Delil Adem Çiftçi yazdı: Kurbanlık alırken bunlara dikkat edin!

Delil Adem Çiftçi yazdı: Kurbanlık alırken bunlara dikkat edin!
Delil Adem Çiftçi [email protected] Kurban Bayramı yaklaşırken heyecan da doruğa çıkmaya başladı. Vatandaşlarımız kurbanlık seçerken, kurban...

Delil Adem Çiftçi

[email protected]

Kurban Bayramı yaklaşırken heyecan da doruğa çıkmaya başladı. Vatandaşlarımız kurbanlık seçerken, kurban satış noktalarını seçmeli. Buralarda serbest veteriner hekim yada tarım bakanlığından görevli hekim arkadaşların denetimi altında olduğundan,  sağlık açısından sağlıklı bir kurban seçimi olacağını bilmelidirler. Gebelik açısından bakıldığında vatandaşların dişi kurban kesimi konusunda uzak durmalıdırlar.

Kurbanlık alırken dikkat edilecekler

Kurbanlık seçiminde hayvanların kulak küpe numarası, büyükbaş hayvanların pasaportu, il içinde gelen hayvanların nakil belgesi, bütün hayvanların veteriner sağlık raporu olmasına dikkat etmeliler bunları satıcıdan sorgulamaları daha temiz ve hastalıksız hayvan seçimi konusunda önem arz etmektedir.  Sağlıklı hayvanların tüyleri parlak ve cıvıl  olur. Göz, burun ve ağızdan herhangi bir akıntı olmamalıdır.

Kesim ve sonrası

Kesimin Diyarbakır büyükşehir belediyesi tarafından belirlenmiş ve denetimi altında olunan kesim yerleri tercih edilmelidir. Hijyen koşularına dikkat etmeden, ehli olmayan kişilerce yapılan kesimler bir takım kazalara neden olabileceği gibi kurbanlık et üzerinde mikrop bulaşmasına da ayrıca neden olur. Bölgemizde havaların sıcaklığı dikkate alınırsa kurbanlık etlerin dinlendirilmesi ve aynı gün tüketmek yerine bir gün soğuk zincir (buzdolabında) bekletilmesi sağlık açısından daha faydalı olacaktır. Dini açıdan kurbanlık seçimi; kurbanlık hayvanın sağlıklı, gebe olmaması, hayvanın ağzını açtığınızda ergenleşen hayvanın ön iki süt dişinin dökülmesi en az iki kalıcı dişinin bulunmasıdır. Kalıcı dişlerin rengi, büyüklüğü, diş etine sağlamca başlanması ile kolayca yan taraflarında bulunan süt dişlerinden ayrılırlar. Sağlıklı ve huzur dolu bir kurban bayramı geçirilmesi dileğiyle tüm İslam Âlemi’nin bayramını şimdiden kutlarım.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.