Dikkat ettiniz mi?

Mutluluk; mutsuzlukla baş edebilme çabasıdır belki de. En çok da sevdiklerimizin mutsuzluğu ile baş edebilmeye çalışmaktır ya da. Her anne baba çocuğunun mutlu olmasını ve aynı zamanda çocuğunun başarılı olmasını da ister.

Yapılan araştırmalar bize gösteriyor ki mutlu bir ailede yetişen çocuk, mutlu ve başarılı olabiliyor. Ailede huzurun eksik olması, kavga ve gürültünün sık yaşanması çocuğun hayata daha negatif ve depresif yaklaşma eğiliminde olmasına sebep olabiliyor. Hayata negatif bakan çocuklar mutsuz ve güvensiz olurken, depresif ruh hali ise başarısız çocuklar doğuruyor.

Fakat ailedeki mutluluğun, huzurun, sevginin, güvenin ve özsaygının ön planda olması ise çocuğun hayatta mutlu ve başarılı olmasını sağlıyor. Çünkü asıl amaç özsaygısı, özgüveni yüksek ve kendisiyle mutlu olabilecek çocuklar yetiştirmektir. Özsaygısı yüksek olan çocuk; kendini daha iyi tanır ve tanımlar, neleri istediğini, neleri yapabileceğini ve kendi benliğini korumayı bilir. Özgüveni yüksek olan çocuk ise; hedeflerinin farkında olur ve hayatta hep daha iyisini yapabileceğini düşünerek daha cesur adımlar atar. Kendisiyle mutlu olmayı bilen çocuklar; kimseye bağımlı olmadan-kendi kendine yetmeyi öğrenirler. Mutlu ebeveyn mutlu çocuk demektir. Her çocuk içinde yaşadığı ailenin bir yansımasıdır.

Anne, baba ve anne-baba arasındaki ilişki her çocuğun üç ebeveyni olduğunun göstergesidir. Üçüncü ebeveyn olan anne-baba arasındaki ilişki aslında ilişkilerin en somut örneğidir. Ebeveyn arasındaki ilişki çocuğun ruh halini, duygu durumunu hatta hayal dünyasını olumlu ya da olumsuz etkileyebiliyor.

Çocuk ailede ne gördüyse ileriki hayatında onu uygular. Rol model aldığı anne ya da babasını taklit eder. Ebeveynler arasındaki saygı, sevgi, güven, olaylara verdikleri tepkiler gibi gözle görülür durumlar çocuğun ileriki hayatını etkiler. Sağlıklı bir anne-baba ilişkisi çoğunlukla her çocuk üzerinde olumlu etkiler yaratır. Sevdiklerinizin mutsuzluklarıyla baş edebilmenin en temel kuralı kendi mutluluğunuzu sağlamaktır.

Demem o ki; dikkat ettiniz mi? ; genellikle ebeveyni mutlu olan çocuklar daha başarılı ve daha mutlu…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Arşivi