Dişi kurbağaların erkeklerden kaçış planı; Ölü taklidi yapıyorlar

Dişi kurbağaların erkeklerden kaçış planı; Ölü taklidi yapıyorlar
Alman bilim insanları dişi kurbağaların erkeklerden kaçmak için 'ölü taklidi' yaptığını keşfetti!"

Alman bilim insanlarının yaptığı araştırma, dişi kurbağaların, çiftleşmek istemedikleri erkek kurbağalardan kurtulmak için ''ölü taklidi” yaptığını ortaya koydu.

Independent Türkçe'de yer alan habere göre, gerçek bir çiftleşmenin olmadığı kurbağalarda üreme faaliyeti kucaklaşma (amplexus) denen bir süreçle gerçekleşiyor. Çiftleşme dişinin suya bıraktığı yumurtaları erkeğin de spermlerini suya bırakarak döllemesiyle tamamlanıyor. Çiftleşme için erkeklerin dişilere erişmeye yönelik çabaları (taciz, gözünü korkutma vb.) üremeden kaçan canlıların hayatını tehlikeye atabiliyor. Bu çiftleşme çabaları sırasında görülen birden fazla erkeğin tek dişiye tutunması, dişi kurbağanın ölümüyle de sonuçlanabilir.

Avrupa bayağı kurbağaları üzerinde yapılan bir araştırma dişilerin, erkek kurbağaların saldırganlığına karşı sanılanın aksine daha aktif bir şekilde kendilerini korumaya çalıştığını ortaya koydu.

KURTULMAK İÇİN 3 DAVRANIŞ

Hakemli dergi Royal Society Open Science'da yayımlanan araştırmanın yazarlarından Dr. Carolin Dittrich, ''Bundan önce dişi kurbağaların erkek baskısına karşı kendini savunamayacakları düşünülüyordu” dedi.

Araştırma sürecinde yapılan deneylerde farklı büyüklüklerdeki iki dişi, bir erkek kurbağa, su dolu kovalara yerleştirildi ve bir saat boyunca serbest hareket etmeleri sağlandı.

Çiftleşmeleri ya da çiftleşme çabalarını videoyla kayıt altına alan bilim insanları, incelemelerinin ardından dişi kurbağalarda, "dönme", "kurtulma çağrısı", "tonik hareketsizlik" gibi üç davranış gözlemlediklerini söyledi. Erkek kurbağanın kucakladığı 54 dişiden yüzde 84’ünün vücutlarını döndürmeye çalıştığı görüldü. Kucaklaşma sırasında dişilerin yüzde 48’i hırıldama benzeri seslerle kurtulma çabası gösterirken aynı zamanda da vücutlarını döndürdü.

Erkek kurbağa tarafından kucaklanan dişilerin yüzde 33'ünde de "tonik hareketsizlik" yani hayvanların tehlike ve korku karşısında hiç hareket etmeden ölü taklidi yaptığı durum görüldü. Araştırmada, kaçmak için taktikler uygulayan 25 dişi kurbağanın erkeklerden kurtulmayı başardığı görüldü.

Bilim insanları, daha küçük dişilerin, üç taktiği de büyük olanlara kıyasla daha sık kullandıklarını belirtti. (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.