12 yıldır dinmeyen acı: Roboski

12 yıldır dinmeyen acı: Roboski
Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde 28 Aralık 2011'de savaş uçakları tarafından bombalanarak katledilen 19'u çocuk 34 kişi, katliamın 12’nci yıldönümünde mezarları başında anıldı.

Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Roboski’de savaş uçaklarının bombardımanı sonucu çoğu çocuk katledilen 34 kişi düzenlenen programla mezarları başında anıldı. 34 kişinin fotoğraflarının taşındığı anmaya, katledilenlerin aileleri ile Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanları Çiğdem Kılıçgün Uçar, Keskin Bayındır, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları katıldı.

Anma programında konuşan DEM Parti Eş Genel Başkanımız Tülay Hatimoğulları, sözlerine “12 senedir acılarını yüreklerinin en derinliklerinde hisseden, battaniyelerle o sahada yan yana dizilmiş o cenazelerin sahipleri olan anaları; ellerinde çocuklarının, yakınlarının, sevdiklerinin fotoğrafını taşıyan, Türkiye’de ve dünyanın dört bir yanında Roboski’nin unutulmasını engellemek için mücadele eden değerli anaları selamlıyorum” diyerek başladı.

ROBOSKİ KATLİAMI DÜNYA TARİHİNDE UNUTULMAYACAK
Roboski katliamının unutulmayacağını vurgulayan Hatimoğulları, “Bizler Türkiye’de kalemle çizilmiş sınırın bir yanından konuşuyoruz. Katliam tam da o sınırlarda gerçekleşti. Roboski Katliamı dünya tarihinde unutulmayacak, acısı hiçbir zaman dinmeyecek. Belki acısı failleri yargılanıp cezaya çarptırılınca bir nebze hafifleyecek. İnsanlık dışı, utanç ve savaş manzarası olan bir katliam yaşandı bu topraklarda. Gencecik hatta çocuk yaşta olan 19’u çocuk 34 Kürt yurttaş katledildi. Çıkıp hükümet adına konuştular. “Yanlışlıkla oldu, yanlış istihbarat” diyerek kamuoyunu yanıltmaya çalıştılar. Oysa o kadar bilerek ve isteyerek gerçekleştirdiler ki bu katliamı. Oradaki çocukların anılarını dinledim, “Kardeşim bana harçlık vermek için sınır dışına gitmişti” diyorlar. Anaların her birinin acısı yürek dağlar. Ne yazık ki 40 yılı aşkın süredir Kürt sorununun demokratik yöntemlerle çözülmesini engelleyen, Kürt halkına katliam ve çatışmaları dayatan bu devlet anlayışını bu iktidar devam ettirmektedir” dedi.

SORUMLULAR HESAP VERENE DEK HERKES BU SUÇUN ORTAĞIDIR
Olayda sorumlu bulunanların hesap vermesi gerektiği aktaran Hatimoğullar, şunları söyledi:
“Dönemin başbakanı şimdinin cumhurbaşkanı çıkıp bu olayı açıklayana kadar herkes bu suçun bir ortağıdır. Türk Silahlı Kuvvetlerinin sorumluları, Milli Savunma Bakanı, Genelkurmay Başkanı çıkıp bu olayı açıklayana ve hesabını verene dek herkes bu suçun ortağıdır. Biraz önce baro adına konuşan arkadaşlarımız, hukuki sürecin daha doğrusu hukuksuzluğun ve cezasızlığın nasıl işletildiğini ayrıntılı bir şekilde sizlerle paylaştılar. Söz konusu Kürt olunca Anayasa da yasa da işlemez. Söz konusu bu ülkenin ezilenleri ve sömürülenleri olunca o zaman yasalar rafa kaldırılır. Vicdan zaten hiç olmaz. Bakın bugün yine Kürt halkına dayatılan bu savaşı devam ettiriyorlar; asker cenazelerinin hemen ardından Rojava’daki sivil alanların bombalanmasıyla, tekstil atölyelerinin ve matbaaların bombalanmasıyla bu savaşı devam ettiriyorlar. Oysa bizler hem DEM Parti olarak hem de Kürt halkının siyasi iradesi olarak çıktık dedik ki, “Bakın Kürt çocuklarının cenazeleri kargoyla analarına gönderildiği halde o analar barış diyor. Roboskili analar çocuklarının, sevdiklerinin fotoğrafını taşırken, bazısı çocuklarının beden bütünlüğünü dahi görmemişken, bazısı çocuklarının parça parça edilmiş cenazelerine tanıklık etmişken yine barış konusunda ısrar ediyorsa; burada başta Türkiye halkları olarak, başta Türk halkı olarak herkesin şapkayı önüne koyması gerekiyor. Barış sürecini biz bu ülkede nasıl inşa ederiz, Türk gençleri nasıl ölmez, Kürt gençleri nasıl sağ kalır? İşte bu sorular üzerinde, barış projesi üzerinde çalışmayı önüne hedef olarak koymalıdır.”

Kaynak:MEZOPOTAMYA AJANSI

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.