Feryal Özel, en güçlü 50 kadın listesinde

Feryal Özel, en güçlü 50 kadın listesinde
Prof. Dr. Feryal Özel, 10 Nisan’da dünyada ilk kez kara deliğin görüntülenmesini sağlayan 200 bilim insanı içinde tek Türk bilim insanı olarak yer aldı. DİYARBAKIR...

Prof. Dr. Feryal Özel, 10 Nisan’da dünyada ilk kez kara deliğin görüntülenmesini sağlayan 200 bilim insanı içinde tek Türk bilim insanı olarak yer aldı.

DİYARBAKIR YENİGÜN - Bilim insanları, uzaydaki bir kara deliği ilk kez görüntülemeyi başardı. Kara delikler, çekim alanındaki her şeyi içine çekebilecek kozmik yapılar olarak tanımlandı. Işığı bile içerisine çeken kara delikleri fotoğraflamak imkansızdı. Bilim insanları ise imkansızı başardı. Kara deliğin çevresindeki ışımalar sayesinde ‘yutan canavar’ ortaya çıkarıldı! Bu başarının ardında ABD Ulusal Bilim Vakfı’nın (NSF), 2012’de kara deliğin çevresini gözlemlemek için kurduğu Olay Ufku Teleskobu (EHT) projesi vardı.

Feryal özel kimdir?

Özel, New York‘ta Columbia Üniversitesi‘nde Fizik ve Uygulamalı Matematik eğitimi aldı. 1997 yılında da Danimarka‘nın başkenti Kopenhag‘da “Niels Bohr Institute”‘de fizik üzerine yüksek lisansını yaptı. Sonra tekrar Amerika‘ya döndü, ve Harvard Üniversitesi‘nin doktora programına kabul edildi. Özel, Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA’daki tek Türk bilim kadını. NASA’nın 2020’de hayata geçireceği uzay teleskopu projesinin başında astrofizik mühendisİ. (Kazete)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.