‘Dolmabahçe mutabakatı demokratikleşmedir’

‘Dolmabahçe mutabakatı demokratikleşmedir’
Diyarbakır'da konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, çözüm süreci kapsamında 2015'te HDP ve hükümet yetkililerine Dolmabahçe'de açıkladığı...

Diyarbakır'da konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, çözüm süreci kapsamında 2015'te HDP ve hükümet yetkililerine Dolmabahçe'de açıkladığı mutabakatı hatırlattı. Buldan, "Dolmabahçe Mutabakatını inkar etmemiş olsaydınız, Rusya ile 10 madde imzalamak zorunda kalmayacaktınız. Dolmabahçe Mutabakatı, Türkiye’nin, Suriye’nin, Ortadoğu’nun demokratikleşmesi anlamına geliyordu. Ne olduysa ondan sonra oldu" dedi

DİYARBAKIR YENİGÜN– Meclis çalışmalarını üç gün süreyle boykot ederek Diyarbakır’a gelen HDP Eş Genel Başkanları ve milletvekilleri, programın son gününde Dağkapı Meydanı’nda halkla buluştu.  Dağkapı Meydanı’nı polis ekipleri geniş güvenlik önlemleri aldı. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’ın burada yaptığı konuşmanın satır başları şöyle: şöyle:

‘Kürt halkı yüzyıldır biat etmedi’

“Üç gündür HDP milletvekilleri, yöneticileri ve halkımızla birlikte Amed’te, bu sokaklardaydı. Hem kayyım hem tutuklama hem tecrit hem de savaş politikalarına karşı parlamentodan çıktık. Parlamentoya ara verdik. Burada halkımızla birlikte bize karşı uygulanan zulme, baskılara, bütün müdahalelere karşı tepki vermek üzere buradayız. Biliyoruz ki yıllardır, yüz yıllardır ülkeyi yönetenler, sürekli Kürtleri ezdiler, inkar ettiler, yok saydılar. Her türlü baskı politikalarıyla ezmeye çalıştılar. Bugün Kürtlere yaşama hakkı bile tanımayanlar, Suriye topraklarına savaş açarak, Kürt halkını Suriye topraklarından çıkarmaya çalışanlar. Kürt halkı yüz yıllardır sizin politikalarınıza diz çökmedi biat etmedi.  Bugünden itibaren de sizlerin hiçbir zulmünüze biat etmeyeceğiz, diz çökmeyeceğiz. Öldürülen Kürt, ezilen Kürt, yok sayılan Kürt, seçilen ama görevini yerine getirtmediğiniz Kürt, tutuklanan Kürt, cezaevine gönderilen Kürt, her türlü baskıya maruz kalan yine Kürt. Bugün Kürtlerle düşmanlığımız yok diyenler, Kürtlerle sorunumuz yok diyenler, vicdanlarını sorgulasınlar. Kürtlere her türlü zulmü yapacaksınız, seçilmişleri cezaevine göndereceksiniz, Kürt halkının her türlü kazanımını gasp etmeye çalışacaksınız ama ‘Kürtlerle bir sorunumuz yok’ diyeceksiniz. Yarın bu meydana sandık kurulsa, Amed halkı bir kez daha kendi iradesine sahip çıkacaktır.”

 “Ne olduysa Dolmabahçe Mutabakatı’ndan sonra oldu”

“Suriye topraklarına yapılan müdahalenin, savaşın yanlış olduğunu, Suriye topraklarında yasayan halkların barış içerisinde kardeşçe yaşadıklarını, kimseye zararlarının olmadığını birçok kez söyledik. Oraya gitmeyin, müdahale etmeyin dedik. Bu savaş politikası yanlıştır dedik. Halkları, Kürt halkını, Suriye halklarını Suriye topraklarından çıkarmayın dedik. 8 yıldır, Efrîn başta olmak üzere Suriye topraklarının bütün kazanımlarına yönelik her tülü müdahaleyi yaptınız. Geldiğiniz nokta Rusya ile 10 maddelik mutabakat oldu. 2015 yılında Dolmabahçe Mutabakatını inkar etmemiş olsaydınız, Rusya ile 10 madde imzalamak zorunda kalmayacaktınız. Dolmabahçe Mutabakatı, Türkiye’nin, Suriye’nin, Ortadoğu’nun demokratikleşmesi anlamına geliyordu. Sayın Öcalan’ın devlet heyetiyle birlikte hazırladığı mutabakatı, Türkiye ve Ortadoğu halklarına çok gördünüz. Ne olduysa ondan sonra oldu. Savaş ve çatışma süreciyle birlikte güvenlikçi politikaları önünüze koydunuz. Her türlü zulmü yapmaya devam ettiniz.”

‘Sürecin kazananı Türkiye halkları olacaktır’

“Amed’te halkın seçtiği Sayın Selçuk Mızraklı başta olmak üzere kentin yiğit evlatlarını cezaevine koydunuz. Gültan Kışanak, Selahattin Demirtaş cezaevinde. Onları cezaevine koydunuz, ardından hemen kurulan sandıklarda yine halkın iradesi kazandı. Bu yanlıştan bir an önce vazgeçmenizi, savaşla değil, Kürtlerle müzakereyi ve diyalogu esas almanızı bekliyoruz. Bu ülke hem Kürtlerin hem Türkiye halklarının ülkesidir. Herkesin birbirine saygı ve sevgiyle yaklaşması gerekiyor. Bu sürecin mutlaka kazananı olacaktır. Bu sürecin kazanını mutlaka Kürtler ve Türkiye halkları olacaktır.”

‘Suriye topraklarını terk edin’

Buldan, konuşmasının sonunda, “Suriye’ye başlatılan savaştan bir an önce vazgeçilmesi ve orada oluşturulan güvenli bölgeden çıkılması, Suriye topraklarının Suriye halklarına teslim edilmesi gerekiyor” dedi. Türkiye ve Suriye halklarının barışa ve demokrasiye ihtiyacı olduğunu vurgulayan Buldan, konuşmasını şu sözlerle tamamladı:

“Nerede, ne zaman, halkımız, halklarımız zarar görürse, mağdur olursa biz oradayız. Onların yanında olmaya devam edeceğiz. Bu zulüm bitecek. Bu devran bitecek. AKP son demlerini yaşıyor. Yarın bu ülkede sandık kurulsa, AKP iktidarını kaybetmiş olacak. Bu ülke halklarındır. Kürtlerindir, Türklerindir, Alevilerindir, Araplarındır, Çerkeslerindir. Barış ve kardeşlik içerisinde yaşayacağımız günler yakındır. Direne direne kazanacağız.” Buldan’ın açıklaması ardından oturma eylemine geçildi. Oturma eylemi sırasında sloganlar atıldı, şarkılar söylendi. Oturma eyleminin ardından HDP’nin Diyarbakır programı son buldu. (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.