Video Haber: Elektrik kesintileri halkı bezdirdi

Video Haber: Elektrik kesintileri halkı bezdirdi
https://www.youtube.com/watch?v=xxNpsX24FIk Mardin’de sık sık yaşanan ve uzun süren elektrik kesintileri halkı canından bezdirdi. Duruma adeta isyan eden...

Mardin’de sık sık yaşanan ve uzun süren elektrik kesintileri halkı canından bezdirdi. Duruma adeta isyan eden vatandaşlar, yetkililerden soruna bir çare bulmasını istiyorlar

MARDİN - Son dönemlerde Mardin merkez ve ilçelerinde sık sık yaşanan elektrik kesintileri vatandaşları mağdur ederken, tepkiler de çoğalıyor. Kızıltepe ilçesi Mezopotamya Mahallesi sakinleri, uzun süren elektrik kesintileri nedeniyle mağdur olduklarını, kesintilerin giderilmesi için yetkililerin gerekeni yapmasını istedi. Yaz ve kışın devamlı yaşanan elektrik kesintilerinden dolayı ilçe halkı olarak elektrik şirketini protesto etmek için trafo önünde toplandıklarını belirten vatandaşlar, bazen düşük bazen de yüksek voltajlarda verilen elektrikten kaynaklı birçok elektronik eşyanın kullanılamaz hale geldiğini ifade ediyorlar.

“Elektrik sıkıntısını yılın 12 ayı çekiyoruz”

Yaşanan elektrik kesintilerine tepki gösteren ilçe sakinlerinden Muhammed Oral, Kürtçe yaptığı konuşmasında şunları söyledi:

“Biz elektrik yüzü görmüyoruz, elektrik olmadığı için suyumuz da yok. Başımızı yıkayacak sıcak su yok, elektrik olmadığı için su dinamosu ve elektronik eşyalarımız çalışmıyor. Büyük sıkıntılar yaşıyoruz, ne su ne de elektrik görüyoruz. Yılın 12 ayı bu sıkıntıları yaşıyoruz. Bir gün elektrik var, 4 gün yok, bir saat var, 23 saat yok. Bizler faturalarımızı seve seve ödüyoruz. Faturamızı ödediğimiz için elektrikleri kesme gibi bir hakları yok ki. Bizlere bu cezayı neden veriyorlar. Bizlere neden bu işkenceyi çektiriyorlar.”

“Elektrik kesintileri yüzünden bulanıma girmişiz”

Mahallenin uzun zamandır devam elektrik sorununun bulunduğunu aktaran Süleyman Öncel de son bir haftadır elektrik yüzü görmediklerini belirtti. Öncel, “Günde bazen bir dakika geliyor, sonra da gidiş o gidiş. Bizim de kimsemiz yok, ilgilenen kimse yok. Biz söyleyince de para etmiyor. Ne yapacağımızı bilemiyoruz. Bu mahalle karanlığa gömülmüş, terk edilmiş. Elektrik yüzünden bulanıma girmişiz, bir birimizi öldürecek seviyeye gelmişiz. Biz sadece elektriğin verilmesini istiyoruz, başka bir şey istemiyoruz. Elektrik sorunundan başka bir sorunumuz yok. Her ay gelip 120 TL yazıp gidiyorlar, saate bile bakmıyorlar. Faturanın üzerinden bir gün bile geçse faiz atıyorlar üstüne.” dedi.

“Elektrik yüzü görmüyoruz ve sürekli karanlıktayız”

Yaşadıkları mağduriyetin giderilmesini isteyen mahalle sakinlerinden Mehmet Hadi Cengiz, “Mezopotamya Mahallesi halkı olarak; elektrik yönünden çok büyük sorunlarımız var. Hiç elektrik gelmiyor, elektrik yüzü görmüyoruz. Mahalle halkı herkes faturalarını ve borcunu ödüyor. Ancak millet elektrik görmüyor ve bu sebeplerden dolayı bizim çok büyük sıkıntılarımız var. Dicle EDAŞ’ın bir an önce bu soruna el atması ve çözüm bulması gerekiyor. Bir proje üretmesi gerekiyor. Mahalleli olarak sürekli karanlıktayız. Senenin 12 ayı elektrik göremiyoruz. Bu yüzden halk olarak çok mağduruz. Dicle EDAŞ’ın bunu görmesi lazım ve bu mağduriyetimizin bir an önce giderilmesini istiyoruz.” dedi.

“Milleti karanlıkta bırakmakla olmuyor”

İlçede genel bir elektrik sıkıntısının bulunduğunu ve sorunun kaçak elektrik kullanımından kaynaklanmadığını ifade eden başka bir mahalleli Yaşar Başçı da halk olarak üzerlerine düşen görevi yaparak faturalarını zamanında ödediklerini kaydetti. Başçı, “Dicle EDAŞ burada bir proje üretmiyor. Sadece milletin arasına girip büyük meblağlarla ceza kesip milletten para topluyorlar. Mademki milletten para topluyorsunuz, o zaman düzgün bir proje üretin ve bu milleti de elektriksiz bırakmayın. Bu kışın ortasında kiminin çoluk çocuğu var, yazık değil mi? Bu kesintiler bir saatlik iş değil, 3,4, 5,6, 7 saatlik kesintiler oluyor. Bu halka zulümdür. Bir haftadır karanlıktayız, böyle milleti karanlıkta bırakmakla olmuyor. Bu şehir sahipsizdir. Tüm yollar köstebek yuvası olmuş, elektrik desen zaten yok. Sorunlara doğru düzgün bir proje üretilmiyor. Gelsinler doğru dürüst bir proje üretsinler, gerekirse saatleri dışarıya alsınlar. Elbette haklarını istesinler, ama kendi kendilerine ceza vermesinler.” diye konuştu.

“Batıdaki bir fabrika 20 köy kadar elektrik harcıyor”

Batıda binlerce fabrikanın bulunduğunu ve her bir fabrikanın 20 köy kadar elektrik harcadığını dile getiren Başçı, şunları söyledi: “Güneydoğu'da elektrik kaçağı var diyorlar. Bu yalandır. Bakınız bu bölgede bir fabrika var mı? Yok. Batıda binlerce fabrika var ve her bir fabrika 20 köy kadar elektrik harcıyor.  Burada fabrika var mı? Yok. 1993 Toros araçları gibi 34 plakalı Sembol araçlarla mahalleye giriyorlar, açık kapıyı görünce de hemen dalıyorlar ve 3, 5, 10 milyar ceza kesiyorlar. Kapıyı açmazsan bile direk adrese cezayı gönderiyor. Zaten herkes kaçak kullanıyor diye cezayı eve gönderiyorlar. Şimdi sen devlet olarak kurum olarak bir çare ürettin mi? Bu millete ne çare ürettiğiniz. Ceza ile tehdit ile olmuyor, sizin çözüm üretmeniz lazım. Bu çözümden sonra millete yardımcı olacaksınız. Milleti resmen DEDAŞ terörüne terk etmiş bu devlet. Bu böyle olmuyor, bir an önce bir çare bulunmasını istiyoruz.” (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.