Dicle Üniversitesi’nde kaygı verici iddia

Dicle Üniversitesi’nde kaygı verici iddia
İHD Diyarbakır Şube Başkanı Ercan Yılmaz, Dicle Üniversitesi öğrencilerine yönelik muhbirliğe zorlama, tehdit ve kaçırma girişimleri giderek artığını ifade etti.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesine yapılan başvurulardaki iddialara göre, son dönemlerde Diyarbakır Dicle Üniversitesine kayıtlı olan birçok üniversite öğrencisi kolluk kuvvetleri tarafından kayıt dışı ifadeye vermeye ayrıca baskı ve tehdit yöntemleriyle muhbirliğe zorlandı. Bunu kabul etmeyenler ya 'örgüt üyeliği' iddiasıyla tutuklandı ya da kaçırıldıktan bir süre sonra çeşitli işkence ve kötü muamelelere maruz kaldıktan sonra bırakıldı.

BASKIYI YAPANLARIN KİM OLDUKLARI TESPİT EDİLMEDİ

Artı Gerçek’e değerlendirmede bulunan İHD Diyarbakır şubesi başkanı Ercan Yılmaz, son dönemde Dicle Üniversitesi'ne yönelik artan baskılarla ilgili iddialara dikkat çekti. Dicle Üniversitesi öğrencilerinden İHD’ye yoğun başvuruların olduğunu aktan Yılmaz, “Üniversite öğrencilerinin üniversite içerisinde yapmış oldukları kulüp çalışmalarından tutun gençlik çalışmalarına kadar her etkinlik kolluk kuvvetleri tarafından illegalize edilmeye çalışılıyor. Öğrencilere çalışma yapmamaları gerektiğini sanki illegal bir faaliyetmiş gibi dayatmaya çalışıyorlar. Ve çeşitli tehditlere, baskılara ve dayatmalara maruz bırakılıyorlar. Dicle Üniversitesi'nde okuyan bir grup öğrenci yakın zamanda derneğimize gelerek başvuru yaptılar. Bize gelen başvuru üzerine hem Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’ne hem İçişleri Bakanlığına hem de Meclis İnsan Hakları Komisyonu’na yazı gönderdik. Öğrencilere baskı yapan kişilerin gerçekten kamu görevlisi olup olmadıklarını sorduk ancak bugüne kadar tarafımıza herhangi bir dönüş olmadı” dedi.

‘DÜŞÜNCE VE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ ENGELLENİYOR’

Dicle Üniversitesi öğrencilerine yapılanların ciddi hak ihlali olduğunu vurgulayan Yılmaz, öğrencilerin maruz kaldığı hak ihlallerini şöyle sıraladı:

“Birden çok hak ihlali içerdiğini de söyleyebiliriz. Bir defa, düşünce ve ifade özgürlüğü engelleniyor. Kolluk tarafından tehdit ve hakaret suçu işlediği bildiriliyor. Gelen öğrenci başvurularına baktığımızda fiziki takip, telefonla arama, yolda durdurma, sözlü ikaz ve tehditlere kadar birçok hak ihlaline maruz bırakılıyor. Üniversite öğrencileri toplumda yaşanan ya da değişmesini istedikleri uygulamaları tabi ki dile getirebilirler. Bunun için örgütlenme hakları da vardır.”

Üniversitelere yönelik baskıların öğrenciler arasındaki örgütlülüğü dağıtmaya yönelik olduğunun altını çizen Yılmaz, baskıya maruz kalan öğrencilerin kendilerine başvurabileceğini belirterek şöyle konuştu:

“İktidar tarafından muhaliflerin tamamı hakkında örgütlenmeyi engellemek istiyor. Bu kesimlerden en önemlisi de Kürt öğrencilerdir. Özellikle kanun hükmünde kararnameler ile demokrat ya da sol görüşlü akademisyenlerin ihraç edilmeleri sonrasında gelişen bu uygulamalar ve öğrencilerin çok soyut suçlamamlar ile yargılanması ile gelişti. Tüm bunların sebebi de üniversitelerdeki örgütlüğü dağıtmaya yöneliktir. Bu tür muameleye maruz kalan her öğrenci bize başvurabilir. İdarenin de bu baskı politikalarından vazgeçmeleri gerekiyor.”

Kaynak:Haber merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum