Elektrik ve doğalgaz faturaları kıyasen kesilecek!

Elektrik ve doğalgaz faturaları kıyasen kesilecek!
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu, aldığı yeni kararla kıyasen fatura düzenlemesine gidecek. Buna göre, sayacı okunamayan elektrik ve doğalgaz abonelerinin...

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu, aldığı yeni kararla kıyasen fatura düzenlemesine gidecek. Buna göre, sayacı okunamayan elektrik ve doğalgaz abonelerinin tüketimlerinin hesaplanmasında son iki yılın ilgili ayına ait tüketim ortalamaları dikkate alınacak

DİYARBAKIR YENİGÜN - Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), koronavirüse (Kovid-19) tedbir amacıyla kıyas fatura düzenlemesini devreye koydu. Kurumun açıklamasına göre; “Kıyasen Fatura Düzenlemesi” üç ay uygulanacak. Kıyasen fatura, sadece karantinaya alınan ve idari kararlarla sayaç okumalarının durdurulduğu yerleşim yerleri ile sayaç okuma yapan çalışanların sosyal mesafelerini koruyamayacağı durumlarda düzenlenecek.

Kıyasen fatura bildirme yöntemi

Sayaçları okunamadığı için düzenlenen kıyasen faturalar tüketicilere, posta, kargo, SMS, e-fatura, e-posta vb. yöntemlerle ulaştırılacak. Kıyasen düzenlenen faturaların üzerinde, sayacın okunamaması nedeniyle geçmiş tüketim ortalamaları dikkate alınarak, bu uygulamanın yapıldığı, ileride sayaç okunduğunda gerçek tüketim miktarları üzerinden düzeltme yapılacağı bilgisine yer verilecek. Sayaç okuması yapılamayan tüketiciler için okuma yapıldığı tarihte düzeltme/mahsuplaşma işlemi yapılacak. Mahsuplaşma işlemi sonucunda tüketici alacaklı durumdaysa, ödemesi defaten yapılacak. Tüketiciye borç çıkması halinde ise bu borç sayacın okunamadığı fatura dönemi kadar taksitlendirmeyle sonraki faturalara yansıtılacak.

Geçmiş tüketimler dikkate alınacak

Sayacı okunamayan elektrik ve doğalgaz abonelerinin tüketimlerinin hesaplanmasında, son iki yılın ilgili ayına ait tüketim ortalamaları dikkate alınacak. Tüketicinin geçmiş tüketimi yoksa, emsal tüketimlere veya tüketici beyanına göre fatura kesilecek. Öte yandan genelge kapsamında faaliyeti durdurulan işletmelerin sayaç okumaları (tahakkuk) ertelenecek. EPDK yetkilileri, kıyasen faturalandırma uygulaması sürecinde, birçok iş ve işlemin mobil iletişim araçlarıyla yapılabilmesine imkân oluşturmak adına, tüketicileri mobil iletişim bilgilerini ilgili dağıtım ve tedarik şirketlerine iletmeye davet etti. (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.