‘Diyarbakır bölge fuar merkezi olma yolunda’

‘Diyarbakır bölge fuar merkezi olma yolunda’
TÜYAP Kültür Fuarları Kurumsal İletişim Müdürü Cemran Öder, Diyarbakır’ın bölge fuar merkezi olma yolunda olduğunu belirtirken, TÜYAP Bölge Yöneticisi...

TÜYAP Kültür Fuarları Kurumsal İletişim Müdürü Cemran Öder, Diyarbakır’ın bölge fuar merkezi olma yolunda olduğunu belirtirken, TÜYAP Bölge Yöneticisi Mehmet Velat Ektirici ise fuarı farklı, zengin ve renkli olarak tanımladı

DİYARBAKIR YENİGÜN - Diyarbakır’da bu yıl Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. (TÜYAP) tarafından 7’ncisi düzenlenen Kitap Fuarı, 4’üncü gününde kitapseverleri ağırlamaya devam ediyor. Mezopotamya Ajans’ta yer alan habere göre bu yıl katılımcı yayınevi sayısının 160’a çıktığı fuar, 9 gün sürecek. 28 Eylül’de açılışı yapılan fuar, 6 Ekim’de sonlanacak. Zengin içerikli etkinliklerin de yapıldığı fuarda, yazarlar imza günlerinde okurlarıyla buluşuyor. TÜYAP yetkilileri bu yıl fuara gösterilen yoğun ilgiden oldukça memnun. Geçen yıl yapılan fuarı yüz bin civarı kitapsever ziyaret etmişti. Bu yıl ise fuarın ilk iki gününde bu rakamın yarısına ulaşıldı. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odasının (DTSO) desteklediği fuar, sadece ulaşım konusunda sıkıntı çekiyor. Şehir içi hat dolmuşlarının güzergahı dışında kalan fuar ve kongre merkezine kısıtlı sayıda belediye otobüsü gidiyor. Bu da fuar alanına giden ve dönen vatandaşların durakta uzun süre beklemesine neden oluyor.  Konuya ilişkin konuşan TÜYAP Kültür Fuarları Kurumsal İletişim Müdürü Cemran Öder ve TÜYAP Diyarbakır Bölge Yöneticisi Mehmet Velat Ektirici ile konuştuk.

‘BÖLGE FUARI OLMA YOLUNDA’

Diyarbakır’ın bölgenin fuar merkezi olma yolunda olduğunu belirten Cemran Öder, “Diyarbakır fuarı ilk açıldığında kent fuarıydı. Sadece merkezdeki insanların gelip görebildiği bir fuardı. Geçen seneki gözlemlerimizle beraber Mardin’den, Batman’dan, Urfa’dan yakın bölgelerden okurların geldiğini gözlemledik ki, bu önümüzdeki hafta sonu daha çok artacak. Ben de bir okur olarak şunu söyleyebilirim, Diyarbakır’da nitelikli bir okur kitlesi var. Bu çok önemli. Özellikle burada 160 yayınevinin katılması söz konusu. Geçen yıla kıyasla yayınevi sayısında yüzde 10’luk bir artış var. Bu da şunu gösteriyor. Buradaki nitelikli okur, daha çok yayınevini talep ettikçe, yayınevlerini katılımı daha da artacak. Bu noktada sevindiricidir gelişmeler. Diyarbakır’ı diğer kentlerden farklılaştıran da budur”  diye konuştu.

‘TARTIŞAN BİR OKUR KİTLESİ’

Diyarbakır’da hem alıcı, hem soran, tanıyan, yazarı bilen, yazar üzerine bilgi sahibi olan, tartışan bir okur kitlesi olduğunu kaydeden Öder, “Özelikle biz bunu etkinliklerde de görüyoruz. Özellikle panellerde. Şiir dinletilerinde. Şair Ahmet Telli’nin şiir dinletisi vardı. Salona daha fazla insan alamadık. Salon ne kadar büyük olsa o kadar çok insan alacaktık” dedi. İlk iki günde 54 bin ziyaretçi sayısına ulaştıklarını aktaran Öder, “Geçen sene 6 günde yüz bin gibi bir rakama ulaşmıştık. Dolayısıylaysa sadece 2 günde bu rakamın yarısına ulaşmış olmak, bu rakamın daha da üzerine çıkacağımız yönünde bir işareti bize gösteriyor. Umarım öyle olur. Dolayısıyla katılımın fazla olması yayıncıları da memnun ediyor” dedi.

‘YAZININ KADİM COĞRAFYASINA YOLCULUK’

TÜYAP Bölge Yöneticisi Mehmet Velat Ektirici ise, Diyarbakır fuarının farklılıklarından dolayı içeriği çok zengin ve renkli geçtiğini söyledi. Diyarbakır’ın tarihsel bir geçmişe sahip olduğunu ve marka değerini artırdığını dile getiren Ektirici, “Diyarbakır’ın bir merkez olma durumu var. Her konuda olduğu gibi bu konuda da bu misyonu ve marka değerini devam ettiriyor. Fuara baktığımız zaman bir gelişim trendi var. 2017’den bugüne Türkiye’de ekonomik sıkıntılar oldu mu? Evet, oldu. Daralmalar yaşandı mı? Evet, yaşandı ama bizim fuarlara etkisi olmadı. Biz genelde büyüyerek ilerleyen bir çizgi yakaladık. O yüzden de bir sıkıntımız gözükmüyor. Bu fuarımızda biz Diyarbakır’dan yazının kenti olarak bahsettik. ‘Yazının kadim coğrafyasına yolculuk’ sloganını sadece Diyarbakır’daki fuar için kullandık. Burada bir kitap fuarının tutmaması veya işte ilgi görmemesini düşünmek abesle iştigaldir” ifadelerini kullandı.

‘KÜRTÇE YAYINLARDA KALİTE ARTTI’

Kürtçe yayın yapan yayınevlerinin sayısında artış gözlemlediklerini aktaran Ektirici, fuarın çok dilli çok renkliliğin yanı sıra her türden görüşün kendini rahatça ifade ettiği bir yer olduğunu söyledi. Ektirici, “Bu da bizim coğrafyanın çok dili, çok renkli dokusunun bir yansıması. Dil üzerine gelişme var. Yayın kalitesinde artmalar var. Şu an da artık görüyüz ki Kürt yayınlar arasında da bir rekabet başladı. Demek ki bu işin artık kalitesi artıyor. Rekabetin olduğu yerde, bildiğiniz gibi kalite de artar. Kürtçe yerelde yayın yapan yayınevleri, hem kapasite olarak artıyor, hem basım sayısı, hem kitap sayısı, hem de yazar anlamında artış sağladılar. Şu anda işte yazarlar panellerde konuşurken insanlar yer bulmakta zorluk yaşıyorlar. Bu da güzel bir şey, bizim kaliteyi arttırmamızı sağlıyor. Bu anlamda mutluluk verici. Bir şekilde basım ve yayında bir renklenme ve kalite artışı görüyoruz. Yılda bir kere yapılan bu faaliyetimiz için kültürel anlamda şehirdeki ziyaretçi sayısı açısından da yapılan en büyük organizasyon diye görüyoruz. Bu anlamda şehirdeki okurlarımız hatta çevre illerdeki okurlarımız, bölge illerdeki okurlarımız fuara bekliyoruz” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.