Gezi/Yorum: Geliyê Godernê

Bir yere gitmek için sebepleriniz olmalı.

Doğası, tarihi vs sebepler.

Bu güzel sebeplere sahip bir yerden başlayalım.

Bölgede gezilecek ve saklı cennet niteliğinde birçok yer var.

Hangi birinden başlasak diye düşündürecek kadar çok.

GeliyêGodernê bunlardan biri.

Zira su tutulmaya başlanacak olan Silvan Baraj Projesi'nde Silvan, Kulp, Lice ve Hazro'da onlarca köyün altında kalmasının yanı sıra doğa harikası birçok yer ve tarihte birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış köyler de haritadan silinecek.

Silvan Baraj Projesi'nin tamamen faal hale getirilmesi ardından, birçok köy gibi Neolitik çağdan kalma doğa harikası GeliyêGodernê ve AntakKöyü ve kalesi de bundan etkilenecek.

Diyarbakır'ın Lice-Kulp-Kocaköy ve Hazro kırsalının kesiştiği dağlıkbölgedeki Antak Kalesi, Hêzan/ Kayacık ile Antak/Kabakkaya köyünün arasında bulunuyor. Lice kırsalını gören hakim bir dağın üzerinde bulunan kalenin üç duvarı, definecilerin yaptığı tüm tahribata rağmen ayakta kalmayadevam ediyor. Kale, yöre halkı tarafından, sahabeler için sık sık ziyaret ediliyor ve kurbanlar kesiliyor.

Kalenin özellikle yaz aylarında çok güzel bir manzarası var. Hatta Yavuz Selim'in yaz tatilini burada geçirdiği anlatılır…

Kalenin üzerinde bulunan ve cami olduğu tahmin edilen yapının sadece iki duvarı ayakta kalabilmiş. Kalenin altındaki bodrum şeklindeki yapısı ise defineciler tarafından adeta delik deşik edilmiş.

Bölgede GeliyêGodernê gibi birçok tarih hazinesi, kayda değer bir arkeolojik kazı yapılmadığı için buradaki tarihi ve kültürel değerlerin neler olduğu tam bilinmiyor. Ancak tarih kitaplarında Urartular, Iskitler, Medler,Persler, Partlar, Romalılar, Bizanslılar,Sasaniler ve Akkoyunluların bölgeye hakim olduğu, o tarihlerde bölgenin zengin bir yerleşim merkezi olduğu yazılmakta. Köyde bulunan AntakKalesi'nin ne zaman ve kim tarafından kurulduğu ise bilinmiyor. 532 yılındaBizans impatoru 1. Justinianus'un kaleyi onardığı kayıtlarda var. Ayrıca Hevika, Kanika ve Kelêbölgelerinde bulunan kaya mezarları,mağaralar, kale kalıntıları, taş köprüleri ve su değirmenleri görülmeye değer. Barajların su tutması ile birlikte buradaki tüm alanın sular altında kalması bekleniyor. Silvan Barajı Projesi kapsamındaKulp, Lice, Hazro ve Kocaköy ilçelerinin sınırlarında yer alan ormanlık ve doğal alanların tamamı sulara gömülecek.

Bölgedeki dere ve çaylardaki su canlı yaşamı ile kanatlı ve sürüngen onlarca canlı türünün de bundanetkilenmesi söz konusu. Coğrafi özellikleri ve doğal güzellikleri ile Diyarbakır'ın saklı cennetlerindenolan ve son bir yıldır giriş ve çıkışların kontrollü sağlandığıGeliyêGodernê, içinden geçen dereleri ve ormanlık alanı ile birçok canlı türüne ev sahipliği yapmakta. Biyolojik çeşitlilik açısından endemik flora ve fainaya

sahip olan GeliyêGodernê, neslitükenmekle karşı karşıya olan kartal,akbaba, şahin gibi birçok kanatlı canlı barındırıyor.

Bir mucize olmazsa en fazla bir bilemediniki yıl sonra sular altında kalacakolan bu güzellikleri kurtarma şansımız yok ancak gidip görme şansımızvar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Arşivi