'Geçici' çalışan depremzedeler işsizlikle karşı karşıya

'Geçici' çalışan depremzedeler işsizlikle karşı karşıya
6 Şubat depremleriyle bir gece bütün hayatları yerle bir olan depremzedeler iş bulma sorunu yaşıyor. TYP ile çalışanlar ise 'geçici' şartların kendilerini endişelendirdiğini vurguluyor.

6 Şubat Maraş merkezli depremlerin üzerinden 14 ay geçti ancak depremin etkilediği illerde konut ve işsizlik sorunu için hala kalıcı bir çözüm üretilmedi.

Deprem ile iş alanlarını kaybedenlerin büyük bir kısmı için tek seçenek İŞKUR’un Toplum Yararına Programı (TYP) olurken uygulamanın 'geçici' olması depremzedeler için endişe yaratıyor.

'YETER Kİ KALICI İŞİMİZ OLSUN'

Cumhuriyet'ten Çağdaş Bayraktar'a konuşan TYP kapsamında konteyner kentlerde, belediyelerde ve okullarda işçi statüsünde çalışanlar, "Yeter ki kalıcı işimiz olsun" diyor.

"Tanımımız temizlik personeli olsa da birçok işi yapıyoruz. Bu da sorun değil, yeter ki kalıcı işimiz olsun" diyen D.Ö., sözlerine şöyle devam etti: "Örneğin birinci etapta işe girenlerin sözleşmesi 19 Mayıs 2024’te, ikinci etap girenlerin sözleşmesi ise 30 Haziran 2024’te bitiyor. Her sözleşme sonunda ‘Acaba bir daha uzatılacak mı’ endişesi yaşıyoruz."

Depremde eşini, evini ve işyerini kaybeden S.S. ise “Zaten birçok sorunla ve bilinmezlikle karşı karşıyayız. En azından iş konusunda kaygı yaşamamak için TYP’lilerin kadroya alınmasını istiyoruz” dedi.

‘GÖÇ EDECEKLER’

“TYP uygulamasının faydalı olduğunu görüyoruz. Ancak uygulamadaki dokuz ay gibi geçici sürelerin belirlenmesi ve güvencesizlik ortamının oluşması yurttaşlarımız için hayati sorun oluşturuyor” diyen CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara ise “İçlerinde yüksekokul mezunlarının da bulunduğu çok sayıda kişinin Hatay’ın her bir köşesinde bu program dahilindeki katkılarına şahidiz” ifadelerini kullandı.

Kara, sözlerine şöyle devam etti:

“Üzerinde en çok durduğumuz konulardan bir tanesi de göç ve demografi. Eğer yurttaşlarımız program sonrasında iş bulamazsa mecburen başka kentlere göç etmek zorunda kalacaklar. Kendilerini geri döndürmek oldukça güç olacak. Bu yüzden ivedilikle yeni düzenlemeler yapılmalı, halihazırda cari dönemde program dahilinde çalışan yurttaşlarımıza şeffaf ve açık süreçler işletilerek kadro verilmelidir.”

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.