“Eğitimde liyakat sorunu var”

“Eğitimde liyakat sorunu var”
2019-2020 faaliyet raporu açıklayan İl Milli Eğitim Müdürü Doç. Dr. Feysel Taşçıer, Diyarbakır’ın eğitimde son 10 yıllık birikimden kaynaklı sorunları...

2019-2020 faaliyet raporu açıklayan İl Milli Eğitim Müdürü Doç. Dr. Feysel Taşçıer, Diyarbakır’ın eğitimde son 10 yıllık birikimden kaynaklı sorunları olduğunu ve Diyarbakır’ın eğitimde arzulanan yerde olmadığını söyledi. Eğitim alanında yaşanan sorunların hayatın her alanını etkilediğini belirten Taşçıer, “Özelikle kadrolar noktasında ciddi liyakat sorunu var. Biz sorunları düzeltmek için bu sene büyük çaba sarf edeceğiz” dedi

Süleyman ERGÜN

DİYARBAKIR YENİGÜN - Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürü Doç. Dr. Feysel Taşçıer, 2019-2020 eğitim öğretim yılı faaliyet raporunu açıkladı. Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti'nde düzenlenen toplantıya Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürü Doç. Dr. Feysel Taşçıer, müdür yardımcıları, yöneticiler ve basın mensupları katıldı. Toplantıda Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 2019-2020 faaliyet raporu açıklandı. 5 başlık altında açıklanan raporda, akademik durum, insan kaynakları, destekleme ve yetiştirme kursları düzenlemesi, meslek ve teknik okulların üretim kabiliyetinin hayata geçirilmesi ve 2019-2020 eğitim ve öğretim yılı projeleri başlıkları yer aldı.

Toplantıda konuşan Doç. Dr. Taşçıer, Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hasan Basri Güzeloğlu başkanlığında kent genelinde bulunan 180 okul müdürü ile beraber çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek, şunları söyledi:

"LGS eylem planında, özellikle hafta sonu kurslarımızın okullarımızda müdürlerimizin kontrolü ve şube müdürlerimizin denetimi ile çok sıkı takip edeceğiz. İlde 20 yöneticimizin her birine 20 okulu zimmetliyoruz, hazırladığımız rehberlik ve izlenimi yönetmesi doğrultusunda raporlayacak. Yöneticilerimiz baskın türü olmayıp denetlemenin sağlıklı olması için ve ortamında daha sağlıklı denetlememiz için bunu yapacağız. Habersiz öğretimin olduğu günlerde gidecek, okulların öğretmen odasından lavabolarına kadar denetimleri titizlikle yapılacak.”

Diyarbakır’ın Avrupa Birliği’nin desteklediği projelerde son derece geri olduğuna vurgu yapan Doç. Dr. Taşçıer,“Valimizin talimatı ve desteği ile üniversite iş birliği ile ilk defa ilimizde bilim fuarına ev sahipliği yapmak istiyoruz. Eğer bunu başarabilirsek Diyarbakır için, proje eksenli fuarlar, festivaller ve yarışmalara Diyarbakır’ın ev sahipliği yapmasını istiyoruz" dedi.

“Diyarbakır eğitimde arzulanan yerde değil”

Diyarbakır’ın eğitim açısından arzulanan yerde olmadığını belirten Doç. Dr. Taşçıer, bunun son 10 yıllık birikimden kaynaklı sorunlar olduğunu söyledi. Bunun aşılması için çalışmalara başladıklarını ve zaman alacağını ifade eden Taşçıer, “60-70’lerde puanlar ilimiz açısından iyi değil. Eğitimde liyakat sorunu var. Toplumsal olarak eğitimi eğitimciye bırakmalıyız. Eğitim alanında yaşanan sorunlar aslında hayatın her alanını etkiliyor. Özelikle kadrolar noktasında ciddi liyakat sorunu var. Biz sorunları düzeltmek için bu sene büyük çaba sarf edeceğiz” diye konuştu.

“Blok ders uygulaması kaldırılacak”

Eğitim alanında önemli değişiklikler yapılacağının altını çizen Taşçıer, özellikle motivisyaon sorunun önüne geçmek için blok ders uygulamasının kaldırılacağını söyledi. Taşçıer, "Bununla birlikte zil uygulamasını da kaldıracağız. Öğretmenlerle öğrenciler aynı zil ile derse girecek. Telefon kullanımına da son vereceğiz. Bunu da öğrencilerimizin derslere konstantre olması için yapacağız” ifadelerini kullandı.

“Liyakat sorununu aşmamız gerekiyor”

Öğretmen ve okul müdürleri tercihlerinde de yeni bir uygulamayı başlattıklarını dile getirten İl Milli Eğitim Müdürü Doç. Dr. FeyselTaşçıer, “Öğretmenlerimizin seçilmesinde tercih edilmesinde bu liyakat sorununu aşmamız gerekiyor. Bu sene ilk defa bakanlığın net talimatları doğrultusunda yazılı sınavda ne puan aldıysa biz mülakata da aynı puanı verdik. Biz dedik ki artık torpil yok, kimse asansöre binmeyecek. Biz bunu uyguladık ve deklare ettik. Bu konuda geri adım atmayacağız. Ayak oyunlarına izin vermeyeceğiz” diye belirtti.

“Denetimlere bende katılacağım”

Doç. Dr. Taşçıer, okullarda yaşanan temizlik sorunları, kantin sorunları gibi sorunlara ilişkin de önemli denetim mekanizması oluşturduklarını söyledi. Bu yılın denetim yılı olacağını ifade eden Taşçıer, Diyarbakır'ı eğitimde ön sıralara yükseltmek için büyük bir çaba sarf edeceklerini ve kendisinin de denetimlere çıkacağını vurguladı.

Daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Taşçıer, okullardaki zorunlu kıyafet uygulaması ve belli firmalar üzerinden kıyafetlerin satılması iddiaları ile ilgili olarak, “4 yılda bir yapılan anketlerle okul kıyafetleri belirleniyor. Bu gibi beyanlar ve bu şekilde kıyafetlerin tek firma üzerinden satılıyor olması ticari ahlaka uygun değil” dedi.

Kantinlerde satılan gıdalar ve 40 dakikalık beslenme arasının öğrenciler üzerinde olumsuz etkiler yarattığı ile ilgili soruya, “Bu yıl Bakanlık olarak kantinlerde logolu ürün satışını başlatacağız. Farklı alternatifleri Okul Aile Birlikleri ve okul yönetimleri ve İl Müdürlüğümüz birlikte oluşturabilir” şeklinde cevap verdi.

“Eğitim bir ekosistemdir”

Diyarbakır’ın 505 bin öğrenci ve yıllık 40 bin mezun verdiğini belirterek, kentte öğretmen açığı olmadığını, motivasyon sorunu olduğunu belirterek, “Eğitim bir ekosistemdir. Kentte 20 bin civarında çocuk madde bağımlılığı konusunda risk altında ve bizim tespitlerimize göre, 930 sokak çocuğu var. Otistik ya da bilişsel anlamda artan bir nüfus profili ile karşı karşıyayız. Tüm bunlarla ilgili de çalışmalarımız var. Bize göre eğitim vasatsa her şey vasattır. Bu anlayışla çalışmalarımızı geniş bir yelpazede yapacağız” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.