Dolar güne rekorla başladı

Dolar güne rekorla başladı
Suriye'de ABD ile Türkiye arasında gerilim yükselirken dolar/TL güne 27,76'lık yeni tarihi zirve ile başladı.

Bu sabah dolar/TL’de 27,76, Euro/TL’de 29,29 seviyeleri görüldü.

TL, dolar karşısında yılbaşından beri yüzde 32,2 değer kaybetti. Kur üzerinde kontrolün gevşediği haziran ayından bu yana TL’nin değer kaybı yüzde 25 seviyesinde.

Son bir ayda dolar/TL kurunda yüzde 3’ü aşan yükseliş kaydedildi.

Piyasalarda bugün ABD’de istihdam verileri takip edilecek.

İç veri gündeminde eylül ayı Hazine nakit dengesi yer alırken geçen ay ABD’de, bu hafta Londra’da düzenlenen uluslararası yatırımcı toplantılarının zamanla yabancı girişlerine nasıl bir etki yaratacağı izleniyor.

FAİZ ADIMI

Merkez Bankası (TCMB) dün reeskont kredilerinin maliyetini düşüren, firma başı limitleri ve yararlanabilecek ihracatçı firma sayısını artıran düzenlemeye gitti.

Bankacılar maliyetler dahil mevcut yüzde 43-45 civarında kullandırılan ilgili kredilerin toplam maliyetinin yeni adım sonrası yüzde 30’a düşeceğini hesapladı.

Yeni adım ile, net ihracat kavramına yönelik hesaplamalarda, firmaların yatırım malı ithalatı dışarıda bırakılarak yararlanabilecek firma sayısı da belirgin artırıldı. TCMB daha önce de bu kredilerin günlük limitlerini 10 kat artırmış; yüzde 30 ek döviz satışı ve döviz satın almama taahhütleri de kaldırmıştı.

ULUSLARARASI GÖRÜŞMELER

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve TCMB Başkanı Gaye Erkan, önümüzdeki hafta Dünya Bankası-IMF yıllık toplantıları için Fas’ın Marakeş kentinde olacaklar.

Erkan’ın Fas programında Blackrock, JPMorgan, Deutsche Bank ve diğer merkez bankası başkanları ile görüşmeler yer alıyor. Şimşek, 19 Ekim’de ise Paris’te yatırımcı toplantılarına katılacak. Ekonomi yönetimi ay sonunda Körfez ve yıl bitmeden Asya ziyaretlerini gerçekleştirmeyi de planlıyor.

Ekonomi yönetimi bu görüşmelerde ekonomi programlarını anlatarak yıllardır süren yabancı yatırım çıkışını tersine çevirmeyi hedeflerken yabancı yatırımcıların da son dönemde Türkiye piyasalarına ilgisi artıyor.

KÜRESEL PİYASALAR

Küresel piyasalarda dolar kazanımlarını artırarak 12. haftalık yükselişe doğru ilerledi. Piyasalar, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faizlere dair sıkılaştırma yanlısı mesajlarının değişip değişmeyeceğini görmek için tarım dışı istihdam verilerini bekliyor.

ABD tarım dışı istihdam verilerinin beklentileri aşması halinde faizlerin uzun bir süre yüksek kalacağı varsayımıyla yapılan fiyatlamaların devam edeceği düşünülüyor.

Petrol fiyatlarındaki düşüş ise piyasaları rahatlatan bir unsur oldu. Brent ham petrolü vadeli kontratları varil başına 84,50 dolara geriledi. Bu seviye, geçen hafta kaydedilen 11 ayın zirvesinin yaklaşık yüzde 13 altında. (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.