Diyarbakırlıların asgari ücret yorumu: “Yeni zamlar yapılmazsa asgari ücret kötü değil”

Diyarbakırlıların asgari ücret yorumu: “Yeni zamlar yapılmazsa asgari ücret kötü değil”
Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2019 yılı için asgari ücretin 2 bin 20 TL olduğunu açıkladı. Diyarbakırlılar, yeni zamların gelmemesi halinde 2 bin 20...

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2019 yılı için asgari ücretin 2 bin 20 TL olduğunu açıkladı. Diyarbakırlılar, yeni zamların gelmemesi halinde 2 bin 20 TL olan asgari ücretin kötü bir rakam olmadığının altını çiziyor.

Remziye Çelik/Rıdvan Kösen/Yenigün Özel

DİYARBAKIR YENİGÜN - Milyonlarca vatandaşın merakla beklediği yeni asgari ücret, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından açıklandı. Selçuk, 2019 yılı için asgari ücretin 2 bin 20 TL olduğunu açıkladı. Böylelikle asgari ücret 2019 yılı için brüt 2 bin 558 TL net 2 bin 20 TL olarak belirlendi. Biz de asgari ücrete yapılan zammı Diyarbakırlılara sorduk. Diyarbakırlılar, asgari ücrete yapılan zamdan çok memnun olmasa da 2 bin 20 TL’lik yeni rakamın rahatlatıcı bir miktar olduğunu vurguladı.

“Zamlar asgari ücreti niteliksiz kılar”

Asgari ücrete olan zammı yeterli olmadığını ama var olan rakamlara göre kötü bir rakam olmadığını ifade eden Tuncay Babrak sözlerine şu şekilde devam etti; “Yeni asgari ücreti çokta yeterli bulmasam da bence açıklanan rakam fena değil. Asgari ücretin 2 bin 20 TL olmasından sonra şimdi de merak edilen şey zamların devam edip etmeyeceğidir. Geçtiğimiz aylarda bilindiği gibi elektrik ve doğalgaza üç kez art arda zam geldi. Daha önce asgari ücret bin 600 TL iken bir emekçi kira ve masrafları çıkardığında geriye kalan para ile geçimini çok zor karşılıyordu. Şimdi yeni asgari ücret kötü bir rakam değil. Asıl belirleyici olacak olan nokta önümüzdeki aylarda hayat pahalılığının artıp artmayacağıdır. Eğer zamlar devam ederse asgari ücret yine niteliksiz bir hal alır.”

“Rahatlatıcı Bir Rakam”

Asgari ücret ile çalışan Bahattin Şireci, asgari ücretin Diyarbakır şartlarında rahatlatıcı bir rakam olduğunu söyledi. Şireci; “Aslında düşük ama bin 600 TL’ye göre rahatlatıcı bir rakam.  Şimdi 4 çocuğu olan biri günde çocuğuna en az 5 TL veriyor. Bunu 4 çocuğa çarparsak günde 20 TL ayda 600 TL ediyor. Buna doğalgaz elektriği ve su faturaları ve okul masrafları olsun özel gün masrafları olsun bu rakamın yeteceği kanaatinde değilim. Diyarbakır şartlarında her ne kadar rahatlatıcı bir rakam olsa da yaşam koşullarının pahalı olduğu büyük şehirlerde düşük bir rakam olarak duruyor. 2 bin 200 TL ve üzeri olmasını beklerdim ama geçen sene asgari ücrete olan zammı göz önünde tutarsak ideal bir rakamdır” dedi.

“Zamlar olmasa 2 bin 20 TL yeterli”

Yeni zamların yapılmaması halinde 2 bin 20 TL’lik asgari ücretin yeterli olacağını belirten Ferhat isimli genç sözlerini şöyle sürdürdü; “Üç çocuk babasıyım ve ev kiram 450 lira. Bugün Türkiye’de 20 milyona yakın yoksul bir kesim yaşıyor ve bunların çoğu kiracı. 2 bin 20 TL ile üç çocuğumu geçindiremiyorum. Okul koşullarını, eğitim koşullarını göz önünde bulundurursak. En kötü örneği ben boğazımdan kısıyorum ve hala sıkıntılarımı gideremiyorum. Sadece kendimi düşünmüyorum. Kendimden çok insanlarımızı düşünüyorum. Biz iki bin 500 lira olacağını düşünüyorduk. Gerçekten de bunu bekliyorduk. Çünkü insanların rahat etmesi lazım. Faizler oluyor, zamlar üst üste geliyor. Asgari ücret üç bin de olsa bir o kadar da zam gelir. İşçi kesimi yine alt seviyelere düşüyor. Zamlar olmasa 2 bin 20 TL yeterli. Örneğin kaleme yüzde on sekiz KDV gelmiş. 1 liralık kalem 3 lira olmuş. Biz bunu değerlendiriyoruz.  Devlet büyüklerine çağrıda bulunuyoruz. 2 bin 20 TL söz konusu değil. Çünkü zamlar sürekli var. Bizim çağrımız, 2 bin 20 TL yerine vergilere olan zammı düşürseler daha memnun kalırız. İki bin 20 TL çocuklarımın okul masraflarını karşılamıyor. Çocuklarımın okul masraflarını ve elektrik ve kira faturasını eklediğimizde zaten 2 bin 500 TL’yi buluyor. Türkiye’de seksen milyon insanın 20 milyonu asgari ücretin altında çalışıyor. Hükümet öncelikle ‘bu yoksul kesime nasıl yardımcı olabiliriz’ diye düşünmeli.”

“Kaşıkla verip, kepçeyle alıyorlar”

Asgari ücrete yapılan zammın vergilere yapılan zam ile misliyle alındığını ifade eden ev hanımı Döndü Başdoğan, zammın kendisi için bir şey ifade etmediğini şu cümlelerle belirtti; ”Asgari ücrete verilen zam gizliden alınıyor. Şu an bir alışveriş marketinden geliyorum. Hangi ürüne bakarsan ufakta olsa bir zam yapılmış durumda. Bir de bunun yılbaşı zammı var yani tabiri caizse kaşıkla veriyorlar kepçeyle alıyorlar. Yani asgari ücrete yapılan zamlar bu şekilde eritildiği için asgari ücrete yapılan zam benim için pek bir şey ifade etmiyor.

“Yeterli bir zam değil”

Yılbaşında yapılacak zamlar ile asgari ücrete yapılan zammı yetersiz bulan esnaf Serdar Karakaş, “Geçtiğimiz günlerde yapılan zamlarla beraber önümüzdeki zamları da hesaplarsak asgari ücrete olan zammı yeterli görmüyorum. Her ne kadar geçen yıla göre iki katı artış olduğu gösterilse de yeterli bir zam olduğunu düşünmüyorum 2 bin 500 liranın altında bir ailenin geçinebileceğini düşünmüyorum” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.