Engelli vatandaşlar randevu alamıyor

Engelli vatandaşlar randevu alamıyor
Diyarbakır’da Tüm Özel Eğitim Kurumları Derneği Güneydoğu Bölge Temsilcisi Hediye Atay, engelli vatandaşların Alo 182 ve MHRS'den randevu almalarının...

Diyarbakır’da Tüm Özel Eğitim Kurumları Derneği Güneydoğu Bölge Temsilcisi Hediye Atay, engelli vatandaşların Alo 182 ve MHRS'den randevu almalarının imkansız olduğunu savunarak, “Engelli çocuklar eğitimden geri kalmasın diye fedakarlık yapıyoruz. Mağduriyetlerin giderilmesini bekliyoruz” dedi. 

Rıdvan KÖSEN

DİYARBAKIR YENİGÜN - Diyarbakır'da engelli vatandaşların ALO 182 ve MHRS'den randevu alamadığı iddiasında bulunan Tüm Özel Eğitim Kurumları Derneği (ÖZERK-DER) Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’nde (GCC) basın açıklaması düzenledi. Kurum temsilcileri ve engelli vatandaşların ailelerinin katıldığı açıklamada basın metnini ÖZERK-DER Güneydoğu Bölge Temsilcisi Hediye Atay okudu. Randevuların alınmaması ile mağduriyet yaşadıklarını dile getiren Atay, “Şu an 182 veya MHRS’den randevu alabilme koşulumuz yok. Böylelikle ailelerin sosyal hakları ve öğrencilerin eğitimleri kesilmiş oluyor. Eğitimlerinin kesilmiş olmasına rağmen biz öğrencilerin raporları olmadan sırf geriye gitmemeleri için eğitime almaya devam ediyoruz, fedakarlık yapıyoruz.  Daha ne kadar böyle devam edebiliriz bilmiyoruz. Çünkü gücümüz tükenmek üzere” ifadelerini kullandı.

“Mağduriyetler oldukça fazla artıyor”

20 Şubat 2019 tarih, 30692 sayılı Resmi Gazete’de Çocuklar İçin Özel Gereksinim Değerlendirmesi Hakkında Yönetmelik ile Erişkinler İçin Engellilik Değerlendirmesi Hakkında Yönetmelik’in yayımlanarak yürürlüğe girdiğini söyleyen Atay, “Söz konusu yönetmeliklerin sağlık kurum ve kuruluşlarınca uygulanması ile ilgili olarak, ilimiz özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi yetkililerinden aldığımız bilgiler doğrultusunda, her iki yönetmelik kapsamında düzenlenecek raporlar, özellikle de Çocuklar İçin Özel Gereksinim Raporu taleplerini karşılamak üzere yetkili kılınan ikinci ve üçüncü basamak sağlık kurum ve kuruluşlarınca farklı uygulama ve yönlendirmelerin yapıldığı ve bir yeknesaklık sağlanamadığı şeklindedir. Bu kapsamda, yönetmenlik geçici maddesiyle açıklığa kavuşturulması olmasına rağmen 182 ve MHRS'den randevu almak mümkün değil. Sistem 3 günde bir açılıyor ve 16.00'dan arandığı gibi sistem doluluğu dile getiriliyor. Bizlere 3 gün sonra arayın diyorlar. Hal böyle olunca öğrencilerimizin ve engelli bireylerin tüm sosyal haklarından ve destek eğitimden faydalanamıyor ve mağduriyet oldukça fazla artıyor” diye konuştu.

“Eğitimden geri kalınmasın diye fedakarlık yapıyoruz”

Yaşanan mağduriyetlerin sistemi bilen hekimlerin yeterli olmayışından kaynaklı olduğunun kendilerine iletildiğini savunan Atay, "20 Şubat 2019 itibariyle bizim aktif olan randevu alan ve heyet günü olan tüm öğrencilerimiz heyetleri iptal edildi. Daha sonrada Mayıs 2019 tarihi itibariyle 20 Şubatta heyete çıkacak olan ve iptal edilen öğrencilerimiz bu tarihte heyete alındı. Bizler şuanda randevu alabilmek koşulumuz hiç yok. Çünkü randevu sistemleri kapalı. Bizler çocukların sağlık kurulu raporu olmadan eğitime almaya devam ediyoruz. Hal böyle olunca ailelerimizin devletten almış olduğu sosyal hakları iptal olmuş oluyor ve eğitimleri kesilmiş oluyor. Eğitimler kesilmiş halde, bizler bu çocuklar eğitimde tekrar geriye gitmesin diye fedakarlık ederek, bu çocukları eğitime almaya devam ediyoruz. Ama ne kadarlık bir süre alırız oda tartışılır. Mağduriyetlerin artmaması adına sorunun çözümünü acil olarak beklemekteyiz” şeklinde konuştu. Yapılan açıklamanın ardından aileler ve özel eğitim kurumları işletmecileri ise, sorunun çözüme kavuşması ve mağduriyetlerin giderilmesi için yetkili kurumların bir an önce şikayetleri çözüme kavuşturulmasını beklediklerini söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.