‘Gribe yakalandığınızda antibiyotik kullanmayın’

‘Gribe yakalandığınızda antibiyotik kullanmayın’
Grip iken antibiyotik alınmaması gerektiği konusunda uyaran uzmanlar, uzun süren öksürüklere de dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor Foto: Arşiv DİYARBAKIR...

Grip iken antibiyotik alınmaması gerektiği konusunda uyaran uzmanlar, uzun süren öksürüklere de dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor

Foto: Arşiv

DİYARBAKIR YENİGÜN - Havaların soğuması ile beraber enfeksiyon riski artıyor. Birçok kişinin en çok korktuğu, kış aylarında hastalanmak iken, bazıları ise bunu hiç umursamıyor. Jinnews’te yer alan habere göre uzmanlar, her iki durum için de uyarılarda bulunuyor. Kış mevsiminde toplumun neredeyse yüzde 80’i grip olmadan kış mevsimini atlatamıyor. Mevsim değişikliğiyle beraber zayıflayan vücut direnci, gelen mikropları hızlıca kapıyor. Bu virüslerin vücuttan atılması ise 1-2 hafta gibi bir süreyi kapsıyor. Gribe karşı önlem alınmaması ve dikkat edilmediği durumlarda ise, boğaz enfeksiyonu, zatürre, bronşit, nezle, orta kulak iltihabı, sinüzit ve gastroenterit (ishal) hastalıkları ile savaşmak zorunda kalınıyor.

Yapılacaklar ve yapılmayacaklar

Burun akıntısı ve tıkanıklığı, boğaz ağrısı, öksürük, hafif ateş ve halsizlik olarak kendini gösteren gribi özellikle çocuklar ve yaşlılar ağır geçiriyor. Uzmanlar, gripten korunmanın temel önlemi olarak, solunum ve yakın temastan kaçınılması, kalabalık ortamlarda uzun zaman geçirilmemesi konusunda uyarıyor.  Uzmanlar, sık sık yapılması gerekenleri ise şöyle sıralıyor: “Dengeli ve sağlıklı beslenme, uyku düzeni ve yeterli uyku, sıvı tüketimi, meyve-sebze, haftada iki kez balık tüketimi, demir, çinko ve D vitamini gibi mineral ve vitamin seviyelerini kontrol ettirmek, bitki çayları ve pekmez, bal tüketmek.”

‘Antibiyotik alınmamalı’

Gribe yakalandıktan sonra ise, aşırı sıcaktan kaçınılması gerektiği konusunda da uyaran uzmanlar, bulunulan ortamın temiz tutulmasının da önemli noktalardan biri olduğunu söylüyor. Uzmanlar, hastaneye gidilmeden alınan antibiyotiklere karşı da uyarırken, özellikle grip iken antibiyotik alınmaması gerektiğine vurgu yapıyor.

‘Bol vitamin alınmalıdır’

Sonbahar aylarının başında gripten korunmak için grip aşısı olunması gerektiğini dile getiren Doktor Gülhan Tekin, grip olduktan sonra hiçbir tedavinin hızlı cevap veremeyeceğini söylüyor. “Kimse ‘vücut direncim iyi, bana grip bulaşmaz’ demesin” diyen Tekin, her insanın grip olma olasılığı taşıdığını dile getirdi. Kış aylarında sıvı tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Doktor Tekin, “Vitamin almaya dikkat edilmelidir. Vitaminden kastımız antibiyotikler değildir. Bazı hastalar vitamin denince direk ilaca başvuruyor, ama ilaçtan önce daha etkili olan şeyler var. Örneğin meyve-sebze tüketimi, dinlenmek, bitki çayları tüketmek, pekmez ve bal, aşırı sıcaktan korunmak gibi” diye belirtiyor.

‘Kalıcı hastalığa dönüşebilir’

Tekin, gripten korunmanın yollarını ise şu sözlerle anlatıyor: “Mutlaka kapı kollarına, klavyeye, telefonlara dokunurken dikkat edilmeli. Yine otobüslerde tutunduğumuz demirlere, oturduğumuz koltuklara ve ya çalıştığımız yerde hastalığı kapmış biri varsa o ortamda çok uzun zaman geçirmemeye dikkat edilmelidir. Sigara kesinlikle içilmemelidir, içinde barındırdığı maddeler gribi ağırlaştırır. Grip sırasında solunum zorluğu yaşanır, baş ağrısı olur. Solunum zorluğu yaşandığında temiz hava almak iyi gelecektir. En önemlisi doktora başvurmadan asla antibiyotik alınmamalı. Birçok hastamız ‘nasılsa griptir, geçer’ diye düşünüyor hiçbir önlem de almayabiliyor. Onu da yapmamalılar. Dikkat edilmediğinde grip de kalıcı hastalığa dönüşebiliyor.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.