Failin tahliyesi, istismarın üzerinin örtülmesidir

Failin tahliyesi, istismarın üzerinin örtülmesidir
Cinsel istismar suçlarında, mağdur ve failin evlenmesi halinde cezanın ertelenmesini öngören yasa tasarısının istismara uğrayan 15 yaş altı çocukların,...

Cinsel istismar suçlarında, mağdur ve failin evlenmesi halinde cezanın ertelenmesini öngören yasa tasarısının istismara uğrayan 15 yaş altı çocukların, istismarını evlilik yoluyla meşrulaştırmak olduğunu belirten Diyarbakır KESK kadın dönem sözcüsü Bahar Yıldırım, “İstismara uğrayan çocuğun evlendirilerek failin tahliyesi demek, devlet eliyle cinsel istismarın üzerinin örtülmesi demektir” dedi.

Mizgin ÖZER

DİYARBAKIR YENİGÜN -Cinsel istismar suçlarında, mağdur ve failin evlenmesi halinde cezanın ertelenmesini öngören düzenlemenin yeniden gündeme gelmesine tepki gösteren Dicle Amed Kadın Platformu yaptığı açıklamada hükümetin istismarı affeden bu yasa tasarısı ile istismarı meşrulalaştırmak olduğunu belirtti. Dicle Amed Kadın Platformu adına açıklamalarda bulunan Diyarbakır KESK kadın dönem sözcüsü Bahar Yıldırım hükümetin tekrardan gündeme getirdiği yasa tasarısının, 15 yaş altı çocukların istismarını evlilik yoluyla meşrulaştırmak ve evlilik yaşını fiilen 15’in altına indirmek olduğunu söyledi.

“İstismarı Aklatmayacağız”

Basın açıklamasında konuşan Yıldırım tasarının daha önce de gündeme getirildiğini belirterek, “2016 yılında AKP hükümeti çocukların istismarcılarıyla evlenmesini öngören utanç önergesini meclise getirmiş, binlerce kadın ise bu geri, çağdışı, utanç önergesine karşı bir araya gelmiş ve “İstismarı Aklatmayacağız” diyerek güçlü bir mücadeleyle bu önergeyi geri çektirmişti. Ancak hükümet ardından çocuğa yönelik cinsel istismarla ilgili “12 yaş ayrımını”, yayın yasağını barındıran tasarıyla bir daha gündeme getirmişti. Bu utanç tasarısına karşı biz kadınlar bir kez daha sözümüzü söylüyoruz; çocuğun evlendirilerek failin tahliyesi demek devlet eliyle cinsel istismarın üzerinin örtülmesi ve istismarın devam ettirilmesi demektir. Tehdit ile evliliğin yolunu açmak, 15 yaş altı çocukların istismarını evlilik yoluyla meşrulaştırmak ve evlilik yaşını fiilen 15’in altına indirmek demektir” ifadelerini kullandı.

“Çocuk korunur, fail affedilmez”

Hükümetin istismarı affeden bu yasa tasarısını yeniden gündeme getirerek Türkiye’nin imza attığı sözleşmelerin gereğini yerine getirmediğini dile getiren Yıldırım; “Türkiye’nin taraf olduğu İstanbul Sözleşmesi’nin 37. Maddesi gereği erken yaşta ve zorla evlendirmelerin suç olarak düzenlenmesi gerekmektedir. Sözleşme, yetişkin bir kişinin veya çocuğun evlenmeye zorlanmasının suç olarak düzenlenmesi yükümlülüğünü açıkça belirtmektedir. İç hukukta bile yasaya göre 18 yaş altı herkes çocuktur ve çocuk evlendirilemez. Yaşı 12 ya da 15, cinsel istismarda rıza aranmaz. Çocuk korunur, fail affedilmez. Demokratik ülkelerde hükümetten beklenen imza attığı sözleşmelere uyarak çocukları cinsel istismardan korumasıdır, suçun önünü açacak yasalar çıkarması değildir” dedi.

“Faile yardım edenlere de ceza affı planlamaktadır”

Çocuklara cinsel istismarın önünü açacak olan bu yasa tasarısının geri çekilmesi gerektiğini vurgulayan Yıldırım sözlerine şu şekilde devam etti; “Cinsel istismarın önünü açacak olan ve yeniden gündeme getirilen bu utanç verici yasa tasarısıyla sadece faile değil, suça azmettirenler veya işlenişine yardım edenlere de ceza affı getirilmesi planlamaktadır. Biz Dicle Amed Kadın Platformu olarak hükümete ve kamunun yararını korumakla yükümlü olan meclise tekrar hatırlatıyoruz, imza atılan uluslararası sözleşmelerin gereği yaşama geçirilmelidir ve çocuğa cinsel istismarın önünü açacak olan bu yasa tasarısı derhal geri çekilmelidir. Çocuğa yönelik cinsel istismarı ortaya çıkaran sebepler ortadan kaldırılmalı, koruyucu-önleyici ve çocukları güçlendirici uygulamalar ve hizmetler gerçekleştirilmelidir. Erken yaşta ve zorla evlendirme suçu, aileleri ve bu törenlere katılan kamu görevlileri de dahil herkesi kapsayacak şekilde düzenlenmelidir.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.