VİDEO HABER - Diyarbakır’da kar esareti sürüyor

VİDEO HABER - Diyarbakır’da kar esareti sürüyor
https://www.youtube.com/watch?v=qtebLmuBKPc&feature=emb_title   Diyarbakır’da önceki gün akşam saatlerinden itibaren başlayan kar yağışı,...

Diyarbakır’da önceki gün akşam saatlerinden itibaren başlayan kar yağışı, yerini donduruc  u soğuklara bıraktı. Don ve buzlanma nedeniyle eğitim öğretime bir gün daha aranın verildiği kentte oluşan sis sonucu uçak seferlerinde rötarlar oluştu. Vatandaşların yürümekte zorluk çektiği cadde ve sokaklarda temizleme çalışmaları başlatan belediye ekipleri ise,  kırsaldaki yerleşim yerlerinde de ulaşımın aksamaması için sürdürülen büyük çaba harcıyor

DİYARBAKIR YENİGÜN - Diyarbakır ve çevresinde yaklaşık 4 yıl aradan sonra etkili olan kar yağışı esarete dönüştü. Yoğun kar yağışının ardından don ve buzlanma nedeni ile eğitim öğretime iki gün ara verildi. Yoğun yağış nedeni ile birçok köy yolu ulaşıma kapanırken, sabah saatlerinde oluşan sis uçak seferlerini de etkiledi. Diyarbakır’dan İstanbul, Ankara ve İzmir seferlerini yapacak olan uçaklar, yoğun sis nedeni ile rötar yaptı. Sis nedeni ile görüş mesafesinin 50 metreye kadar düştüğü kentte sürücüler de araç ışıklarını yakıp hızlarını düşürerek ilerledi.

Vatandaş daha fazla tuzlama talep etti

Vatandaşlar ise caddelerde, yollarda ve kaldırımlarda oluşan buzlanmalar ve kar birikimi nedeniyle zor anlar yaşadıklarını belirterek, yetkililerin daha fazla tuzlama çalışmaları yapmalarını istediler. Diyarbakır’da bu denli kar yıllardır yağmadığını söyleyen Şahın Doğan, “2010’dan bu yana Diyarbakır'da esnaflık yapıyorum. Son 4 yıldan beri ilk defa bu şekilde kar yağıyor. Karın böyle yağması yollarımızı ve bizi olumsuz etkiledi. Bu noktada belediyelerimize ve yetkililerimize birçok görev düşüyor. Kar yağmasından bu yana birçok trafik kazası meydana geldi. Bu kazaların yaşanmaması için yetkililerin yollarda tuzlama yapması gerekiyor. Okulların da tatil olması ile birlikte çocukların sokaklarda oynadığını rahatlıkla görebiliyoruz. Allah muhafaza kayıp bir yerlerini kırabilirler. Özetle bütün bu sıkıntıların giderilmesi adına her tarafın kardan temizlenmesi gerekiyor” dedi.

‘Kar ve buzlanmalar yayaları çok rahatsız ediyor’

Sürücülere uyarılarda bulunan Mehmet Reşat Çelik, “Öncelikle kar Diyarbakır’ımıza sevinç ve bereket getirdi. Diyarbakır’da düşen kar, Van, Muş veya Hakkâri gibi illerde görülen yoğunluk olmadı için pek bir zarar vermez. Fakat buradan özellikle taşıt sürücü kardeşlerimizin daha dikkat etmeleri gerekiyor. Ayrıca yetkililer de mümkün mertebede tehlike arz eden yollarda tuzlama çalışmaları yapmaları gerekiyor” diye konuştu. Yollarda oluşan buzlanmalar vatandaşlara zorluk çıkardığını söyleyen Songül Elmiş de, “İlimize 3-4 yıldır yoğun kar yağmıyordu. Kar yağışının artmasıyla hem biz hem de çocuklar çok sevindi. Ayrıca karın yağmasıyla birlikte havadaki mikroplarda temizlendi. Fakat yollarda biriken kar ve buzlanmalar yayaları çok rahatsız ediyor. Caddeler ve kaldırımlar yetkililer tarafından temizlenmelidir. Yetkililere şunu anlatmak istiyoruz: Batı ileri gibi buralara da her durumda temiz bir çevre görünümü oluştursunlar. Bu noktada belediye çalışanlarına çok iş düşüyor. Bir an önce de bu tür sıkıntılara bir el atmaları gerekiyor” şeklinde konuştu.

“Sokaklarımız ve caddelerimiz temiz olsun”

Uzun süreden sonra kar yağışının sevince yol açtığını söyleyen Mehmet Şelenk, “4 yıldan beridir beklediğimiz kar geldiği çok mutluyuz.  Çünkü uzun zamandan beridir ilimize kar yağmıyordu. Kar yağışı ile birlikte ilimizde buzlanma ve kar birikimi açısından problemler yaşandı. Yetkililerden istediğimiz de buzlanmalara karşı önlem alınması ve tehlike arz eden yerlerin de tuzlanmasını istiyoruz. Çünkü tuzlama yaparak herhangi oluşabilecek herhangi bir kazayı bu şekilde önlemiş oluruz” ifadelerini kullandı. Yetkililere çağrıda bulunan Kadir Akın, “Ben esnafım. Memleketimize 4 yıl aradan sonra karın yağması bizi gerçekten çok sevindirdi. Kar yağışı sonrası oluşabilecek sıkıntılar için yetkililerden sadece bir ricamız var: yollarda oluşan buzlanmalar ve çevre düzenlemesi için çalışmalar yapsınlar. Neticede isteriz ki; sokaklarımız temiz olsun veya caddelerimiz temiz olsun.” şeklinde konuştu. Öğrencilerin ve vatandaşların yollarda rahat yürümesi için tuzlama çalışmalarının yapılması gerektiğini belirten Cahit Güç, “Uzun zamandan beridir Allah'a şükürler olsun ki beklediğimiz kar yağdı. Yetkililerden kar temizliği için ricada bulunuyoruz. Caddelerimizin ve sokaklarımızın tuzlanma yaparak temizlenmesini istiyoruz. Örneğin; bugün tatil olduğu için çocuklarımız okula gitmedi. Bundan sonra çocuklarımız okula gidecek. Kardan dolayı yoldan düşüp bir taraflarını kırmasını istemiyoruz. Sadece çocuklar değil vatandaşlar da aynı şekilde yoldan geçerken bir taraflarını kırabilirler. Bu tür olumsuz durumların yaşanmaması adına yetkilerimiz kar temizleme çalışmalarını yapsın” diye belirtti.

Cadde ve sokaklar temizleniyor

Bu arada kar yağışı ve buzlanmanın hayatı olumsuz etkilememesi için Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve Bağlar Belediyesi tarafından başlatılan çalışmalar devam ediyor. Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hasan Basri Güzeloğlu ile Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu, sürdürülen çalışmaları gece yarısı yerinde takip etti. Ekiplerden çalışmalar hakkında bilgi alan yetkililer, daha sonra diğer cadde ve sokaklarda da gece geç saatlere kadar incelemelerde bulundu.

Kartpostallık görüntüler ortaya çıktı

Öte yandan yoğun kar yağışı ile birlikte kent beyaz örtüyle kaplandı. Uzun bir aradan sonra yağan kar yağışı UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesinde yer alan Hevsel Bahçeleri, Millet Bahçesi ve surlarda kartpostallık görüntüler ortaya çıkardı. Sisin çöktüğü tarihi kent, görenleri kendine hayran bıraktı. (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.