Bursa'da 7.7 büyüklüğünde deprem riski!

Bursa'da 7.7 büyüklüğünde deprem riski!
Bursa'da 7.7 büyüklüğünde deprem riski! İki fay hattı aynı anda kırılabilir mi? Bursa’yı bekleyen tehlike ne? Detaylar haberimizde.

Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Barış, son dönemde peş peşe depremlerle sallanan Bursa ve çevresinde 7.7 büyüklüğüne kadar bir deprem meydana gelebileceğini söyledi. Barış, iki fayın aynı anda kırılma riskine dikkat çekti.

Bursa ve çevresinde on dönemde peş peşe meydana gelen depremler endişe yaratırken, Kocaeli Üniversitesi'nden Prof. Dr. Şerif Barış "Bursa'da İznik ve Gemlik fayı aynı anda kırılırsa 7.7 büyüklüğünde deprem olur" uyarısında bulundu. "Bursa'nın içerisinde kırılmamış birçok fay var. İşte bu faylar potansiyel tehlike" diyen Barış, "İznik-Mekece fayı kırılırsa 7,2. Gemlik fayı 6,9. Bu ikisi birden kırılırsa 7,7. Burada olacak bir afet sadece İstanbul'u, sadece Adapazarı'nı, sadece Kocaeli'ni değil; tüm Marmara'yı etkileyecek" ifadelerini kullandı.

'2021'DE YENİ BİR FAY BULUNDU'

"Bursa'nın içerisinde kırılmamış birçok fay var. İşte bu faylar potansiyel tehlike. İznik-Mekece fayı kırılırsa 7,2. Gemlik fayı 6,9. Bu ikisi birden kırılırsa 7,7. 2021 yılının sonlarında Ankara Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi'nin ortak bir projesinde yapılan çalışmasında, yeni bir fay bulundu. Yeni bir çocuğumuz oldu. Medyada da oldukça dikkat çekti. Bursa'nın yeni fayına baktığımızda Kayapa fayı burada" dedi.

'FAYIN İÇİNE BAKMADAN BİR ŞEY SÖYLENEMEZ'

Kayapa fayı ile ilgili çeşitli spekülasyonların başladığını belirten Prof. Dr. Barış, şunları söyledi:

"Bu fay, Bursa'nın Ovası'nı doğu-batı yönünde kesip, Yenişehir'e kadar giden iki farklı parçadan oluşan bir fay. Bunun üretebileceği depremler konusunda medyada birçok haber çıktı. Fayları bulmak demek, fayların hemen deprem üreteceği anlamına gelmez.

İkincisi, bu fay gömülü fay. Bursa Ovası'nın altında, yeryüzünde izi görülmeyen bir fay. Dolayısıyla bu fayın içini açıp da patolojik olarak herhangi bir numune alıp, bu fayın geçmişte kaç tane deprem ürettiği, bu depremin hangi aralıklarla tekrarlandığı gibi paleosismoloji dediğimiz, geçmiş dönemde olan depremlerin sayılarını inceleyemedik. Çünkü alüvyon tabaka çok kalın olduğu için hendek çalışmasını yapmak kolay bir iş değil. AFAD bir proje önerdi, Türkiye'den hiçbir jeolog, bu projeye başvurmadı. Çünkü çok zor bir iş. Dolayısıyla bu analizi yapmadan bu fayla 'Mahvolacaksınız, yıkılacaksınız, öleceksiniz' demek için elimizde yeterli done yok. Bu fay belki 5 bin yıl, belki 7 bin yıl, belki 10 bin yılda bir deprem üretiyor. Ama bizim bildiğimiz şu ki Bursa 1850 ve 2 tane 1855 depremleri olmak üzere 3 depremde hasar gördü. Faylara baktığımızda, Bursa'nın içinde ve etrafında tehlike yaratabilecek 7-8 tane fay var. Bunların 3'ü kırıldıysa, kısa zamanda bunların deprem üretmesi mümkün değildir."

Kaynak:Demirören Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.