"Dicle üniversitesi suç işliyor"

"Dicle üniversitesi suç işliyor"
DTSO Başkanı Mehmet Kaya, Dicle Üniversitesi’nin tıbbı sarf malzemesi alımının ihale bedellerini firmalara ödemeyerek suç işlediğini söyledi. Kaya,...

DTSO Başkanı Mehmet Kaya, Dicle Üniversitesi’nin tıbbı sarf malzemesi alımının ihale bedellerini firmalara ödemeyerek suç işlediğini söyledi. Kaya, haksız ve hukuka aykırı bir yöntemle alacakları ödenmeyen firmaların “Hak ettikleri alacaklarının ivedilikle ödenmemesi durumunda ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunacağımızı kamuoyunun bilgisine sunuyor, ilgili tüm kurum ve kuruluş yetkililerini göreve davet ediyoruz” dedi.

Remziye ÇELİK

DİYARBAKIR YENİGÜN -Dicle Üniversitesi’nin (D.Ü.) ihaleye çıkardığı tıbbi sarf malzemelerinin ihalesini kazanan firmalara ödenek yokluğu nedeniyle ödeme yapmamasına Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’ndan (DTSO) tepki geldi. Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan DTSO Başkanı Mehmet Kaya, Dicle Üniversitesi’nin yaptığı ihaleyle temin ettiği tıbbı sarf malzemesinin ihale bedellerinin ilgili firmalara ödenmemesini suç olarak niteledi. Kaya, açıklamasında, "Dicle Üniversitesi’nin yetkilileri gerçekleştirdikleri tıbbi sarf malzemesi alım ihalelerinin bedelini ilgili firmalara ödemeyerek yasaları açıkça ihlal etmektedirler" ifadelerini kullandı.

“Ödeneği bulunmayan hiçbir iş ihaleye çıkılamaz”

Dicle Üniversitesi yetkilerinin “ödeneği bulunmayan hiçbir iş ihaleye çıkılamaz” yasasına aykırı davrandığını ifade eden Mehmet Kaya, açıkça suç işlendiğinin altını çizdi. Kaya; “Dicle Üniversitesinin yetkilileri gerçekleştirdikleri tıbbi sarf malzemesi alım ihalelerinin bedelini ilgili firmalara ödemeyerek yasaları açıkça ihlal etmektedirler.

Ekonomik sıkıntıları gerekçe göstererek alımını yapmış olduğu tıbbi/medikal sarf malzemelerin ödemelerini yapmayan üniversite yönetimi, 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 5. Maddesinde belirtilen “Ödeneği bulunmayan hiçbir iş için ihaleye çıkılamaz” ile 4 Mart 2009 tarih ve 27159 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 4. Maddesinde belirlenmiş olan “Ödeneği bulunmayan hiçbir iş için ihaleye çıkılamaz” amir hükümlerine aykırı davranarak açıkça suç işlemektedir” dedi.

“Dar boğaza rağmen sorumluluklarını yerine getirmektedirler”

İldeki iş insanlarının ekonomik dar boğaza rağmen Dicle Üniversitesi’ne mal ve hizmet teminini eksiksiz yaptığını söyleyen Kaya; “İlimizin saygın iş insanları içerisinde bulundukları ekonomik darboğaza rağmen başta Dicle Üniversitesi hastaneleri olmak üzere, kamu kurumlarına mal ve hizmet temininde üzerlerine düşen tüm sorumlulukları eksiksiz yerine getirmektedirler. Bu iş insanlarımız 2017 yılından bu yana kamudan alacaklarını tahsil edemedikleri halde hizmetlerin aksamaması için her türlü fedakârlığı göstermişlerdir. Buna karşılık üniversite yetkililerinin firma alacaklarını ödemediği gibi, iş insanlarımızı töhmet altında bırakacak yanlış ve yönlendirici bilgileri kamuoyu ile paylaşmaları ise kabul edilebilir bir durum değildir” diye konuştu.

“Yetkililer, alacakları ödenek yetersizliği gerekçesiyle ertelemektedir”

Hastane yetkililerinin özel sektör alacaklarını ödenek yetersizliği gerekçesiyle ertelediğini söyleyen Kaya, Hastane yetkilileri öncelikle kendi kadrolarının “Döner Sermaye Katkı Payı” ödemelerini yapmakta, özel sektörün alacaklarını ise ödenek yetersizliği gerekçesiyle ertelemektedir. Önceliği kendi kadrolarının ek ödeneklerine veren bir yönetim anlayışının izahı mümkün değildir. Ödenek yetersizliği gerekçesinin ardına sığınarak alacaklı firmaların ödemelerini yapmamak açık bir aymazlıktır. Bu durum hem alacaklı firmaları ekonomik krize sokmakta, hem de tıbbi malzeme teminindeki aksaklıklarla hastaların hizmet alımını sekteye uğratarak çift yönlü mağduriyet yaratmaktadır” ifadelerini kullandı.

“Suç duyurusunda bulunacağız”

Dicle Üniversitesi yönetiminin benzer durumun çevre il üniversitelerinde yaşandığını savunmasını yaptığını ifade eden Kaya, bu tür gerekçelerin kabul edilemeyeceğini söyledi. Bu durum için yetkililer hakkında suç duyurunda bulunacaklarını belirten Kaya; “İhale sözleşmelerinde açıkça belirtilen şartları ihlal ederek ödemeleri zamanında yapmayan yöneticiler benzer uygulamaların çevre illerdeki üniversitelerde de yaşandığını ileri sürmektedirler. Benzer uygulamaların çevre illerdeki üniversitelerde de yaşandığını ileri süren yetkililer bilmelidirler ki bu tür bir gerekçe kabul edilebilir bir gerekçe olmayacağı gibi, çevre illerdeki üniversite hastaneleri öncelikle firma alacaklarını ödemektedirler. Ayrıca Dicle Üniversitesinin batı illerindeki firmalardan temin ettiği tıbbi sarf malzemesi bedellerini ilgili firmalara zamanında öderken, Diyarbakır firmalarının alacaklarını ödememesi büyük haksızlık, aynı zamanda hukuksuzluktur. Bütün bu gerçeklikler göstermektedir ki, Dicle Üniversitesi hastanelerinin yöneticileri kendi basiretsizliğinin cezasını Diyarbakır’da faaliyet yürüten saygın iş insanlarımıza çektirmektedirler. Tamamen haksız ve hukuka aykırı bir yöntemle alacakları ödenmeyen firmaların hak ettikleri alacaklarının ivedilikle ödenmemesi durumunda ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunacağımızı kamuoyunun bilgisine sunuyor, ilgili tüm kurum ve kuruluş yetkililerini göreve davet ediyoruz” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.