Bayrak paylaşma cezasında mahkemeden yeni karar

Bayrak paylaşma cezasında mahkemeden yeni karar
2014 yılında paylaştığı fotoğraf gerekçe gösterilerek gözaltına alınan ve bir ay boyunca her gün Türk bayrağı paylaşma cezası verilen Ruşen Fırat’ın dosyasında mahkemeden yeni karar

Ahmet BARAN/YENİGÜN HABER – Şeyh Said’in torunlarından Ruşen Fırat, yaptığı bir sosyal medya paylaşımı gerekçe gösterilerek “Terör örgütü propagandası yapmak” iddiasıyla gözaltına alındı. Gözaltına alındıktan sonra savcılık tarafından tutuklama talebiyle Hınıs Sulh Ceza Hakimliğine sevk edilen Ruşen Fırat’a sosyal medya hesaplarından bir ay boyunca her gün Türk bayrağı paylaşma cezası verildi.

10 yıl önceki fotoğrafı gerekçe gösterildi

Olay 2023 yılının Aralık ayında yaşandı. Erzurum’un Hınıs ilçesinde yaşayan Ruşen Fırat, evinin önünde gözaltına alındıktan sonra karakola götürüldü. Ruşen Fırat, Temmuz 2014 yılında Barış ve Demokrasi Patisi(BDP)’nin yaptığı konferansta, “Em bi xweseriya demokratik jiyana azad ava dikin(demokratik özerklik ile özgür yaşamı inşa ediyoruz)” yazısı ile PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın fotoğrafının yer aldığı bir paylaşım gerekçe gösterilerek gözaltına alındı. Ruşen Fırat, Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından tutuklama talebiyle Hınıs Sulh Ceza Hâkimliğine sevk edildi. Hâkimlik, Ruşen Fırat'ın “örgüt propagandası” içerdiği iddia edilen paylaşımlar yaptığı sosyal medya hesaplarından bir ay boyunca her gün Türk bayrağı paylaşmasına karar verdi. Ruşen Fırat, bu kararın ardından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Diyarbakır Barosu'nun başvurusu ile iptal edildi!

Verilen karar hem kamuoyunda hem de sosyal medyada büyük bir tepkiye neden olurken, alınan kararın hukuki olmadığını ifade eden Diyarbakır Barosu dosyaya müdahil oldu. Baronun yaptığı bayrak paylaşma kararının iptali ise kısa sürede kabul edildi. Kararın iptali ile beraber Ruşen Fırat’a adli kontrol hükümleri uygulandı.

Mahkemeden takipsizlik kararı

Açılan soruşturmada işlemler tamamlanırken, Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı suçun yasal unsurları oluşmadığı gerekçesiyle dosyada kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi. 18 Ocak’ta alınan karar dosyanın avukatlarına yeni tebliğ edilirken, verilen kararda şu ifadeler yer aldı: “Şüphelinin yapmış olduğu paylaşımın şüpheli tarafından yapıldığı sabit ise de, şüphelinin söz konusu paylaşımla şiddete çağrı, tahrik ve teşvik edici, övücü ya da silahlı direnişe ve isyana davet şeklinde veya insanda saldırgan duygular oluşturacak biçimde anlamsız bir nefret yaratarak şiddetin doğmasına uygun bir ortamı kışkırtacak nefret söylemi taşımadığı, bu haliyle atılı suçun yasal unsurları oluşmadığından şüpheli hakkında Kamu adına kovuşturmaya yer olmadığı..”

Başsavcılık alınan kararın yanı sıra kamu davası için yeterli delil elde edildikten sonra soruşturmanın yeniden ele alınabileceği hususuna dair de ihtar kararı verdi.

Kaynak:Ahmet Baran

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.