Emekliler: Kıt kanaat geçiniyoruz

Emekliler: Kıt kanaat geçiniyoruz
Ocak zammı için sadece SSK ve Bağ-Kur emeklileri değil, memur emeklilerinin gözü de enflasyon verilerinde. Öngörülen zam oranıyla ilgili beklentilerini...

Ocak zammı için sadece SSK ve Bağ-Kur emeklileri değil, memur emeklilerinin gözü de enflasyon verilerinde. Öngörülen zam oranıyla ilgili beklentilerini dile getiren emekliler, hayat şartlarından dolayı kıt kanaat geçindiklerini belirttiler.

DİYARBAKIR YENİGÜN - Hükümet tarafından 2020 için yapılması öngörülen emekli maaş zammının yetersiz olduğunu belirten emekliler, emekli maaşlarına yapılacak zam oranının, gider kalemlerine getirilen zamlarla orantılı olması gerektiğini belirttiler. Türkiye'de yaklaşık 15 milyon emeklinin gözü kulağı, ocak ayında açıklanması beklenen maaş zammına çevrildi. Emekliliğe hak kazanan tüm vatandaşların aldıkları aylık emekli maaşlarına yıl içinde biri ocak diğeri de temmuz olmak üzere iki farklı dönemde zam alıyor.

Aralık 2019 TÜFE rakamları bekleniyor

Memur ve emekli maaş zammının net olması için 3 Ocak 2020 günü açıklanacak Aralık 2019 TÜFE rakamları bekleniyor. Bu yıl emeklilerin maaşlarına yüzde 6.06 ile 6.65 arasında zam gelmesi bekleniyor. Emekliler ise; kira, gıda, elektrik, doğalgaz, su, ulaşım ücretlerine yapılan zam oranından sonra emekli maaşlarına yapılacak zam oranının da bu giderlere yapılan zamlarla orantılı olmasını istiyor. İlkha’da yer alan habere göre Emekliler, 2020 için öngörülen zam oranıyla ilgili beklentilerini dile getirdiler. Yapılması öngörülen zam oranının çok düşük olduğunu belirten emekliler, hayat şartlarından dolayı kıt kanaat geçindiklerini belirttiler.

“Geçinebilmemiz için 2 bin 500 TL olması lazım”

Emekli maaşının kendilerine yetmediğini dile getiren Tahir Çetin, “Aylık aldığımız bin 700’dür, bu da bize yetmiyor. Giderlerimiz çok, her şeye zam gelmiş. Eğer 2 bin ile 2 bin 500 arasında bir rakam olursa çok iyi olur. En azından geçilebileceğiz. Yaşlandığımız için ek iş de yapamıyoruz, gözümüz zam oranlarındadır. Bakalım inşallah hayırlı olur” dedi. Başka bir emekli Süleyman Öncel de ocak ayında maaşlara iyi bir zam beklediklerini söyledi. Fakir olduklarını ve tek geçim kaynaklarının maaşları olduğunu söyleyen Öncel, “Aldığımız ücret bize yetmiyor. Elektrik, su, şimdi de doğalgaz, faturalar derken bize yetmiyor. Çalışacak gücümüzde kalmadı, ne yapacağımızı bilemiyoruz. Maaşlarımızda biraz iyileştirme olsa çok iyi olur. Ben bin TL alıyorum, bu para kime neye yetecek. 8 çocuklu bir aileyiz, nasıl geçinelim. İnşallah maaşlarımızda bir iyileştirme yapılır” diye konuştu.

“Kıt kanaat geçiniyoruz”

Ocak ayında yapılacak zammın kendilerini mutlu etmesini temenni etmesini dileyen Vahdettin Aydın da “Ancak ne kadar zam yapılacağını ben değil devlet biliyor. Biz ne kadar istesek de vermiyorlar. Ne kadar vereceklerini onlar biliyor ama şunun altını çizeyim.  Bir aileye bakıyoruz, çocuklarımız var. Ev kirası, su ve elektrik, yakacak, telefon faturaları derken elimizde gerçekten bir şey kalmıyor. Kıt kanaat geçiniyoruz. 6 çocuğum var, henüz bir işte çalışmıyorlar. Bazıları da okul okuyor ama daha atamaları yapılmamış. İnşallah iyi zam yapılır da biz de rahatlarız.” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.