve bundan çok mağdur olacaklar. Bu nedenle çiftçilere çağrı yapıyorum, gelin sorun yaşamamak için birlikte hazırlık yapalım” dedi.

Ufuk ÇİMEN/YENİGÜN HABER – Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin 6 ilinde hizmet veren Dicle Elektrik, özelleştirilmesinin 10’ncu yılında basın mensuplarıyla bir araya geldi. Dicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas, toplantıda şirketin bölgedeki 10 yıllık çalışmalarını ve gelişimi ve yatırım odaklı yeni hedeflerini paylaştı.

KAÇAK ORANINI DÜŞÜRDÜK

Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Siirt, Batman ve Siirt illerine hizmet verdiklerini ifade eden Arvas, “6 ilde 2.3 milyona ulaşan abone kitlemiz var. 2 bin 800 olan çalışan sayımızı 8 bine çıkardık. Bölgeden kazandığımız parayı yine bölgeye yatırım yapıyoruz. Ancak en büyük kayıp kaçak ne yazık ki bölgemizde. Biz 10. Yılın içindeyken yaklaşık yüzde 76 olan kayıp kaçak oranımızı yüzde 42’nin altına taşıdık” dedi.

6 İL İÇİN BÜYÜK YATIRIM YAPILDI

Son 10 yılda hizmet bölgesine çoğunluğu teknoloji odaklı altyapı yatırımları olmak üzere gerçekleştirdikleri yatırımları anlatn Arvas, “Bu yatırımların 7,2 milyar TL’sini 2023 yılında gerçekleştirdik” dedi. Yatırımların detaylarını paylaşan Arvas, “Kaliteli hizmet anlayışımızla birlikte, bölgenin hak ettiği değere ulaşabilmesi adına yer aldığımız her ilde yatırımlarımızı sürdürdük. Bu kapsamda 2023 yılına kadar Diyarbakır’a 5 milyar 404 milyon TL, Mardin’e 3 milyar 755 milyon TL, Şanlıurfa’ya 6 milyar 762.milyon TL, Şırnak’a 1 milyar 941 milyon TL, Batman’a 3 milyar 386 milyon TL ve Siirt’e ise 1 milyar 387 milyon TL yatırımda bulunduk. 10 yılda toplamda Bin 275 proje gerçekleştirdik.” dedi.

'BORCUNU ÖDEMEYEN ABONELERDE KESİNTİ YAPACAĞIZ'

Tarımsal sulama yapan çiftçilerle ilgili hak etmedikleri eleştiriler aldıklarını ifade eden Arvas, “Çifti tükettiği enerji ücretinin yarısını veriyor. Tarımsal sulama mücadele çalışmalarımızı artırdık çünkü kayıp kaçak çok. Çiftçilerimiz modern tarıma geçmeli. Abonelerimizi israfla ilgili bilgilendiriyoruz. Enerji tüketimiyle ilgili alışkanlıkları ortadan kaldırmak istiyoruz. Bu yönlü şehirde ve kırsalda çalışmalar yapıyoruz. Düzenli borcunu ödeyen abonelerimize kesintisiz hizmetimiz sürecek. Borcunu ödemeyen abonelerde enerji kesintisi yapacağız. Tarım sulama yapanların trafolarını toplayacağız” ifadelerini kullandı.

‘2024 SONRASI DURUŞUMUZ DAHA KATI OLACAK’

Enerji bedeli ödemeden, vahşi tarımsal sulamaya devam eden bir grubun olduğunu söyleyen Arvas, “Borcunu ödemeyenler şebekemize ve ekosistemimize zarar veriyorlar. Normal tüketimlerinin 10 katı bir tüketim yapıyorlar. Bu israf ve vurdum duymazlığın bedelini diğer abonelere ödetilmesine izin veremeyiz. 2024 sonrasında bizim buradaki duruşumuz daha katı olacak. Borcu olmayan düzenli ödeme yapanlar bundan kesinlikle etkilenmeyecek. Tarımsal sulamada çiftçiler bize başka yol bırakmadılar. 2024’te sezon başladığında bunu göreceğiz” uyarısında bulundu.

‘2024 ÇİFTÇİLER İÇİN ZOR OLACAK’

Çiftçilere çağrıda bulunan Arvas, “Çiftçilerimizden ricam şubelerimize gelip borçlarını ödemelerini istiyoruz. Şubelerimize gelen çiftçilere her türlü kolaylığı sağlıyoruz. 10 yıldır gecikme faizi almıyoruz. Bundan sonraki süreçte gecikmelerde artık abonelerimiz için sıkıntı olacak. O yüzden ‘borcumuz yok, biz anaparayı ödüyoruz’ deyip rahatlık gösteren çiftçiler 2024 yılı itibarı ile gecikme bedeli de ödemeye başlayacaksınız. Bu nedenle enerjiden dolayı çiftçinin yükü daha da artacak. Çiftçilerimiz gelsin yeni bir sayfa açalım. Borcunu ödemek istemeyen çiftçilerimizin enerjilerini keseceğiz, trafolarını toplayacağız, ve bundan çok mağdur olacaklar. Bu nedenle çiftçilere çağrı yapıyorum, gelin sorun yaşamamak için birlikte hazırlık yapalım. Çiftçilerden yaklaşık 20 milyar alacağımız var. Çiftçiyi en iyi anlayan biziz. Hükümet Tarımsal sulama yapan çiftçiye daha önce yüzde 60 destek veriyordu. Artık bu destekler olmayacak. 2024’te destekte yok. Sıfır israfla çalışma yapmaları lazım. Çiftçiler için 2024 çok zor olacak” dedi.

Kaynak:Yenigün Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.