12. Kalkınma Planı Meclis'ten geçti

12. Kalkınma Planı Meclis'ten geçti
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 2024 yılı Merkezi Yönetim Bütçesi’ne ilişkin sunumda bulundu.

Bakan Şimşek’in Türkiye’nin 2024 yılında 11 trilyon 89 milyar lira giderleri olmasına karşın 8 trilyon 437 milyar 100 milyon lira gelirleri olduğunu belirterek, yüzde 6,4’lük bütçe açığı öngördüklerini söyledi.

Şimşek, 2024 yılında bütçe gelirleri yüzde 71,1 artışla 8,44 trilyon lira, vergi gelirleri yüzde 73,5 artışla 7,41 trilyon lira ve vergi dışı gelirlerini ise yüzde 56,2 artışla 1,03 trilyon lira tahmin ettiklerini açıkladı.

Şimşek’in yeni vergi düzenlemesi açıkladığı 2024 yılı bütçe sunumunda Türkiye’nin gelirleri vergiler ağırlıklı oldu.

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, bütçe sunumunda, vergi düzenlemelerinde adalet, eşitlik, öngörülebilirlik ve şeffaflık ilkeleri dikkate alınarak, vergi tabanını genişletmek ve gönüllü uyumu arttırmak için çalışmalara devam edeceklerini dile getirdi.

Yeni vergi düzenlemesi hazırlığı yapıldığını açıklayan Şimşek, şunları söyledi:

“Bu ilkelere ve mali disipline bağlı kalarak, kalkınmanın, istihdamın, sosyal politikaların ve ihracatın desteklenmesi, yatırım ortamının iyileştirilmesi ve rekabet gücünün arttırılması, gelir politikalarımızın temel eksenini oluşturacaktır. Anlaşılabilir, kolay uygulanabilir, güncel gereksinimleri karşılayan bir vergi yapısının oluşturulması, dolaysız vergilerin bütçe içindeki payının arttırılması temel amacımızdır. Etkin olmayan istisna, muafiyet ve indirimlerin kaldırılması hususunda kapsamlı bir çalışma yürütüyoruz. Bu kapsamda temel vergi kanunlarını gözden geçiriyoruz. Program döneminde çalışmalarımızı Meclisimizin takdirine sunacağız” ifadesini kullandı.

Bütçe sunumunda çalışanları ve emeklileri enflasyona ezdirmediklerini söyleyen Şimşek, “En düşük emekli aylığını 7 bin 500 liraya çıkardık. Ayrıca emeklilerin bayram ikramiyelerini bin 100 liradan 2 bin liraya yükselttik. Emeklilerimize Kasım ayında da tek sefere mahsus olarak 5 bin lira ilave ödeme yapacağız. Asgari ücreti de 2023 yılında enflasyonun üzerinde yüzde 107,3 oranında artırdık. Özetle, çalışanlarımızı ve emeklilerimizi enflasyona ezdirmedik ve bundan sonra da ezdirmeyeceğiz” dedi. (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.