Sayıştay’ın DBB raporu Meclis’e taşındı

Sayıştay’ın DBB raporu Meclis’e taşındı
HDP Milletvekili Dersim Dağ, Sayıştay’ın Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin hacizli hale gelen taşınmazları, ihalesiz harcamalarını, sosyal yardımlardaki...
HDP Milletvekili Dersim Dağ, Sayıştay’ın Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin hacizli hale gelen taşınmazları, ihalesiz harcamalarını, sosyal yardımlardaki usulsüzlük iddialarına ilişkin Meclis’e araştırma ve soru önergesi verdi

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ, Sayıştay’ın 2021 raporunda Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nde tespit edilen birçok usulsüzlük iddialarına ilişkin Meclis’e araştırma ve soru önergesi verdi. Mezopotamya Ajans’ta yer alan habere göre Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını için önerge veren Dağ, “Sayıştay Başkanlığı, 2021 yılına ait belediye ve belediyelere bağlı idarelerin denetim raporlarını yayınladı. Kayyım yönetimindeki Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nde yolsuzluk, rant ve kayırmacılığa dair birçok usulsüzlük yer aldı. Raporda, ağaç, çalı, bitki ve lale soğanı alımlarının, ihalesiz olarak gerçekleştirildiği, belediye tarafından kiraya verilen işyeri açma ve çalışma ruhsatı olmadan faaliyette bulunması, belediye binası dahil haczedilemez malların üzerinde haciz bulundurulması, istisna kapsamında olmayan alımların ihale yapılmaksızın gerçekleştirilmesi, minibüs hatlarının ihalesiz bir şekilde süresiz kooperatiflere verilmesi, taşınmazlar için elektrik tüketim vergisi ödenmesi ve sosyal konutlarda oturma süresine uyulmaması ve konutların bakımının yeterli yapılmaması gibi birçok usulsüzlük tespit edilmiştir” diye belirtti.

Araştırma komisyonu önerisi

Dağ, araştırma önergesi için şunları ifade etti: “Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı tarafından 2021 yılı içerisinde yeşil alanlara, orta refüjlere, parklara ve ağaçlandırma sahalarına dikilmek üzere 23 milyon 205 bin 750 TL bedel ile ağaç, çalı, bitki ve lale soğanı alındığını kaydedildiği, belediye tarafından ihtiyaç sahibi vatandaşların barınabilmesi için üretilen ve ihtiyaç sahiplerine kiralanan sosyal konutların, kiralama sözleşmesinde belirtilen süre dolmasına rağmen kullandırılmaya devam edildiği, fiziki olarak zarara uğrayan sosyal konutların tamirinin yapılmadığı belirtildiği belediyeden sosyal yardım almak isteyen vatandaşların ihtiyaç durumunu belirlemede, başvurucunun sosyal güvenlik durumu, tapu bilgileri, gelir bilgileri gibi önemli kriterlerinin sorgulanabildiği Bütünleşik Sosyal Yardım Bilgi Sisteminin (BSYS) kullanılmadığı görüldüğünü, Fen İşleri Dairesi Başkanlığı tarafından 2019-2020-2021 yılları içerisinde anahtar teslim götürü bedel ile ihale edilen ve sözleşme bedeli ile bitmesi gereken tüm işlerde iş artışı yapıldığı saptandığını belirten önergede, Sayıştay Başkanlığı’nın 2021 yılına ait belediye ve belediyelere bağlı idarelerin denetim raporunda, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nde tespit ettiği bulgulara sebep olan ihmal ve ihlallerin incelenmesi, usulsüzlüklerin belirlenerek gerekli önlemlerin alınması ve kayyım politikalarının yıkıcı faaliyetlerinin ortaya çıkması amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kurulması elzemdir.”

‘Paralar kimlere gitmektedir?’

Dağ, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya şu soruları yöneltti:

* “Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nde yapılan usulsüzlükler Bakanlığınız tarafından denetlenmekte midir? Sayıştay raporuna yansıyan usulsüzlüklere ilişkin soruşturma açacak mısınız? Taşınmaz malların haczedilmesinin gerekçesi nedir?

* Belediye ihalelerinin kent dışındaki illere verilmesinin gerekçesi nedir? Ayrıca, ihalelerde firma isimlerinin açıklanmamasının nedeni nedir?

* Sosyal konutlarda kira bitimi sonrasında kiralamanın devam etmesi ve konutların bakımının yapılmamasına ilişkin soruşturma açılmış mıdır? Açılmamışsa, açılacak mıdır?

* Sosyal yardımlarda Bütünleşik Sosyal Yardım Bilgi Sisteminin kullanılmamasının gerekçesi nedir? Belediye yardımları hangi kurum ve kişilere aktarılmıştır? Belediyenin sosyal yardımlara ayırdığı bütçe ne kadardır?

* Minibüs ihaleleri süresiz ve usulsüz bir şekilde hangi kooperatiflere verilmiştir? Belediyenin bu faaliyeti Bakanlığınızca denetlenmekte midir? Kaç minibüs hattında ihalede usulsüzlük yapılmıştır? Diyarbakır’ın hangi mahallelerinde, hangi gerekçelerle minibüs hizmeti verilmemektedir?

* Belediyenin Fen İşleri Dairesi Başkanlığı tarafından son 3 yılda tüm işlerde artış yaşanmasının gerekçesi nedir?

* Kayyım politikasından vazgeçecek misiniz? Diyarbakır halkının paraları kimlere gitmektedir? Diyarbakır kayyımı hakkında soruşturma açacak mısınız?”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.